ZOEKEN:

XIZHOU 喜洲

Het stadje Xizhou ligt aan de westzijde van het Er Meer, 20 km ten noorden van Dali in Yunnan. Het staat bekend om de mooie Bai-architectuur. In Xizhou en de omringende dorpen wonen niet meer dan 3000 mensen. Het is een plek om kennis te maken met het traditionele leven van de Bai.

Soms zijn er in Xizhou opvoeringen van Bai-dansen te zien, gericht op Chinese tourbussen die er een stop maken. Maar buiten dat is Xizhou veel minder toeristisch dan Dali.

Bai-architectuur

Dali-Xizhou-K2014-(6)De Bai-architectuur in Xizhou wordt gekenmerkt door ornamentele poorten, binnenplaatsen en zeshoekige patronen. Meer dan 100 huizen in Xizhou en omgeving hebben een beschermde status. De grootste huizen zijn die van de families die het hier voor het zeggen hadden, de families Yin, Dong, Yan en Yang. Het Yang familiehuis is tegenwoordig een boutique hotel: het Linden Centre. De families werden rijk in de 19e eeuw als handelaren in zijde, tin, geurstoffen en andere goederen. Handelskaravanen vertrokken uit Xizhou naar Kham (de Tibetaanse gebieden in Sichuan) en naar andere streken.

Sifang Jie

Het centrum van Xizhou is Sifang Jie, het oude dorpsplein. Het is er altijd levendig. Er zijn stalletjes waar o.a. de Xizhou baba, de lokale snack, wordt verkocht. Aan het plein zijn ook twee restaurants, Sifang Jie Shidian (四方街食店) en Jinhua Fandian (金花饭店), waar u terecht kunt voor diverse lokale specialiteiten. Ook zijn er stalletjes met souvenirs en batik en niet ver van het plein antiek/curiosawinkeltjes.

Tempels

In Xizhou zijn enkele schrijnen te vinden die zijn gewijd aan vergoddelijkte helden uit het verleden van de Bai, de lokale Benzhu (本主) religie. Er zijn ook boeddhistische en taoïstische tempels en er is een moskee voor de islamitische Hui die er wonen.

Platteland

Tussen Xizhou en de Cangshan ligt fraai platteland dat varieert naar gelang van de seizoenen. Van mei tot oktober worden er rijst, koren en meloenen verbouwd, in de koelere maanden tarwe, knoflook en koolzaad. U kunt er mooie wandeling of fietstochten maken.

Er Meer

Aan de oever van het Erhai is een kleine promenade, een geliefde plek voor de jeugd van Xizhou. U kunt er ook een boot huren om een tocht te maken op het meer.

Zhoucheng

Het Bai-dorp Zhoucheng heeft een kleine markt, met daarop een oud theater. In het dorp is veel huisnijverheid, waaronder diverse tie-dye (batik) werkplaatsen. Ze zijn soms een beetje (te veel) ingesteld op Chinese toeristen, dus het gaat vooral om de winkel, maar je krijgt er ook een indruk van het maakproces.

TOURS MET XIZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens