ZOEKEN:

JINGDEZHEN 景德镇

De stad Jingdezhen ligt aan de Yangtze-rivier in de provincie Jiangxi, ten westen van Huangshan. Jingdezhen is al eeuwenlang beroemd vanwege het hoogstaande porselein (瓷, ci) dat er wordt geproduceerd.

Jingdezhen heeft een bevolking van 1,56 miljoen (stadsdistrict), in de stad zelf wonen 500.000 mensen. Per snelle trein is Jingdezhen in 4 uur vanaf Shanghai en 3 uur vanaf Hangzhou bereikbaar. Er is ook een vliegveld.

Porselein geschiedenis

Ten westen van Jingdezhen ligt het grote Poyang Meer en ten noorden van de stad stroomt de Yangtze-rivier. In het gebied daartussen heeft zich in de loop der eeuwen de juiste klei afgezet voor porselein en aardewerk van uitstekende kwaliteit. Er werd in Jingdezhen al tweeduizend jaar geleden aardewerk geproduceerd. In de derde eeuw bestelde het keizerlijke hof in Nanjing hier zijn aardewerk. Ook is geboekstaafd dat rond 600 de Sui-keizer beelden van dieren bestelde. Zeker vanaf de 7e eeuw werd in Jingdezhen van de fijne witte klei gaoling (‘aarde van de hoge heuvel’) die ten zuidwesten van de stad werd gevonden porselein gemaakt. Door het extra hoog te bakken werd het hard, wit en doorzichtig en gaf het een hoge toon als men er op tikte. In de Tang (618-906) was er steeds meer vraag naar porselein, doordat koper exclusief gebruikt werd voor munten en doordat theedrinken steeds populairder werd.

In de Song (960-1279) kwamen er keizerlijke opdrachten voor collecties porselein; de opdracht van keizer Jingde in 1005 gaf de stad de naam Jingdezhen. In de Ming (1368-1644) werd kobaltblauw uit Perzië gebruikt om het wereldberoemde qinghua (blauw-en-wit) porselein te maken (waarvan later een inferieure kopie het Delftse aardewerk zou worden).

In 1712 waren er in Jingdezhen meer dan drieduizend ovens in bedrijf. De productie stond onder toezicht van keizerlijke ambtenaren. In de QIng (1644-1910) kwamen extravagante decoraties in de mode. Bovendien werd er ook steeds meer kleurrijk porselein voor het buitenland (‘Chine de commande’) geproduceerd. Dat vereiste steeds meer gaoling en dat werd van elders naar Jingdezhen vervoerd. Alles bij elkaar was het een enorme industrie.

In de Taiping Revolutie (1851-64) werd Jingdezhen grotendeels verwoest. Daarna werden ovens en werkplaatsen weer opgebouwd, maar het oude niveau werd niet meer gehaald. Maar de aardewerk- en porseleinindustrie blijft tot op de dag van vandaag zeer belangrijk voor Jingdezhen; er zijn tientallen grote fabrieken en er worden jaarlijks honderden miljoenen stuks geproduceerd.

Jingdezhen Keramiek Museum

Het Keramiek Museum (景德镇陶瓷博物馆, Jingdezhen Taici Bowuguan) biedt een goed overzicht van wat er in Jingdezhen gedurende vele eeuwen is gemaakt. Het is deel van de 83 ha grote Jingdezhen Ancient Kiln and Folk-Custom Expo Area. Behalve exposities zijn er ook werkplaatsen die inzicht bieden in het productieproces. Op het terrein staan diverse oude gebouwen, die ooit verspreid stonden in Jingdezhen maar naar hier zijn verplaatst. In de Ming Garden staat o.a. de in Hui-stijl gebouwde Wangbo Mansion. De Qing Garden bevat de Dafu Mansion, bedoeld voor geleerden, en de herdenkingstempel Yuhuantang.

Hutian Porseleinoven

De Hutian Porseleinoven (湖田古窑遗址, Hutian Guyao Yizhi) is een van de oudste overgebleven ovens. Hier werden tijdens de Vijf Dynastieën (906-960) wit geglazuurd porselein, in de Song (960-1279) wit celadon en tijdens de Ming (1368-1644) wit en blauw porselein vervaardigd. De oven is nu een nationaal monument.

Longzhu Paviljoen

Het Drakenbal Paviljoen (龙珠阁, Longzhu Ge) staat op de Zhushan (Zhu-heuvel). Hij is gewijd aan het maken van keizerlijk porselein tijdens de Ming- en Qing-dynastiën. Jingdezhen was dé hofleverancier.

Jingdezhen Old Street

De Jingdezhen Old Street (景德镇老街坊, Jingdezhen Lao Jiefang) ligt aan de westoever van de Chang-rivier, in het centrum van Jingdezhen. De straat bestaat uit drie gedeelten. de Ming Straat is circa 90 meter lang en 3 meter breed. Hij is geplaveid met blauwe bakstenen die zijn gelegd in de vorm van schildpadschilden. Aan weerszijden zijn tot wel zes eeuwen oude gebouwen. De Qing Straat is jonger (1368-1644) en geplaveid met blauwe kasseien. De sporen van de kruiwagens die vroeger werden gebruikt zijn nog zichtbaar. De straat is 231 meter lang en 4 meter breed. Deze straat was in de Qing het commerciële centrum van de stad. Aan de straat staan winkels, theehuizen, werkplaatsen en fraaie oude huizen uit deze periode. In de negentiger jaren zijn daartussen ook moderne constructies gebouwd. De Qing Straat komt uit bij de Oude Pier, de grote aanlegplaats voor de vele boten die het porselein van Jingdezhen vervoerden naar de rest van China en de wereld. Op de pier staat de Sanlu Tempel, een herdenkingstempel voor de dichter Qu Yuan.

Pottery Workshop

De Pottery Workshop (乐天陶社, Letian Taoshe) is in het noordoosten van Jingdezhen. Deze studio is in 2005 geopend door de Hongkongse kunstenares Caroline Cheng. Iedere zaterdagochtend is hier een ‘creatieve markt’, waar jonge lokale pottenbakkers en kunstenaars hun werk aanbieden. Het heeft gezorgd voor innovatie en revitalisatie van Jingdezhen.

Taoxichuan

Het Toaxichuan Creatieve Plein (陶溪川创意广场, Taoxichuan Chuangyi Guangchang) was het antwoord van de overheid op de roep om modernisering. Er is een mooi gerestaureerde fabriek, maar bestaat vooral uit dure ateliers/galeries en winkeltjes en biedt weinig kansen aan jonge kunstenaars.

Fuliang 浮梁

De Fujiang Oude Stad (浮梁古城, Fuliang Gucheng) ligt 8 km ten noorden van het centrum van Jingdezhen. Fuliang dateert uit de Tang-dynastie (619-907). Het ontwerp in 8 kwadranten is gebaseerd op de klassieke Acht Diagrammen. De muur had een lengte van 20 km en was 1,5 meter hoog. De gebouwen zijn in latere dynastiën, zoals de Song, Yuan, Ming en Qing herbouwd. Fuliang stond bekend om zijn porselein en theecultuur.

Rode Pagode

De 37 meter hoge Fuliangcheng of ‘Rode’ Pagode staat op een heuvel aan de noordzijde van de Changjiang (Yangtze-rivier). De pagode was tijdens de Song (960-1279) deel van de Xita Tempel.

Stadspoort

Een van de oude stadspoorten van Fuliang is bewaard gebleven. Het is een prachtige constructie, met versieringen van porselein en keramiek.

Fuliang Yamen

In Fuliang is de 170 jaar oude yamen, de Districtshal (浮梁古县衙, Fuliang Guxian Ya) van de bestuurder tijdens de Qing, bewaard gebleven. Het bestuurscomplex is 65.000 m² groot. Op de binnenplaats staan oude bomen. Er worden o.a. oude gewaden, de officiële draagstoel, de 18 wapen van kungfu en strafwerktuigen getoond.

Yaoli 瑶里

Yaoli ligt 50 km ten noordoosten van Jingdezhen. Het is een aangenaam en groen stadje met een mooi centrum, met veel gebouwen uit de Ming en Qing. Het wordt omringd door heuvels, met daarin een waterval.

Het Yaoli gebied is vooral bekend als de bakermat van het porselein. Rond het dorp Gaoling (高岭) werd de juiste klei gevonden.

TOURS MET JINGDEZHEN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens