ZOEKEN:

WUHAI 乌海 | ᠦᠬᠠᠢ ᠬ

Wuhai is een stad en stadsprefectuur van 600.000 inwoners in Binnen Mongolië, 340 km ten westen van Ordos, 390 km ten zuidwesten van Baotou en 550 km van Hohhot. Ten westen van Wuhai is de Gobi Woestijn. Door Wuhai stroomt de Gele Rivier. Zo’n 140 km ten zuiden van Wuhai ligt Yinchuan.

Weliswaar gaat de geschiedenis van Wuhai bijna tweeduizend jaar terug, toen er hier al een nederzetting was aan de oever van de Gele Rivier. Het was een buitenpost om China te beschermen tegen de Xiongnu (Hunnen). Maar het huidige Wuhai is vooral een provinciale industriestad, die sinds 1976 sterk is gegroeid. Wuhai is verdeeld in drie districten: Haibowan (海勃湾) in het noorden, Hainan (海南) in het zuiden en Ud of Wuhai (乌达) aan de overzijde van de Gele Rivier in het westen. Het centrum is in Haibowan. Daar serveren diverse restaurants de ‘Mongoolse hotpot’ of geroosterde schapenbout.

Wuhai ligt op twee vlaktes, tussen drie bergruggen die noord-zuid zijn georiënteerd. Aan de oostzijde is een 75 km lange tafelberg. In de zomer kan de temperatuur stijgen tot boven de 30°C, in de wintermaanden kan hij dalen tot -14°C. De stad wordt vooral bewoond door Han-Chinezen, Mongolen vormen 3,3% van de bevolking, Hui 1,9%.

Wuhai is bereikbaar per vlucht vanuit Hohhot, Xi’an en Yinchuan en per (langzame) trein vanuit Beijing-Hohhot-Baotou en Yinchuan-Lanzhou.

Nadam

Eens per jaar, in juli-augustus is ook in Wuhai het traditionele Mongoolse Nadam Festival. Er worden op het festivalterrein yurts (ger, de ronde Mongoolse tenten) opgezet en u maakt er kennis met de Mongoolse cultuur, met natuurlijk paardenrennen, worstelen en boogschieten en ook zang en dans.

Wuhai Museum

In het Wuhai Museum (乌海博物馆, Wuhai Bowuguan)maakt u kennis met de lokale en regionale geschiedenis. Er zijn mooie artefacten (o.a. aardewerk en sieraden) te zien vanaf de Han (tweeduizend jaar geleden) tot de Liao (937-1125) en de Mongoolse Yuan-dynastie (1279-1368).

Jinshawan

14 km noorden van Wuhai, niet ver van het vliegveld, kunt u in Jinshawan (金沙湾) de ‘gouden’ zandduinen ervaren. Dat kan op een kameel of een terreinwagentje. Het gebied omvat 2000 ha. Er zijn ook beeldengroepen die verbeelden dat het leger van Genghis Khan hier in 1226-27 kampeerde tijdens de expeditie tegen het Xixia Rijk. Aan de plek is een legende verbonden van een adelaar die hier een klein meisje zou hebben gered en gevoed met vlees. Volgens Genghis Khan was de adelaar goddelijk. Het meisje groeide op tot een mooie vrouw en werd belaagd door zeven wolven. Een Mongoolse smid redde haar, maar kon haar niet huwen omdat zij Han-Chinese was. Nog altijd bezoeken mensen de twee bomen die herinneren aan de onmogelijke liefde en offeren bezoekers vlees aan de adelaars.

A’erzhai Grotten

De Grotten van A’erzhai (阿尔寨石窟, A’erzhai Shiku), ook geschreven als Alzhai, liggen even ten oosten van Wuhai. Op een rotsplateau te midden van de graslanden zijn hier 65 grotten en 22 stenen torens met reliëfs gevonden. Er zijn muurschilderingen uit de Mongoolse tijd, maar ook van daarvoor, toen hier Tibetaanse en Uygurse vorsten heersten. De grotten zijn 1600 jaar oud en bevatten boeddhistische afbeeldingen, maar tonen ook het leven in vervlogen tijden. Het complex wordt sinds 2018 gerestaureerd en dat zal in 2021 zijn voltooid.

Sanshenggong Nationaal Park

Het Gele Rivier Sanshenggong Nationaal Park (黄河三盛公国家水利风景区, Huanghe Sanshenggong Guojia Shuili Fengjing Qu) is een deel van de Gele Rivier 85 km ten noorden van Wuhai, aan de rand van de Ulan Buh-woestijn en de Kubuqi-woestijn. Het wordt ook wel de ‘Eerste poort van de Gele Rivier’ genoemd. Sluizen vormen de basis voor de overbrugging van de rivier. Sinds 2005 wordt het gebied beschermd.

Zhaoshao Rotstekeningen

Ten oosten van Wuhai, op 2 km van de Gele Rivier, zijn op de rotsen van de tafelberg rotstekeningen uit het neolithicum te zien, met daarop jachttaferelen. Het wordt ook wel Zhaoshou Rotskunst Museum (召烧沟岩画博物馆) genoemd.

Andere bezienswaardigheden

In de 650 meter brede Qixiagu Vallei ziet u een mooi landschap met aan weerszijden vreemdgevormde pieken.

In de Gele Rivier ligt het Populieren Eiland, temidden van vier andere eilanden.

In het Xi Erduos Natuurreservaat zijn duizenden, soms oude en zeldzame, planten bewaard gebleven. De meest bijzondere is de Tetraena mongolica Maxim (Sihemu).

Verder kunnen interessant zijn de Dayu Werf, de opgravingen van de Han-stad, een Bakentoren uit de Ming (1368-1644) en de eco-resorts van Jinshawan en Mabudian.