SAMYE བསམ་ཡས་/ 桑耶寺 & ZEDANG རྩེ་ཐང་/ 泽当
Zedang (Tsetang) ligt circa 170 km ten zuidoosten van Lhasa in Tibet. Het stadje is het centrum van Shannan (山南), Lhoka (ལྷོ་ཁ་ས་ཁུལ་) in het Tibetaans, ooit het klassieke koninkrijk Yarlong en de bakermat van Tibet. 30 km van Zedang ligt het oude Samye Klooster.
Mindroling Klooster
Onderweg van Lhasa naar Zedang kunt u als de tijd het toelaat een uitstapje maken naar het Mindroling Klooster (Chinees: 敏珠林寺, Minzhulin). Dit klooster van de Sekte der Roodmutsen (17e eeuw) heeft sterk geleden onder de Mongoolse (Oiraten) invasie uit de 18e eeuw en de inval van de Rode Gardisten tijdens de Culturele Revolutie. Het is recentelijk weer schitterend gerestaureerd.
Yumbu Lhakang
Ongeveer 12 km ten zuidwesten van Zedang ligt Yumbu Lhakhang (Chinees: 雍布拉康). Dit voormalige paleis met een klein klooster ligt indrukwekkend, boven op een hoge rots, en geeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is het oudst bekende gebouw in Tibet en zou tot de 7e eeuw de citadel van de Yarlung-koningen zijn geweest.
Samye Klooster
Het Samye Klooster ligt 30 km ten westen van Zedang, aan de overzijde van de Yarlung Tsangpo. Er gaat een veer over de rivier. Het cirkelvormig, als een mandala, gebouwde Samye Klooster is het oudste klooster van Tibet. Het klooster is aan het eind van de 8e eeuw gesticht, ten tijde van koning Trisong Detsen, die overtuigd boeddhist was. Om zich te bevrijden van demonen die volgens de koning de invoering van het boeddhisme in Tibet belemmerden, liet hij uit Ghadara (in het huidige Pakistan) de Indiase magiër en verspreider van het boeddhistisch geloof Padmasambhava, overkomen. Nadat het hem ‘met bovennatuurlijke krachten’ was gelukt, om de demonen te verdrijven, stichtte Padmasambhava in 779 het klooster Samye. Bovendien was hij de grondlegger van de Sekte der Roodmutsen. Deze sekte voegde tantrische elementen toe aan het boeddhisme, dat wil zeggen elementen uit het Indiase hindoeïsme zoals mantra’s en de verering van Shiva. Zo werd de uiteindelijke koers van het Tibetaanse boeddhisme bepaald.
De buitenste cirkelmuur om het klooster is meer dan een kilometer in omvang, een meter dik en drie tot vier meter hoog. Er zijn vier toegangspoorten. Vanaf de rivier komt men aan bij de noordoostelijke poort. Rondom de centraal gelegen hoofdtempel Ütse bevinden zich twee concentrische cirkels; de binnenste staat voor de oceaan, de buitenste voor de continenten. De Ütse tempel bestaat uit vier verdiepingen. Iedere verdieping zou in de stijl van een naburig boeddhistisch land gebouwd zijn, er zijn echter grote meningsverschillen over de precieze herkomst van de verschillende stijlen.