ZOEKEN:

KUNMING 昆明

Kunming is de hoofdstad van Yunnan en heeft vanwege het milde klimaat de bijnaam `Stad van de Eeuwige Lente’. In Yunnan wonen veel verschillende volkeren. Dat geldt ook voor Kunming, ook al zijn hier de Han dominant en zijn de minderheden hier meestal als Han gekleed en dus moeilijk herkenbaar. Kunming is een aangename en rustige stad, met een oud centrum. De snelle modernisering verandert het stadsbeeld wel, maar Kunming blijft een prettige stad ook vanwege de omgeving. Kunming is ook de uitvalsbasis voor reizen naar Xishuangbanna, Dali, Lijiang en Shangri-La.

Musea

Yunnan Provinciaal Museum

Het gerenoveerde Yunnan Provincial Museum (Yunnan Sheng Bowuguan) aan de Wuyi Lu in de stad heeft een mooie collectie van prehistorische bronzen voorwerpen uit het Dian koninkrijk en latere kunst uit het Nanzhou koninkrijk en andere artefacten van de regionale geschiedenis.

Kunming-CITM-K2007-027Yunnan Nationaliteiten Museum

Aan de zuidwest rand van de stad ten noordoosten van het Dian-meer staat het Museum van de Nationaliteiten (Yunnan Minzu Bowuguan). Hier vindt u een uitgebreide permanente collectie en soms unieke tentoonstellingen over de vele etnische minderheden in Yunnan.

Etnisch Openluchtmuseum

Vlakbij is het Yunnan Nationalities Village (Yunnan Minzu Cun), een groot terrein waarop huizen en andere kenmerkende gebouwen van de etnische groepen zijn nagebouwd; van een afstand lijken ze authentiek maar dat zijn ze bepaald niet. Er zijn ook opvoeringen en er worden producten verkocht. Het is een commerciële opzet, bedoeld voor Chinese bezoekers.

Groene Meer Park

Het Cuihu Park is al sinds de 17e eeuw een aangename plek om te ontspannen. Het meer wordt doorsneden door dammen met wandelpaden, die het meer in feite in vier submeren verdelen, en omzoomd door wilgenbomen. In het midden staat de Lotus Tempel. In de wintermaanden zijn er veel zeemeeuwen te zien die hier vanuit Siberië komen overwinteren.

Dian Meer

Ten zuidwesten van Kunming ligt het grote Dianchi Lake. Het is omringd door bergen. Het is mogelijk om een boottocht van circa 2 uur over het meer te maken. Aan het meer is een aantal pretparkachtige dorpen gelegen, die bedoeld zijn voor dagjesmensen uit Kunming.

Tempels

Kunming heeft een aantal mooie tempels (zie ook bij Westelijke Heuvels).

Yuantong Tempel

De oude Yuantong Tempel in het noordwesten is een mooi en levendig boeddhistisch heiligdom met fraaie beelden en een bijzonder octagonaal paviljoen.

Bamboe Tempel

Wat verder ligt de sfeervolle Bamboe Tempel (Qiongzhusi). In de beroemde arhat-zaal (arhats zijn de discipelen van Boeddha) leert u uw persoonlijkheid kennen.

Gouden Tempel

Minder vaak bezocht wordt de Gouden Tempel ten noordoosten van de stad. Hij ligt mooi in de heuvels en hete is even klimmen naar de grote hal. Het Taihe Palace, een 6,5 meter hoge koperen paviljoen heeft de tempel zijn naam gegeven.

Westelijke Heuvels

Langs de westzijde van het Dian Meer liggen de 40 km lange imposante Westelijke Heuvels (Xishan). Hier zijn enkele interessante tempels en pagodes te bezoeken. De Huating Tempel is de grootste boeddhistische tempel van Kunming. Er staan mooie beelden van de hemelwachters en de hemelse koningen. De hoofdzaal bevat enorme Boeddhabeelden en langs de zijkanten de 500 arhats. Bij de Taihua Tempel kijkt u mooi uit over het Dian-meer. Nog hoger vindt u het Taoïstische tempeltje bij de Drakenpoort, dat als het ware aan de berg hangt. Het is een flinke klim maar wordt beloond met een prachtig uitzicht over het meer.

Stenen Woud

Kunming-Shilin10-CITS2005Op circa 100 km, 1½ uur rijden van Kunming zijn de grillige kalkstenen rotsformaties van het Stenen Woud (Shilin) te vinden. Een bezoek is zonder meer de moeite waard, vooral wanneer u zich buiten de drukke paden begeeft. Hoog oprijzende pieken van bizar gevormde rotsen vormen op een gebied van tientallen hectare een curieus en imposant woud van steen.

Bij het Stenen Woud leven de Sani, en deze minderheid biedt in kramen lokale producten aan.

Overige bezienswaardigheden

In het oude centrum van Kunming is de Vogel- en Bloemenmarkt, waar ook antiek en curiosa worden verkocht. Daar dicht in de buurt ligt ook het Instituut voor Traditionele Chinese Geneeskunst, waar u inzicht kunt verwerven in de oude kruidenkunde, acupunctuur, acupressuur, polsdiagnose en qigong (lichaamsoefeningen). U kunt er (tegen betaling) een consult krijgen of een traditionele massage ondergaan. Kunming heeft ook een oude gerestaureerde Moskee, die het centrum is voor de gemeenschap van de ‘Hui’, zoals de moslims in China heten. Rust en ontspanning vindt u in het fraaie Groene Meer Park, aan de rand van de oude stad.

Als u van bloemen houdt, kunt u een bezoek brengen aan Dou’nan (斗南), dat bij Chengong, 30 km ten zuiden van het centrum van Kunming ligt. Hier is een van de grootste bloemenmarkten van Azië. Op 4 km² ziet u vele soorten bloemen.

TOURS MET KUNMING

14 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens