ZOEKEN:

BAOTOU 包头

Baotou is na Hohhot de tweede plaats van betekenis in Binnen Mongolië. De stad ligt iets ten noorden van de Gele Rivier. De naam Baotou komt van de Mongoolse term `baoketu‘ hetgeen `land met herten’ betekent. Het hert is nog altijd symbool van de stad, maar een jachtgebied voor de Mongolen is het gebied al lang niet meer. Tegenwoordig is Baotou vooral een regionaal handelscentrum en een industriestad, met meer dan 2 miljoen inwoners. De oude stad heet Donghe, het tegenwoordige stadscentrum is Kunqu.

Xiangshawan Zingende Zandduinen

baotou-xiangshawan-k1992De Xiangshawan (响沙湾) ligt 45 km ten zuiden van Baotou. Het is een klein woestijngebied dat onderdeel vormt van het Ordos Plateau in Dalatechi. Dit is de Kurqi of Kubuki Woestijn, de plek van het `geluidmakende zand’. In een deel van de zandduinen, ongeveer 40 meter hoog en 30 meter breed, wordt een laag geluid gehoord als u langs de helling gaat en het zand krachtig voor u uit duwt.

De volksverklaring is dat het eens de plek van een klooster was. Toen de monniken hier zeven dagen en nachten lang zongen, bedekte de toorn van het zand de tempel. Het geluid dat nu nog gehoord wordt, zijn de volhardend zingende monniken. Volgens wetenschappers heeft het zand een hoge metaalinhoud: het wrijven van de fijne zandpartikels veroorzaakt statische elektriciteit – en het geluid.

Wudang Klooster

baotou-wudangzhao-klooster-Circa 70 km ten noordoosten van Baotou ligt, hoog in de Daqing-bergen, een oud lamaïstisch klooster, Wudangzhao (五当召). De huidige gebouwen dateren uit 1749 en het is gebouwd naar voorbeeld van het Tashilhunpo Klooster in Shigatse. Het bestaat uit diverse hallen en andere, verspreid liggende, gebouwen. In de hoofdzaal zijn prachtige muurschilderingen. Het klooster bevat meer dan 150.000 boeddhistische beelden, vele zeer klein, sommige groot. Wudang is het belangrijkste kenniscentrum van het lama-boeddhisme in Binnen-Mongolië. Tot 1955 was het hoofd van het klooster een ‘levende boeddha’, de 7e sinds 1763.
Wudang is het hele jaar een bezoek waard. Eind juli (ongeveer, data volgens maankalender) is er een religieus festival en een jaarmarkt en dan is het erg druk en sfeervol.

Meidaizhao Klooster

Het Meidaizhao Lama-klooster ligt 80 km ten oosten van Baotou. Het werd gebouwd in 1575 voor de Mongoolse leider Alatan Khan, de 17e generatie na Genghis Khan. Het klooster lijkt op een kleine citadel, met zijn muren, stadspoorten, tempels en paleizen. De bouwstijl is een mengeling van Mongoolse, Tibetaanse en Chinese elementen. Tijdens de 5e maanmaand is er het jaarlijkse Meidaizhao tempelfestival.

Grote Muur

Rond Baotou zijn op twee plekken delen van de Grote Muur te zien. Guyang (固阳) ligt 50 km ten noordoosten van de stad. Shiguai (石拐) ligt 30 km ten oosten van Baotou.

Djenghiz Khan Mausoleum

Het Mausoleum van Djenghiz Khan is te vinden bij Ordos, ten zuiden van Baotou.

  • Xiangshawan Desert Lotus Hotel

    Het Desert Lotus Hotel is een ontwerp van het Franse architectenbureau PLaT uit 2013. Zie impressie op YouTube.

TOURS MET BAOTOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens