ZOEKEN:
  • foto: Xinhua

SHENNONGJIA 神农架

Shennongjia in het noordwesten van Hubei en ten noorden van de Yangtze is het enige ‘bosdistrict’ in China. Het omvat 3.250 km² en er wonen minder dan 100.000 mensen. De bergachtige natuur is er wild en prachtig en er leeft een populatie van goudharige apen.

MUYI 木鱼

Het dorp Muyi is het belangrijkste centrum van Shennongjia. Muyi is niet het bestuurlijke centrum; dat is Songbai (松柏) in het noorden.

Muyi ligt op 1200 meter hoogte aan de bovenloop van de Xiangxi, een riviertje dat vanuit de bergen van Shennongjia uitkomt in de Yangtze. In de buurt wordt op de berghellingen thee verbouwd. Muyi kan per auto of openbare minibus worden bereikt vanuit Yichang (ca. 150 km). Ongeveer 12 km ten noorden van Muyi is de toegang tot het Shennongjia Bosreservaat.

Shennongjia Bosreservaat

Het Shennongjia Bosreservaat (神农架国家自然保护区) omvat een gebied van 2.600 km². Daarvan is een klein deel in het zuiden toegankelijk voor bezoekers. Er zijn in Shennongjia enkele bergen van zo’n 3.000 meter hoogte. Diverse riviertjes lopen door het gebied, ze stromen in het noorden naar de Han-rivier en zuidwaarts, waaronder de Shennong-rivier (die bij Yangtze Cruises in kleine bootjes wordt bevaren), naar de Yangtze. De natuur is er zeer divers. Er zijn oerbossen en er groeien 3.500 plantensoorten. Er leven vele dieren.

Shennongjia-gouden-aap04De meest bijzondere zijn de ‘Gouden Apen’ (rhinopithecus roxellana). Aan hun is een gebied van 100 km² toegewezen. In 1990 waren er slechts 500 goudharige apen over, dat aantal is inmiddels meer dan verdubbeld. In het Dalongtan Golden Monkey Research Center wordt onderzoek naar hen gedaan.

Shennongjia is ook bekend vanwege de verhalen over de Yeren, de ‘wilde man’. De verhalen doen denken aan die over de Yeti in Tibet. Mensen zouden al sinds eeuwen de Yeren, aapachtige harige wezens in de bergen van Shennongjia hebben waargenomen.

Shennong Altaar

Shennongjia betekent de ‘Ladder van Shennong’. Shennong was een legendarische vorst, de ‘hemelse landbouwer’, die de Chinezen zou hebben geleerd hoe de grond te bewerken. Met de ladder zou hij de berg hebben beklommen. Aan dat verhaal is een grotesk monument gewijd. Trappen leiden omhoog naar een enorm, 21 meter hoog, hoofd van Shennong. Het altaar is in imperiale stijl, met tripoden en gui (graancontainers) en met stenen in de 5 elementaire kleuren die de 5 elementen symboliseren: goud, hout, water, vuur en aarde. Aan weerszijden van het altaar zijn acht muurschilderingen waarop de verdiensten van Shennong zijn verbeeld.

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens