ZOEKEN:

TIANJIN 天津

De grote havenstad Tianjin (10 miljoen inwoners) ligt aan de Golf van Bohai, 135 km van Beijing. Tianjin heeft, net als Beijing, Shanghai en Chongqing een status als stadsprovincie Tianjin.

Geschiedenis

Concessiewijken in Tianjin. By Maximilian Dörrbecker (Chumwa) – Own work, using this map from 1942 as background.

Tianjin heeft een oude geschiedenis als handelsplaats. In de Yuan-dynastie (1279-1368) werd er een groot fort gebouwd. In 1404 werden de versterkingen uitgebreid met stadsmuren.

In 1860, na de Opium Oorlog, werd Tianjin een vrijhaven. Vooral de missie was er erg actief, hetgeen leidde tot het Bloedbad van Tianjin in 1870, omdat de nonnen kinderen zouden ontvoeren. Rond 1900 was Tianjin een bloeiende handelsconcessie. Tijdens de Bokseropstand van dat jaar werd Tianjin 27 dagen lang belegerd, en uiteindelijk door buitenlandse troepen ontzet. Na 1900 werden de stadsmuren afgebroken en werd Tianjin op Europese wijze gemoderniseerd.

In 1937 namen de Japanners Tianjin in. Zij breidden voor hun oorlogsdoelen de haven fors uit. Na 1949 werd in de Volksrepubliek dit project voortgezet. Tianjin kon zich daardoor ontwikkelen tot een van de belangrijkste industrie- en handelscentra van China. Tianjin kreeg in 2015 te maken met een grote ramp: in het havengebied ontstonden door chemische reacties na het blussen van een brand grote explosies die ook woonwijken in de buurt raakten.

Oude Stad

In de 19e eeuw was er ten noorden van het centrum een ommuurde ‘Chinezenwijk’. Ook hier verdwenen de muren in 1900. Het netwerk van smalle straatjes en de huizenbouw doet nog aan het aparte karakter van deze wijk herinneren.

Cultuurstraat

Tianjin-Cultuurstraat-K2008In de Oude Stad ligt langs de Hai-rivier de ‘Cultuurstraat’. De gebouwen hier zijn gerestaureerd in de stijl van de Qing en de Ming. Er zijn allerlei winkels en studio’s in gevestigd. Daaronder is de Yangliuqing Schilderstudio. Men heeft zich hier gespecialiseerd in prachtige, kleurrijke Nieuwjaarsprenten, middels traditionele houtblok druktechnieken.

Tianhou Tempel

Aan de Cultuurstraat staat ook de Tempel van Tianhou, de beschermster der zeevaarders. De tempel uit 1326 dient tevens als folkoremuseum.

Shi Familie Mansion

Het Shi Familiehuis (石家大院, Shijia Dayuan) staat in het voormalige marktstadje Yangliuqing (杨柳青), in het westen (20 km van het centrum) van Tianjin. Het dateert uit 1875. Hier woonde Shi Wancheng, een van de rijkste mensen in Tianjin in die tijd. Het enorme huis bestaat uit 12 binnenhoven met daaromheen gebouwen. Vanaf de poort leidt een pad langs alle courtyards.
Het huis dient nu ook als folkloremuseum, met tentoonstellingen van Nieuwjaarsprenten, papierknipsels, vliegers en allerlei andere zaken waaronder ook trouwkostuums. Yangliuqing is al eeuwenlang gespecialiseerd in Nieuwjaarsprenten gemaakt middels houtblokdruk (年画, Nianhua).

Dabei Tempel

De Tempel van het Grote Mededogen (大悲禅院, Dabei Chanyuan) staat ten noordoosten van de Oude Stad. De grote boeddhistische tempel is in 1669 gesticht.

Tianjin Museum

Het modern vormgegeven Tianjin Museum wordt vergeleken met een zwaan met uitgespreide vleugels. In het museum zijn tentoonstellingen over de geschiedenis van 1860 tot 1949, en een prachtige collectie kunst, waaronder unieke stukken die ex-keizer Puyi meebracht toen hij de Verboden Stad en Beijing moest verlaten en enige tijd in Tianjin woonde.

Het museum staat bij het Yinhe Park. Andere musea hier zijn het Tianjin Natuurmuseum en het Tianjin Science and Technology Museum. Ook vindt u hier het Chinese Theater en het Tianjin Grand Theatre.

Westerse wijken

Delen van Tianjin bevatten prachtige gebouwen in Europese architectuur, vooral uit de eerste helft van de 20e eeuw. Bekende gebouwen zijn de gotische Maria Kerk, de ‘Knotty Chamber’, en het Holland House in 17e eeuwse stijl.

TOURS MET TIANJIN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens