ZOEKEN:

YUANYANG 元阳

Yuanyang ligt in Yunnan, circa 300 km ten zuiden van Kunming in de Honghe Prefectuur. Het is bekend vanwege de spectaculaire rijstterrassen, die duizend jaar geleden door de locale Hani warden aangelegd en nog altijd worden gebruikt.

Yuanyang bestaat uit het oude Xinjiezhen en de nieuwe stad Nansha. Xinjie ligt op 1600 meter hoogte, 26 km, een uur rijden met een minivan, hoger dan Nansha, dat ligt op 350 meter hoogte. Het is in Nansha vaak heet, zelfs in de winter.

Rijstterrassen

De rijstterrassen van Yuanyang vormen een bijzonder ecosysteem. Zonder voortdurend onderhoud en zorgvuldige irrigatie was de vruchtbare grond allang van de hellingen gespoeld. Er is hier één oogst per jaar. Tijdens de wintermaanden tot het begin van de lente worden de terrassen bevloeid met bronwater vanuit de bossen verder op de heuvels. Het seizoen voor de rijst is van maart t/m oktober. In die periode verdampt het water tot wolken die door de bossen boven worden opgenomen en weer zorgen voor bronwater.

Voor fotografen is de mooiste periode van november tot april, als de bevloeide rijstvelden prachtig weerspiegelen. In de zomer zijn de terrassen groen met rijst. Na de oogst in de herfst liggen ze enige tijd braak.

De rijstterrassen zijn het mooist in het licht van de ochtend of de namiddag. In de ochtend kan er een mystieke mist hangen over de berghellingen. In de middagen hangen er ook op zonnige dagen soms mooie wolken.

Sinds 2013 zijn de ‘Hani-terrassen’ van Yuanyang erkend door Unesco als natuurlijk werelderfgoed.

Hani-dorpen

Het is mogelijk om minderhedendorpen, waar een groot deel van de bevolking nog altijd hun kleurrijke nationale kleding draagt, te bezoeken. Soms zijn er levendige markten.

In het Hani-dorp Qingkou kunnen traditionele ‘paddestoelenhuizen’ worden bezocht en er kan een Hani show worden bijgewoond.

Markten in/rond Yuanyang

De lokale markten zijn sfeervolle plekken waar u de lokale bevolking, waaronder allerlei minderheidsvolkeren, kunt ontmoeten. Informeer ter plekke naar waar er tijdens uw verblijf een markt is.

  • Xinjie Markt (15 minuten rijden van Yuanyang) op Rat, Aap en Draak dagen.
  • Panzhihua Markt (20 minuten rijden van Yuanyang; dichtbij de Laohuzui rijstterrassen) op Konijn en Haan dagen.
  • Shengcun Markt (25 min rijden van Yuanyang; tussen de Bada en Duoyicun rijstterrassen) op Schaap, Varken en Konijn dagen.
  • Niujiaozhai Markt (40 min rijden van Yuanyang) op Tijger, Paard en Hond dagen.
  • Huangcaoling Markt (2 uur rijden van Yuanyang) weekmarkt op vrijdag.
  • Huangmaoling Markt (50 min rijden ten zuiden van Yuanyang) weekmarkt op zaterdag.
  • Laomeng Markt (2 uur rijden ten zuiden van Yuanyang) weekmarkt op zondag.

TOURS MET YUANYANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens