ZOEKEN:

HOHHOT 呼和浩特 (Hūhéhàotè)

Hohhot-Geghiz-Khan-MonumentHohhot (2 miljoen inwoners) is de hoofdstad van Binnen Mongolië en is gemakkelijk per trein bereikbaar vanuit Beijing. Zoals geldt voor meer hoofdsteden van minderhedengebieden, is het vooral een Chinese stad, voortgekomen uit een garnizoen en bestuurscentrum. De Mongolen waren immers vanouds nomaden en leven in een stad was hun vreemd. Vanaf de 17e eeuw gingen meer Mongolen zich vestigen. De oude centrumwijk en de tempels hebben daardoor meer een Mongools karakter.

De Mongolen waren en zijn in het algemeen aanhangers van de Tibetaanse variant van het Boeddhisme en dat vindt u terug in de tempels en kloosters.

Dazhao Tempel

hohhot-dazhao02De Dazhao Tempel (大召寺, Dazhao Si) oftewel de Grote Lamaserie dateert uit 1580. Dazhao is de oudste tempel in Hohhot. Hij wordt ook Oneindige Tempel (Wuliang Si) of Zilveren Boeddha Tempel (Yinfo Si) genoemd. De grote zaal heeft daken in Chinese stijl, bevat een 2,5 meter hoog zilveren beeld van Sakyamuni, tronen voor de Dalai Lama, de Panchen Lama en de Chinese keizer en de volledige Tibetaanse kanon.

Xilitu Zhao Tempel

De Xilitu Zhao (席力圖召), ook wel Xiao Zhao genoemd, is sinds 1735 de residentie van de Grote Levende Boeddha van Mongolië en diens reïncarnaties. Het klooster werd tijdens de Culturele Revolutie (1966-67) zwaar beschadigd, maar is sindsdien geheel gerenoveerd.

Vijf Pagodes (Wuta) Tempel

hohhot-vijfOp een groot terras staat een prachtig gebouw in Tibetaanse stijl: de Wuta Tempel (五塔寺). Daarbij staan vijf kleine, fraai bewerkte, pagodes met inscripties in het Mongools, Tibetaans en Sanskriet.

Qingzhen Moskee

In het zuidwesten van de oude stad staat de Grote Moskee (清真大寺, Qingzhen Dasi). Hij is tijdens de Qing (1644-1911) door de Hui van Hohhot gebouwd van baksteen en heeft een minaret in de vorm van een Chinese pagode. U kunt de moskee bezoeken, maar de gebedsruimte is niet toegankelijk. Rond de moskee wonen veel Hui en u kunt er heerlijke kebab krijgen.

Museum van Binnen-Mongolië

Het museum staat in het centrum van het nieuwe stadsdeel van Hohhot. Het is een bezoek zeker waard. U krijgt er inzicht in de levenswijze en de tradities van de Mongolen. Er is ook een grote collectie fossielen waaronder het complete skelet van een rhinoceros en skeletten van dinosauriërs. De bovenste etage is gewijd aan Genghiz Khan, de man die in de 13e eeuw de stammen wist te verenigen en bijna heel Azië en half Europa veroverde.

Zhaojun Tombe

hohhot-zhaojun-tombDe Zhaojun Tombe (昭君墓) staat 9 km ten zuiden van Hohhot, aan de oever van de Dahie-rivier. De tombe is voor Wang Zhaojun, een hofdame uit de Han-dynastie, die meer dan tweeduizend jaar geleden werd uitgehuwelijkt aan Huhanye, de leider van de Xiongnu (‘Hunnen’) die leefden ten noorden van de Grote Muur. Het is een grote grafheuvel die in de zomer is bedekt met gras en wilde bloemen. Op de heuvel staat een paviljoentje en voor de tombe zijn beelden van Wang Zhaojun en Huhanye te zien.

Mongoolse graslanden

binnen-mongolie-china-shuttVanuit Hohhot kunt u de grasvlakten op. Het is circa 2 uur rijden naar een ger-kamp waar u kunt overnachten in 4 tot 6 persoons gers. De ger, ook wel yurt genoemd, is de traditionele tent van de nomadische Mongolen. We maken er kennis met hun traditionele cultuur, die, hoewel onder druk van de Chinese verstedelijking en druk tot permanente vestiging, nog altijd aanwezig is. Men zegt wel dat de Mongolen in het zadel geboren zijn. Kleine kinderen beheersen op fabelachtige wijze de rijkunst. Soms is het mogelijk om ook zelf even te proberen of de sterke kleine steppepaarden van de Mongolen beheersbaar zijn.

Xilamuren (希拉穆仁) ligt 100 km ten noorden van Hohhot. Een andere plek om de graslanden te ervaren is Gegentala (格根塔拉), 138 km ten noorden van Hohhot.

TOURS MET HOHHOT

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens