ZOEKEN:

YIXING 宜兴

Yixing ligt in de Yangtze Delta, aan de westzijde van het Taihu, het Tai Meer in de provincie Jiangsu, 60 km van Wuxi en 190 km van Shanghai. Yixing is een moderne stad met een lange historie en vooral beroemd vanwege de Yixing-klei en het aardewerk dat daarvan wordt gemaakt, in het bijzonder de zisha theepotten.

Yixing kan niet per trein worden bereikt en heeft geen vliegveld. Het transport gaat over de weg. Yixing is een moderne stad die wordt doorsneden door kanalen.

Keramiek

De stad Jingdezhen wordt gezien als de ‘hoofdstad van het porselein’, Yixing noemt zich de ‘hoofdstad van het aardewerk’. Het maken van aardewerk heeft hier een geschiedenis van drieduizend jaar. Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) was de grote bloeitijd van het aardewerk uit Yixing. Nog altijd wordt er, maar dan vooral op industriële wijze, veel keramiek geproduceerd en over de hele wereld geëxporteerd.

Het meeste bekende traditionele aardewerk is de zisha theepot ((宜興紫砂壺, Yixing Zisha Hu). Hij werd al sinds de 10e eeuw gemaakt, voor het eerst door een monnik uit de Jinsha Tempel. Hij werd al snel populair bij de Chinese geleerden. Deze kleine theepot uit Yixing is voor theeliefhebbers in heel China een must. De theepot is vanwege de ijzerhoudende klei uit de Huanglong Berg waarvan hij is gemaakt op bijzondere wijze in staat om de smaak van de theebladeren tot uiting te laten komen. De smaak trekt iedere keer dat hij wordt gebruikt een beetje in de pot en dat maakt de thee steeds rijker. De Yixing theepot is vooral geschikt voor zwarte, oolung en pu’er thee, maar kan ook voor groene en witte thee worden gebruikt. De echte liefhebbers hebben een pot per soort thee. Het water dient te zijn afgekoeld tot 85 °C voordat het wordt opgegoten. De thee hoeft slechts even te trekken voordat hij wordt geschonken in de kleine kommetjes waaruit ze wordt gedronken.

Yixing Ceramic Art Festival

Jaarlijks wordt in de eerste tien dagen van mei het Yixing Ceramic Art Festival gehouden. Naast de theepotten zijn traditionele producten van Yixing servies, bloempotten, voorraadpotten, wijnpotten en allerlei figuren. Ze zijn verdeeld in vijf categorieën: de purperen-bruine Zisha theepotten, Jingtao (fijn servies), Caitao (gekleurde keramiek), Juntao en celadon.

Dingshan

De beste plek om de theepotten te vinden is in de wijk Dingshan, ook Dingshu genoemd. daar vindt u honderden winkeltjes met theepotten en ander aardewerk. Er staan ook tientallen keramiekfabrieken, met de Yixing Zisha Factory no.1 (geopend in 1958) als de bekendste. En er zijn het Yixing Pottery Museum en het Yixing Teapot Museum die u kunt bezoeken.

Grotten

In de buurt van Yixing liggen circa 50 karstgrotten. De meest bekende grotten zijn de Zhanggong Grot, de Linggu Grot en de Shanjuan Grot. Bij het dorp Zhuling, 25 km ten zuidwesten van Yixing, is in de Luoyang Heuvel de enorme, 5000 m² grote, en uit vier lagen bestaande Shanjuan Grot, met daarin een 120 lange een ondergrondse rivier en een waterval en met tot 7 meter lange stalactieten.

Bamboebos

Een andere natuurlijke bezienswaardigheid van Yixing is het Bamboebos. Ook het Longbeishan Forest Park ligt niet ver van Yixing.

TOURS MET YIXING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens