ZOEKEN:

SEDA 色达 / SERTAR གསེར་ཐར།

Seda ligt op 4.100m hoogte in het noorden van Sichuan, 443 km ten noordwesten van Kangding en vanaf de plaats Ganzi is het 150 km rijden. De naam Sertar betekent ‘gouden paard’ in het Tibetaans. Er wonen vooral Khampa. Bij Seda is een van de grootste Tibetaans-boeddhistische instituten ter wereld gevestigd. Seda is ook een van de plekken in de prefectuur Ganzi waar in recente jaren veel protesten waren tegen het Chinese gezag. Er waren hier in 2012 zelfverbrandingen van monniken.

Dengdengqudeng Chorten

Seda-Dengdengqudeng-ChortenDe Dengdengqudeng Chorten (邓登曲登佛塔) wordt ook wel de Anti-demonen Pagode genoemd. De chorten werd gebouwd om kwaadwillende demonen te verdrijven en te zorgen voor vrede en voorspoed.

Dongga Tempel

De Dongga Tempel (东嘎寺) staat 6 km ten noordwesten van Seda. Hij staat op een heilige berg en behoort tot de ‘rode sekte’, de Nyingmapa.

Larung Gar

In een vallei op 3.700m hoogte, 20 km ten zuidoosten van Seda, ligt Larung Gar (喇荣乡 Luoruoxiang in het Chinees). Het Larung Gar Boeddhistische Instituut (喇荣五明佛学院 Luoruo Wuming Foxue Yuan) werd in 1980 gesticht door lama Jigme Phuntsok. Het groeide uit tot het grootste Tibetaans-boeddhistische instituut ter wereld. Er studeren en wonen meer dan 40.000 mensen. Er zijn enkele grote kloostergebouwen en daaromheen liggen in de vallei en tegen de hellingen de roodkleurige verblijven van de monniken, nonnen en studenten. De studieduur is 6 jaar, voor degenen die de hoogste niveaus willen bereiken 13 jaar. Larung Gar biedt studie in de diverse scholen van het Tibetaanse boeddhisme: Nyingma, Gelug, Sakya en Kagyu. Bovenop de heuvel staat de Tancheng (坛城), een gebouw in de vorm van een mandala met in het midden een chorten (pagode). Zie hier voor een beeldimpressie van Larung Gar.

Situolin

Circa 5 km verderop is Situolin (尸陀林), de plek waar de sky burials plaatsvinden. Het is een rots die is gemodelleerd naar Sakyamuni.

TOURS MET SEDA

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens