ZOEKEN:
Korla | stadsbeeld
Korla | peren
Korla | Tiemuguan

KORLA 库尔勒 (Kù’ěrlè)

Korla ligt hemelsbreed 200 km (over de weg 500 km) ten zuidwesten van Urumqi in Xinjiang. Korla is de hoofdstad van Bayingol, de Bayinguoleng Mongol Autonomous Prefecture, dat een gebied omvat dat groter is dan Frankrijk. Het beslaat de oostelijke helft van de Taklamakan Woestijn en strekt zich uit tot de grenzen van Tibet, Qinghai en Gansu.

De totale bevolking van de prefectuur is 780.000, waarvan er 150.000 in Korla wonen (60% Han-Chinezen, 20% Mongolen en 20% Uyguren). De Mongolen van dit gebied behoren tot de Torguten of Kalmuken die in de 17e eeuw vanuit Mongolië naar Rusland migreerden, doch een eeuw later naar Xinjiang trokken.

Korla heeft nog een oude stad met traditionele huizen, maar is ook een moderne stad geworden. De meeste bewoners van de stad werken in de zware industrie en van de export van producten als peren, tomatenpuree en katoen.

IJzeren Poort Pas

Korla-TiemenguanDe IJzeren Poort Pas (铁门关 Tiĕmén Guān) ligt 7 km ten noorden van Korla, in de bedding van de Kaidu-rivier. Deze pas verbindt het Yanqi Basin en het Tarim Bekken en vormde vroeger de enige verbinding tussen noord en zuid Xinjiang. De kloof was een flessenhals in de Zijderoute en dus van groot belang. Al tijdens de Tang-dynastie (618-907) werd er een Chinees garnizoen gelegerd. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) is er veel vernield, maar daarna zijn de poort en het paviljoen erop herbouwd.

Aan de pas is een liefdesverhaal verbonden. Tzouhla, een princes uit Yanqi, werd verliefd op de herder Tayir. Daarop werd Tayir op bevel van een minister gevangengenomen. Tzhouhla probeerde hem te redden en met hem te paard te vluchten, maar ze vielen in de kloof. Aan het verhaal herinneren een groot beeld van de twee geliefden te paard en een graf.

Yanxi 焉耆

Yanxi is een stadje ten noordoosten van Korla en u passeert het als u over de weg van Turpan naar Korla rijdt. Yanxi is het centrum van het Yanxi Hui district. Het was tweeduizend jaar geleden een belangrijke oasestad, Karashahr genaamd. Na een opstand tegen de Han-Chinezen werd de stad in het jaar 11 verwoest. In de Tang-periode (618-907) was Karashahr hoofdstad van het boeddhistische rijkje Agni. Vanaf de 9e eeuw gingen Uyguren de streek domineren. Begin 20e eeuw woonden er vooral Mongoolse paardenfokkers.

Baghrash Kol

Het Bagrash Kol (Bositenghu) is met zijn 1000 km² het grootste meer van Centraal-Azië. Het ligt 25 km ten oosten van Yanqi. Het meer bepaalt het landschap, met moerassen en grasvelden waarop vee graast.

Bayanbulak

De graslanden van Bayanbulak liggen 270 km ten noordwesten van Korla, zie Bayanbulak.

TOURS MET KORLA

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens