ZOEKEN:

DALI 大理

Het oude ommuurde stadje Dali ligt in de provincie Yunnan, 4-5 uur rijden vanaf Kunming. Dali ligt op 2.050m hoogte, op een plateau, tussen de 4.100 meter hoge, 19-toppige Cang-berg en het 250 km² grote Erhai-meer.

Doordat hier al tweeduizend jaar geleden de belangrijke handelsroute van China naar Burma en India liep, werd Dali een bloeiende stad. Van de 8e tot 13e eeuw was Dali de hoofdstad van het toen machtige rijk Nanzhao. De Mongolen veroverden het in 1253 en daarmee werd het gebied voor het eerst deel van het Chinese rijk.

De Bai-minderheid met haar kleurige kleding is in Dali de belangrijkste bevolkingsgroep. De naam Bai betekent `wit’ en symboliseert geluk. Zij wonen in fraaie huizen, waarin veel hout en soms ook marmer is verwerkt. Het marmer wordt in de omgeving gedolven.

Dali is geliefd bij buitenlandse en Chinese toeristen. Door de toenemende Chinese welvaart kan het druk zijn in Dali: zeker in vakanties lijkt Dali steeds meer op een openluchtmuseum. Daardoor zijn er wel goede voorzieningen, in een cafeetje aan ‘Foreigners Street’ bestelt u net zo gemakkelijk frites of een pizza als dat u er terecht kunt voor Chinese en Bai-specialiteiten.

Oude Stad

Binnen de oude stad en daar meteen omheen wonen ongeveer 40.000 mensen. De oude stad is ommuurd. De meest imposante plek van de Stadsmuren is de grote Zuidpoort.

Als u van de Zuidpoort over de Fuxing Lu naar het noorden loopt bereikt u het Wuhua Paviljoen (五华楼). Ten westen van het Wuhua Paviljoen is het Dali Wumiao Folk Folk Zaoxiang Art Museum (大理武庙民间造像艺术博物馆) te vinden. Even voorbij het Wuhua Paviljoen bereikt u via de Renmin Lu en dan rechts een steegje in de in Chinese stijl gebouwde Katholieke Kerk (大理天主教堂).

Weer terug op de Fuxing Lu ziet u links het Dali Cultuurpark (大理文化园). Aan de overkant is een pleintje met reliëfs die herinneren aan de revolutionaire strijd in de 30-er en 40-er jaren van de vorige eeuw.

Voorbij het Landscape (Lanlinge) Hotel ziet u rechts het Dali Immateriële Culturele Erfenis Museum (大理非物质文化遗产博物馆).

De Fuling Lu verder vervolgend richting noorden ziet u rechts de Christelijke Kerk (大理基督教会), een protestantse, evangelische, kerk.

Drie Pagodes

De Drie Pagodes (三塔, San Ta) uit de 9e eeuw zijn het kenmerk van Dali en herinneren aan het roemrijke verleden. Ze waren deel van een groot klooster dat in de loop der eeuwen is verdwenen, maar is herbouwd.

Chongsheng Klooster

Achter de Drie Pagodes ligt het Chongsheng Klooster. (崇圣寺, Chongshengsi). Vanaf de ingang kunt u met een elektrisch karretje naar boven en dan langs de diverse gebouwen naar beneden lopen. Het klooster is in recente jaren herbouwd en is sindsdien weer een indrukwekkend complex.

Dali-Chongsheng-Tempel09-K2

Xizhou 喜洲

Circa 20 km ten noorden van Dali ligt Xizhou, bekend om de mooie Bai-architectuur. Zie Xizhou.

Shaping 沙坪

In Dali en dorpen als Shaping en Sapai, die per fiets zijn te bereiken, zijn levendige markten. Daar ziet u de kleurrijke Bai kopen en verkopen. Shaping ligt 30 km ten noordoosten van Dali en hier is op maandagochtend een kleurrijke markt. In Shaping zijn ook enkele batik-werkplaatsen, de lokale specialiteit.

Erhai-meer

Het is ook mogelijk om een boottocht te maken op het Erhai (洱海). U kunt dan de eilanden Putuo (普陀) of Jinsuo (金梭) aandoen, de Luogan Tempel bezoeken, en aan de overkant van het meer het Bai-dorp Wase (挖色) bezichtigen.

Cangshan 苍山

Ten oosten van Dali ligt de Cang-berg. U kunt hier mooie wandelingen maken, het pad stijgt geleidelijk. Het startpunt is vaak de Gantong Tempel (感通寺). Die is via een kabelbaan bereikbaar. Van de Gantong Tempel is het circa 10 km naar de Zhonghe Tempel (中和寺). Daar is ook een kabelbaan.

Xiaguan (Nieuw Dali)

Naast de oude stad (古城, Gucheng) Dali is er 13 km zuidwaarts aan de zuidkant van het meer ‘Nieuw Dali’, de stad Xiaguan (下关), die ook Dali Stad wordt genoemd en dat geeft soms verwarring. Hier zijn het treinstation en vliegveld van Dali. Xiaguan is de hoofdstad van de prefectuur Dali met in totaal 3 miljoen inwoners in een gebied van meer dan 10.000 km².

Dali Museum

In Xiaguan staat het Dali Bai Nationality Autonomous Prefecture Museum (大理白族自治州博物馆). Als u de tijd heeft is het een bezoek waard. Het concentreert zich op de lokale geschiedenis en de cultuur van de minderheden. De msste bordjes zijn zowel in het Engels als in het Chinees. Rond het museum is een traditionele tuin aangelegd.

Shaxi

Onderweg tussen Dali en Lijiang kunt u eventueel (het is wel een flink stuk rijden via een zijweg) een bezoek brengen aan het vijf eeuwen oude Shibaoshan Klooster bij het mooie marktstadje Shaxi. Zie Shaxi.

TOURS MET DALI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens