ZOEKEN:

SHAXI 沙溪

Shaxi ligt in de provincie Yunnan, tussen Dali en Lijiang (maar niet aan de hoofdweg). Van Lijiang is het 100 km rijden. De vallei is een historische regio, een marktcentrum op de theeroute. Vanaf de Tang-dynastie (618-907) trokken de paardenkaravanen hier langs met thee en zout op weg naar Tibet en Burma. Niet ver van Shaxi zijn de Shibao Rotstempels.

Sideng 寺登

De Sideng Markt was het centrum van de handel in thee en paarden, die vooral bloeide in de Qing en Ming (1368-1912). Sideng is de best bewaard gebleven paardenkaravanenmarkt langs de eeuwenoude theeroute en met Zwitserse hulp wordt het centrum zo goed mogelijk gerestaureerd. Rond de markt zijn nog diverse traditionele huizen, een theater en daar tegenover een tempel. Sideng kan het beste te voet worden verkend. U kunt er ook een fiets huren om de omringende dorpen te verkennen.

Iedere vrijdag is er in Sideng een sfeervolle weekmarkt. U ziet er de Bai uit de Shaxi Vallei en de Yi uit de bergdorpen in de omgeving. Er worden verse waren, kleding en dieren waaronder paarden verhandeld. Veel Bai en Yi vrouwen dragen traditionele kleding en u ziet er de mannen hun waren pakken op paarden en muildieren om ze te vervoeren naar hun dorpen; het roept de sfeer op van de dagen van de Thee- en Paardenkaravanen.

Xingjiao Tempel

Naast Sideng staat de kleine sfeervolle Xingjiao Tempel (兴教寺, Xingjiaosi).

Shibaoshan 石宝山

De berg Shibaoshan ligt 12 km ten noorden van Shaxi. Van Sideng is het circa 20 minuten lopen richting noorden naar het dorp Shaping. Daar beginnen de rode zandstenen trappen omhoog.

Na circa 40 minuten bereikt u de Shizhongshan (石钟山) de Stenen Klok Tempel, een complex van enkele bijzondere grottempels, gelegen in een rustige en bosrijke omgeving. Bij de tempel zijn drie grotten, Shizhongsi (石钟寺), Shiziguan (狮子关) en Shadengcun (沙登村). Daarin bevinden zich bijzondere reliëfs en beelden, van boeddha’s, bodhisattva’s waaronder de Godin van Genade Guanyin, koningen, koninginnen, hofdames, bestuurders en generaals. Ze zijn hier geplaatst van de 8e tot de 13e eeuw, in de hoogtijdagen van de rijken Nanzhao en Dali. Het deel met de oude gedeïficeerde koningen dateert uit de 11e/12e eeuw, het deel met de boeddhistische beelden is van latere datum.

Tegenover de Stenen Klok Tempel is de Leeuwenpoort, de toegang tot Shibaoshan, de Stenen Schat Berg. U passeert enkele grotten en loopt verder omhoog en heeft een mooi uitzicht op de Stenen Klok Tempel beneden. Via de Azaleacorridor en een bergpad (pas op voor de soms agressieve apen) bereikt u de Baoxiang Tempel, (宝相寺), ook wel als het Shibaoshan Klooster aangeduid. Het is van Shizhongshan circa 2 uur lopen naar de Baoxiang Tempel, deze is ook over de weg per auto bereikbaar. De vijf eeuwen oude tempel is gebouwd bij de klif en wordt ook de ‘Hangende Tempel van Yunnan’ genoemd. Hij lijkt tegen de rotsen te zijn geplakt en heeft ook enkele grotten. U kunt verder omhoog lopen, 99 treden, naar de Jinding Tempel, voor het uitzicht. Een bergpad rechts leidt bergopwaarts naar de Stenen Parasol Heuvel. Via de Vleermuizengrot kunt u de noordpoort van Shibaoshan bereiken.

Iedere herfst wordt in Shibaoshan een festival gehouden dat staat in het teken van de Bai zangkunst.

Witte Draak Poel

De Bailong Tan (白龙潭) ligt 8 km ten zuiden van Sideng. De poel wordt gevoed door een bron. Hij wordt door de lokale Bai als een heilige plek beschouwd. De poel levert het drinkwater aan de dorpen in de Shaxi Vallei.

Mapingguan

Het dorp Mapingguan (马坪关), letterlijk ‘Paardenweidepas’, ligt 15 km ten zuidwesten van Shaxi. Mapingguan was een controlepost op de theeroute, waar de overheid belasting hief op het zout dat werd vervoerd. Het is een klein, vredig dorp met zo’n 100 huishoudens. U kunt er de sfeer proeven, de Confucius Tempel, de Guanyin Schrijn en een traditioneel theater bezoeken en wandelen in de omgeving.

Shaxi actief

In de bergen ten oosten en westen van de Shaxi Vallei zijn oude voetpaden waarlangs u (bij voorkeur met een gids opdat u niet verdwaalt) mooie voettochten kunt maken. Andere activiteiten zijn fietsen (bv. naar het dorp Aofeng (鳌凤), 7 km van Shaxi), kajakken op de Heihui-rivier en paardrijden.

Bekijk foto’s op Flickr: van Shaxi | van Shibaoshan.

  • HOTELS

TOURS MET SHAXI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens