ZOEKEN:
Yuxi | Faxian Meer

YUXI 玉溪

Yuxi ligt ca. 90 km ten zuiden van Kunming in de provincie Yunnan. Yuxi is een provinciestad en hoofdstad van de gelijknamige prefectuur, daarin wonen ca. 2,5 miljoen mensen op 15.000 km².

Yuxi omvat de volgende districten: Hongta (红塔, Yuxi-stad, het bestuurscentrum met 500.000 inwoners); Jiangchuan (江川); Chengjiang (澄江); Tonghai (通海); Huaning (华宁); Yimen (易门); Eshan (峨山, Yi district); Xinping (新平, Yi en Dai district); en Yuanjiang (元江, Yi en Dai district).

In Yuxi wordt veel tabak verbouwd. Het is de basis van de Hongta Group (Yuxi Cigarette Company), die bekende merken zoals Hongtashan, Ashima en Hongmei produceert.

Hongta 红塔

Hongta (Yuxi-stad) is het bestuurscentrum van de prefectuur en heeft een half miljoen inwoners. Het is een moderne provinciestad, maar werd gesticht in het jaar 960. In het centrum zijn nog een paar straten met oude gebouwen; in enkele zijn restaurants gevestigd.

Voor een uitzicht over de stad kunt u de Hongtashan (红塔山) beklimmen. Op de top staat de Rode Pagode (Hongta). Hij was oorspronkelijk wit, maar is tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) rood geschilderd.

Het Yuxi Museum (玉溪博物馆, Yuxi Bowuguan) is gewijd aan de lokale geschiedenis, geologie en de volkeren die er wonen. Ook is er aandacht voor de keramiek die hier werd geproduceerd.

Het museum staat vlak bij het Nie Er Park (聂耳公园, Nie’er Gongyuan). Er staat een standbeeld van Nie Er (1912-1935), de musicus die vooral bekend is als de componist van de ‘Mars van de Vrijwilligers’, het volkslied van China.
In de stad is ook het Nie Er Huis te vinden. Het werd gebouwd door zijn grootvader en hier groeide hij op.

In het westen van Hongta is het Huilong Ecologische Park (云南玉溪汇龙生态园, Yunnan Yuxi Huilong Shengtai Yuan). Het 20 ha grote park bevat allerlei vegetatie, maar is vooral een recreatiepark.

Ten westen van Hongta is het Yi-dorp Luohe (洛河) te vinden.

Circa 30 km ten noorden van Hongta ligt de Longmashan (龙马山). Hierin is een 310 meter diepe karstgrot te bezoeken.

Jiangchuan 江川

Het district Jiangchuan ligt 28 km ten oosten van Hongta, aan de zuidzijde en westzijde van het Xingyun Meer (星云湖). Het meer ligt op een hoogte van 1722 meter. Het is 34 km² groot. Er leven diverse vissoorten in het meer. Rond het meer zijn warmwaterbronnen te vinden, o.a. in het dorp Haixi in het westen en Zhaojiawan Luozhipu in het oosten.

Jiangchuan heeft vruchtbaar land, waarop veel tabak wordt verbouwd.

In Lijiashan (李家山) zijn oude tomben gevonden met daarin vele bronzen voorwerpen, die te zien zijn in het Lijiashan Museum.

Een andere bezienswaardigheid is het Yi-dorp Anhua (安化).

Fuxianhu 抚仙湖 (Chengjiang 澄江)

Het district Fuxianhu, tot voor kort Chengjiang geheten, ligt in het noordoosten van Yuxi. De hoofdstad Chengjiang heeft recentelijk de naam gewijzigd in Fuxianhu-stad (抚仙湖市). Hij ligt 72 km van Hongta en slechts 60 km van Kunming. Het klimaat is er aangenaam en er komen dan ook veel dagjesmensen vanuit Kunming.

Fuxian Meer 抚仙湖

Ten zuiden van Fuxianhu-stad ligt het 212 km² grote en maar liefst 155 meter diepe Fuxian Meer. Het water is er helder en met de omringende bergen biedt het een fraai landschap. Aan de oostzijde zijn warmwaterbronnen. Aan de noordzijde zijn resort hotels. Het vissersdorp Luchong (禄充) ligt aan de westzijde. De vissers vangen er o.a. de Kanglang-vis. Het is de uitvalsbasis voor boottochtjes.

In het meer ligt het eiland Gushan (孤山). Op Gushan zijn 8 tempels, 5 hallen en 3 paviljoenen te zien; het was tijdens de Ming (1368-1644) beroemd vanwege de boeddhistische en daoïstische heiligdommen. Het belangrijkste gebouw is de koperen pagode.

Maotianshan 帽天山

De Maotian-berg is vooral bekend vanwege de fossielen die hier sinds 1984 zijn gevonden. De plek ligt 52 km ten zuiden van Kunming. De fossielen zijn tot wel 530 miljoen jaar oud. Ze liggen 50 meter onder de oppervlakte en tonen de sporen van zeeleven. De tienduizenden fossielen van Chengjiang zijn een Werelderfgoed en belangrijk in de studie van de evolutie. Er is een Geologisch Park met een Fossielen Museum en daarin o.a. een 4D-show van het zeeleven.

Chengjiang Bamboo Sea

Het bamboe bospark van Chengjiang, ook wel de Chengjiang Bamboo Sea genoemd, biedt vele variëteiten van bamboe.

Eshan 峨山

Eshan (25 km ten zuiden van Hongta) is het centrum van het Eshan Yi Autonome District (峨山彝族自治县, Eshan Yizu Zizhixian). Het ligt op een hoogte van 1700 meter. Er wordt op diverse plekken thee verbouwd.

Er zijn in Eshan enkele Yi-dorpen te zien. Pittoreske dorpen zijn o.a. Yuguo (余果), Anju (安居) en Ximuchi (栖木墀).

Voor natuurliefhebbers is de Eshan Bamboo Sea Valley een aanrader. Daarnaast zijn er het Jinpingshan berggebied, de Tadian Waterval en de Tianzishan Hot Spring.

Huaning 华宁

Het Huaning District ligt in het zuidwesten van Yuxi. Huaning-stad ligt 55 km van Hongta. Het district heeft ca. 220.000 inwoners. Bijna 90% van het gebied is bergachtig. Het staat bekend om zijn warmwaterbronnen.

Even ten zuiden van Huaning-stad ligt het Xiangbishan Hot Spring Forest Park (象鼻山温泉森林公园, Xiangbishan Wenquan Senlin Gongyuan).

In Huaning zijn diverse Hui (moslim) dorpen Er zijn ook Yi en Miao dorpen, zoals in de bergen van Tonghongdian (通红甸彝族苗族乡, Tonghongdian Yizu Miaozu Xiang).

Xinping 新平

Xinping ligt 90 km ten zuidwesten van Hongta in de Ailiao Bergen.

In het district Xinping kunt u Yi- en Dai-dorpen vinden. In het Gasa gebied, waardoor de Rode Rivier (Honghe) stroomt wonen de Huayao Dai. In het dorp Huayao (花腰) krijgt u een indruk van de cultuur van deze tak van het Dai-volk.

Het Mopanshan Nationale Bospark (磨盘山国家森林公园, Mopanshan Guojia Senlin Gongyuan) ligt even ten zuiden van de plaats Xinping.

Tonghai 通海

Tonghai ligt in het zuiden van Yuxi, 52 km ten zuidoosten van Hongta, in een vruchtbare vallei die aan drie zijden wordt omringd door bergen en aan de noordzijde door het Qilu Meer (杞麓湖). De oude stad gaat terug tot de Tang-dynastie. In het centrum van de stad staat het Jukui Paviljoen (聚奎阁), nu in de winkelbuurt. Er is ook een Confucius Tempel (通海文庙, Tonghai Wenmiao) te vinden.

Aan de zuidwestzijde van de stad is het Xiushan Park (秀山公园) te vinden. Het is er groen met aan de noordwestzijde van de heuvel bamboebossen. Vanaf de top bij het Haiyue Paviljoen heeft u een fraai uitzicht over de stad en het Qilu Meer. Aan de oostzijde staat de Puguang Tempel, die nog dateert uit de periode van het Dali Rijk. Boven op de heuvel staat de Yongjin Tempel.

In het district Tonghai zijn diverse Hui (moslim) gemeenschappen. Daaronder het dorp Dahui (大回村) met moskeeën, rijk versierd met Arabische inscripties. In Nagu (纳古) staat de grote Nagu Moskee (纳古清真寺, Nagu Qingzhensi). Er is zelfs in Tonghai zelf een plaats, Xingmeng (兴蒙蒙古族乡, Xingmeng Menggu Zuxiang), waar veel Mongolen wonen, een erfenis van de Mongoolse veroveringen in de 13e eeuw. De lokale bezienswaardigheden zijn de Sansheng Tempel, de Sanjiao Tempel, de Xiaohaitan Vijver en de Jiaojiwan Minority Ethnic Culture Garden, waarin de Mongoolse cultuur ten behoeve van Han-Chinese bezoekers wordt verbeeld.

Yuanjiang 元江

Het district Yuanjiang ligt in het zuiden van Yuxi, 130 km van Hongta. Het is genoemd naar de Rode Rivier, die hier de Yuan-rivier heet. In het district wonen veel minderheden, o.a. Hani, Yi en Dai.

Yuanjiang heeft prachtige tegen de berghellingen door de lokale Hani aangelegde rijstterrassen, o.a. in Ailao (哀牢) en Nannuo (那诺). NB: meer bekend (en daarmee niet te verwarren) zijn de rijstterrassen van Yuanyang, km van Yuanjiang.

Yimen 易门

Het district Yimen ligt in het noordwesten van Yuxi. Yimen-stad, ook Longquan (龙泉) genoemd, ligt 145 km van Hongta en 95 km van Kunming. In het gebied worden veel paddestoelen geteeld.

Bezienswaardigheden zijn het Longquan Bospark (龙泉国家森林公园, Longquan Guojia Senlin Gongyuan) en de Longquan Tempel (龙泉大寺), en wat verder naar het noordoosten de Jinsanxia (金三峡), waar u u zich kunt vermaken op bootjes op de snelle stromen.

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens