ZOEKEN:
Pudong by night
Pudong vanaf de Bund
Bund vanuit Pudong
De Bund
In de Oude Stad
Oude Stad, Huxing Theehuis
Oude Stad, Yu Tuin
Shanghai Museum
Shanghai Museum
M50 moderne kunst
Shanghai acrobatiek
Nanjing Lu
Nanjing Lu
Xintiandi

SHANGHAI 上海

Shanghai-Xintiandi-K2008-004Shanghai is een enorme metropool. De stadsprovincie Shanghai (stad e.o.) telt 24 miljoen inwoners. Een van de talloze leuke aspecten van Shanghai is de veelzijdigheid van de stad: enerzijds geldt Shanghai momenteel als een van de belangrijkste economische centra van Azië, met torenhoge glas- en staalconstructies op Pudong aan de overzijde van de Huangpu-rivier; anderzijds is er nog veel uit het verleden te vinden, koloniale gebouwen van Engelsen, Duitsers of Fransen, naast oude Chinese huizen en hofjes. En daarnaast is Shanghai natuurlijk vooral ook wervelend en modern, de stad van de avant-garde in China.

Oude Chinese Stad

In het zuidoosten is de wijk die de Oude Chinese Stad (上海老城厢, Shanghai Lao Chengxiang) wordt genoemd. Shanghai was een eeuw lang vrijhaven en werd verdeeld in concessies door buitenlanders bestuurd. De Chinese bevolking leefde daarbuiten, dicht opeengepakt, in de Chinese stad. Hiervan is niet zo veel meer over, de drang tot moderniseren heeft ook deze wijk niet over het hoofd gezien. Toch is duidelijk uit de architectuur dat het een totaal ander gebied was dan de noordelijkere concessiewijken.

Stadsgodtempel

Midden in de oude stad zijn rond de plek van de taoïstische Tempel van de Stadsgod (城隍庙, Chenghuang Miao) de oude panden gerestaureerd en huisvesten winkeltjes en restaurants.

Huxin Theehuis

In de oude stad staat het kenmerkende Huxin Theehuis (湖心亭, Huxinting). In het vijfhoekige paviljoen dat staat in een kunstmatig meertje kunt u op gepaste wijze van uw thee en allerlei kleine hapjes genieten. Rond het theehuis is een buurtje met allerlei gerestaureerde traditionele panden, die nu onderdak bieden aan een veelheid aan winkels en restaurants. Hier is ook de toegang tot de Yu-tuin.

Yu-tuin

Achter het theehuis ligt de Yu-tuin (豫园,Yuyuan), een klassieke tuin uit de 16e eeuw. De Yuyuan werd in 1577 aangelegd in opdracht van een hoge ‘mandarijn’. De tuin is interessant om te bezoeken, omdat hij wordt beschouwd als een bijzonder geslaagd voorbeeld van de klassieke tuinarchitectuur, met zorgvuldig geplande doorkijkjes, paviljoenen, bruggen, watertjes en rotsen.

Jaden Boeddha Tempel

De Jaden Boeddha Tempel (玉佛禅寺, Yufu Chansi), de bekendste tempel van Shanghai, staat in het noordwesten van de stad. Hij dateert uit 1882. Hij is beroemd vanwege de twee uit Burma afkomstige witte jaden Boeddhabeelden.
De Jaden Boeddha Tempel ligt vlakbij de Shaanxi North Street. Aan deze straat staan diverse huizen waar beroemdheden woonden, zoals de Song-zusters.

Confucius Tempel

De Confucius Tempel (文庙, Wen Miao) staat in het zuiden van de Oude Stad. Hij wordt ook de Literatuur Tempel genoemd. Hij is gebouwd naar voorbeeld van de grote Confucius Tempel van Qufu.

Longhua Tempel

De Longhua Tempel (龙华寺, Longhuasi) staat in het zuidwesten van Shanghai. Hij is gebouwd op fundamenten van andere heiligdommen met een geschiedenis van circa tweeduizend jaar. De huidige tempel dateert uit de Qing-dynastie (1644-1912) en is gebouwd in de waardige, serene stijl van de Tang-dynastie. Bij de tempel staat een pagode uit 977. Rond de tempel is een buurtje waar het oude Shanghai nog een beetje bewaard is gebleven.

Bund

Bezoekers aan Shanghai moeten zeker even wandelen op de Bund (外滩, Waitan), de koloniale boulevard langs de Huangpu-rivier. De boulevard is in 1992 veranderd in een brede wandelpromenade. Aan de Bund stonden in de koloniale tijd de bolwerken van de macht: de banken en handelshuizen. Het zijn prachtige panden uit het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. U ziet er o.a. het kantoor van Jardine & Matheson, de bekende taipans die groot werden dankzij de opiumsmokkel, de Hongkong & Shanghai Bank en het Peace Hotel. Aan de waterkant is bij het oude Britse Consulaat het Huangpu Park dat ‘voor honden en Chinezen verboden’ was. In de ochtenduren ziet u op de Bund Chinezen van alle leeftijdsklassen bezig met traditionele vechtkunst en taiji, stijldansen en andere vormen van lichaamsoefening. Sinds juli 2017 is er bij de Waibaidu-brug een uitzichtplatform tussen de Bund en het vervolg daarvan in Hongkou, hier heeft u zicht op de koloniale gebouwen rechts en Pudong links.

Pudong

Vanaf de Bund ziet u aan de overkant van de Huangpu het nieuwe Pudong (浦东). Deze wijk is het hart van de handel en financiën van Shanghai en China. Aan de nieuwbouw wordt dan ook veel zorg besteed en u vindt er veel fraaie voorbeelden van moderne architectuur.

Een kenmerkend gebouw in Pudong is de 468 meter hoge Televisietoren (东方明珠广播电视塔, Oriental Pearl TV Tower). U kunt er met een snelle lift naar boven (350m) en u hebt dan een weids uitzicht over oud en nieuw Shanghai. Andere opties zijn de 421 meter hoge Jinmao Tower (金茂大厦, Jinmao Dasha), met bovenin het Grand Hyatt en op 340 meter hoogte het observatiedek met (optioneel) een ‘skywalk’, het 492 meter hoge Financial Center (上海环球金融中心, Shanghai Huanqiu Jinrong Zhongxin), de ‘flesopener’, of de 632 meter hoge Shanghai Tower (上海中心大厦, Shanghai Zhongxin Dasha) met zijn kenmerkende draai.

In Pudong staat ook het SSTM, het grote Shanghai Science and Technology Museum (上海科技馆, Shanghai Keji Guan).

Nanjing Lu

Van de Bund westwaarts loopt de Nanjing Lu (南京路). De straat is de belangrijkste in het uitgestrekte winkeldistrict dat zich in de voormalige internationale concessie bevindt. Op de Nanjing Lu ziet een China dat modern en commercieel is. Zelfs als u niet van winkelen houdt is het toch aardig om er wat rond te lopen. De Shanghainezen zijn zeer zelfbewust en dat uit zich onder andere in de modieuze kleding van vele jongeren.

Xintiandi

Er zijn nog meer winkel- en uitgaansbuurten die de moeite waard zijn, bijvoorbeeld Huaihai Lu (淮海路) en Xintiandi. Xintiandi (新天地) is een buurtje rond een aantal gebouwen van ongeveer een eeuw oud, de zogenoemde shikumen (石庫門). In een ervan is de Communistische Partij opgericht. De transformatie die hier heeft plaatsgevonden is misschien wel kenmerkend voor de ontwikkeling die China doormaakt. Xintiandi is nu een stijlvol, maar decadent, buurtje waar de goedverdiendende yuppen van Shanghai zich komen vermaken. Er zijn kleine mooie winkeltjes en trendy bars en restaurants te vinden.

Niet ver van Xintiandi is Tianzifang(田子坊, eveneens een buurt met oude shikumen-huizen en tegenwoordig een plek waar studio’s, galeries, leuke winkels, bars en restaurants zijn gevestigd.

De Chinese Communistische Partij werd op 23 juli 1921 opgericht in de woonkamer van een van de shikumen, een gehuurd huis aan de Shude Li in de toenmalige Franse Concessie. Er waren dertien gedelegeerden aanwezig, waaronder Mao Zedong, en waarschijnlijk ook twee Comintern-afgevaardigden, waaronder Henk Sneevliet, alias Maring.

Volksplein

Op de plek van het Volksplein (人民广场, Renmin Guangchang) was in de koloniale tijd een renbaan voor de buitenlanders. Daarna kwam er het Volkspark (人民公园, Renmin Gongyuan) voor de arbeiders. Nu is het behalve het park een groot en modern plein, dat zich, naast de Bund, ontwikkelt tot dé ontmoetingsplek van Shanghai.

Op of aan het plein staat een aantal kenmerkende gebouwen: het Shanghai Grand Theatre (上海大剧院, Shanghai Da Juyuan), het Shanghai Museum (zie onder) en het Architectuur Instituut / Instituut voor Stadsplanning (上海城市规划展示馆, Shanghai Chengshi Guihua Zhanshi Guan). Het Shanghai Museum of Contemporary Art (上海当代艺术馆, Shanghai Dangdai Yishu Guan) staat een beetje verscholen in het Volkspark.

Shanghai Museum

Aan het Volksplein staat het prachtige Shanghai Museum (上海博物馆, Shanghai Bowuguan). Het is een opmerkelijk gebouw dat de moderne cultuurstad Shanghai eer aandoet. Het doet volgens sommigen denken aan een antieke bronzen urn. Het moderne bouwwerk van de Shanghainese architect Xing Tonghe bestaat uit een vierkante basis (symbool van de aarde) en daarboven een gigantische ronde structuur (symbool van de hemel) en vier enorme bogen, de poorten. Op het ronde deel staan geometrisch gestileerde draken. Bij de hoofdingang staan beelden van dieren, die doen denken aan beelden aan de Heilige Weg bij keizerstomben, en die acht dynastieën symboliseren.

Het museum heeft in vijf verdiepingen veertien zalen. Er staat een enorme collectie kunst tentoongesteld. Er is, naar Chinese begrippen zeker, opmerkelijk veel aandacht besteed aan een goede didactische opzet van het getoonde. Bovendien zijn er interactieve multimediamachines geplaatst die de voorwerpen en hun contekst verder uitdiepen. Zie ook de website.

China Art Museum

Het China Art Museum (中华艺术宫, Zhonghua Yishu Gong) is gevestigd in een prachtig gebouw, het voormalige China Paviljoen van de Expo 2010 in het zuiden van Shanghai. Het is vooral gewijd aan de moderne, door het Westen beïnvloede, schilderkunst. Bovenin is een geanimeerde versie van het beroemde Qingming rolschilderij te zien. Er zijn ook wisselende exposities.

Hongkou

De wijk Hongkou (虹口区) ligt ten noordoosten van het centrum. Van 1842 tot de Japanse bezetting was hier de zogenoemde Internationale Wijk. Je vind hier nog altijd oude steegjes, shikumen-huizen en art deco architectuur. In de wijk staat ook het Shanghai Jewish Refugee Museum (摩西会堂, Moxi Huitang, letterlijk: Mozes Synagoge, in 1907 gesticht als synagoge voor Russische joden). Het toont het verhaal van de enkele tienduizenden joden die hier in de dertiger jaren van de vorige eeuw na te zijn gevlucht voor nazisme en vervolging een nieuw bestaan probeerden op te bouwen. Van Hongkou leidt de uit 1908 daterende ijzeren Waibaidu Brug (外白渡桥) naar de Bund.

Rond Shanghai

Voor wie zich even wil ontspannen is er Jinshan (金山). Het ligt ten zuiden van de stad aan de Hangzhou Baai en ontwikkelt zich de laatste jaren als een strandbestemming. Er zijn ook enkele oude tempels en het ‘waterstadje’ Fengjing (枫泾) te zien.

Andere uitstapjes binnen de stadsprovincie Shanghai zijn naar Xinchang, het waterstadje Zhujiajiao en het eiland Chongming.

TOURS NAAR SHANGHAI

13 dagen
13 dagen
10 dagen

Hello Shanghai

op aanvraag
4 dagen
14 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens

Ontdek China

op aanvraag
13 dagen
13 dagen
14 dagen

Zijderoute

op aanvraag
17 dagen