ZOEKEN:

YICHANG 宜昌

Yichang-kade02-K2003Yichang ligt in Hubei, vlakbij de Gezhouba-dam (een iets oudere en kleinere dam dan de Drie Kloven Dam). Vroeger was Yichang altijd een belangrijke overlaadhaven. De goederen werden van de grotere boten van Wuhan overgeladen op kleinere voor het traject naar Chongqing.

Drie Kloven Dam

Vanuit Yichang kunt u een excursie maken naar de Drie Kloven Dam. Zie voor meer informatie de Yangtze Drie Kloven (San Xia) Dam.

Zhenjiang Paviljoen

In het Binjiang Park, het 3 km lange en 60 meter brede park aan de rivier dat in 1983 werd aangelegd, staat het beroemde Zhenjiang Paviljoen. Zhenjiang betekent ‘verover de rivier’. In het park staan ook het Nanxie en het Feiquan Paviljoen, er is een beeld van de dichter Qu Yuan (339-278 vChr) en er is een plein waarop mensen zich vermaken en bewegen. In het park is ook een model van de Drie Kloven Dam en een grote muurschildering van het oude Yichang te zien. Ieder jaar is er een grote show van Chinese rozen te bewonderen.

Kerken

Wat ook opvalt in Yichang is dat er diverse kerken te zien zijn. Dat heeft alles te maken met de missie die al in de 18e eeuw actief was in Hubei (zie ook Dayan) en met de zending die er vanaf de 19e eeuw zieltjes probeerde te winnen.

FYichang-Franciscus-Kerkranciscus Kerk

De St. Franciscus Kerk werd in 1883 gebouwd en in 1931 verbouwd en uitgebreid naar zijn huidige vorm. Tijdens de oorlog met Japan (1937-45) werd de kerk twee jaar lang gebruikt als vluchtelingenopvang. In de Culturele Revolutie (1966-76) kreeg de kerk een andere functie, uitingen van religie waren toen verboden. Het duurde tot 1986 voordat de kerk was gerenoveerd en weer als kerk kon opereren. De Franciscus Kerk is een van de grootste katholieke kerken in de provincie Hubei. De kerk trekt weer veel gelovigen en voert allerlei sociale programma’s uit. Dat gebeurt onder de paraplu van de overheid. Alleen katholieke kerken die zijn aangesloten bij de Chinese Katholieke Patriottische Associatie (die weer onder toezicht staat van het Staatsbureau voor Religieuze Zaken) kan openbare erediensten houden. De Franciscus Kerk kreeg in 2011 de titel ‘provinciale harmonieuze kerk’ en in 2013 de titel ‘nationale harmonieuze kerk’ en schikt zich dus in het partijtoezicht.

St. James Kerk

Yichang-St-James-KerkYichang kreeg in 1876 door het Verdrag van Yantai tussen China en het Westen de status van een ‘open haven’, die toegang moest verlenen aan buitenlandse handel en die de poort vormde naar de rest van Hubei en via de Yangtze naar de rijke provincie Sichuan. Daarom kwamen in het kielzog van de handelaren diverse missie- en zendingsgenootschappen naar Yichang.

Daaronder was de Amerikaanse Episcopale Kerk. Zij bouwden een school en een kerk, de Heilige Jacobus Kerk. Deze functioneerde tot de Culturele Revolutie (1966-76). In 1984 kon de kerk worden heropend. In 1999 werd hij uitgebreid en kreeg zijn huidige imposante vorm. De kerk is 40 meter hoog en kijkt uit over de Yangtze. De St. James is een officieel erkende kerk. Protestante kerken moeten zijn aangesloten bij de Christelijke Raad (Drie Zelf Kerken) en vallen dus onder staatstoezicht.

Yichang-Zweedse-parochiekerkZweedse Parochie

De Svenska Missionskyrkan werd vanaf 1890 actief in en vanuit Yichang. De Zweedse Missie, meestal aangeduid als de Zweedse Parochie, bouwde hier aan de Tanhualin Straat zijn hoofdkwartier voor centraal China. Het bestaat uit diverse gebouwen in Noord-Europese stijl op een groot terrein. Tijdens de oorlog met Japan voerde de parochie de Zweedse, neutrale, vlag en bood een schuilplaats voor veel mensen, buitenlanders en Chinezen. In het complex was ook het Zweedse consulaat gevestigd. Het complex is te bezoeken en u ziet er de kerk, het voormalige consulaat, en de voormalige school, weeshuis en kliniek.

Xiaojia Moskee

Yichang Xiaojia MoskeeDe Xiaojia Moskee dateert uit 1921, maar werd in 1940 door Japanse bombardementen verwoest. Na 1945 bouwden lokale Hui een gebedshal en deze werd in 1954 gerenoveerd. Na de Culturele Revolutie, de periode waarin religieuze minderheden hun geloof niet konden uiten, werd in 1983 besloten tot nieuwbouw. De huidige moskee werd in 1990 geopend.

Sanxiarenjia

In de Xiling Kloof Oost ligt Sanxiarenjia (三峡人家). Dat betekent letterlijk ‘dorp van de mensen van de drie kloven’. Het ligt in het oostelijke deel van de Xiling Kloof en is een nederzetting waar Tujia hun traditionele manier van leven tonen.

Yangtze-Sanxiarenjia01-K200Het ligt prachtig aan een zijstroom die van de bergen naar beneden komt. Meisjes voeren een welkomstdansje op, er liggen pittoreske jonken, een overdekte boogbrug overspant de stroom en men vist er op bamboevlotten en kleine bootjes. Via een nieuw aangelegd pad langs het water, en langs een waterval bereikt u een tegen de helling gebouwd houten Tujia-huis, waar muziek wordt gespeeld en een huwelijksceremonie wordt opgevoerd. De rauwheid van het bestaan van de Tujia is een idylle geworden.

Grot van de Drie Reizigers

Als er voldoende tijd is kunt u een uitstapje maken naar de Grot van de Drie Reizigers (三游洞, Sanyou Dong), 10 km ten noordwesten van de stad. In 819 bezochten drie beroemde dichters, Bai Juyi, zijn broer Bai Xingjian en Yuan Zhen deze plek. Terwijl zij van het fraaie landschap genoten gaven zij zich aan enige graffiti over. Zij inscribeerden enkele gedichten op de grotmuren. In de daaropvolgende eeuwen werd hun voorbeeld door menig rondreizende dichter gevolgd. Vlak bij de ingang van de rots druppelt een kleine bron. Volgens de plaatselijke overtuiging vergroot een vrouw haar culinaire kwaliteiten wanneer zij hier haar handen wast. De heuvel boven de grot biedt een fraai uitzicht over de ingang tot de Xiling Kloof.

Zhongwudang Tempel

Changyang-Zhongwudang01De daoïstische Zhongwudang Tempel staat op de Tianzhushan, ten zuidoosten en 85 km rijden van Yichang via Changyang. De tempel dateert uit de Tang (618-907), maar stond toen op de Yanluoshan. Nadat keizer Zhu Di (1360-1424) een daoïstische tempel liet bouwen op de Wudangshan, liet hij ook de Zhongwudang Tempel verplaatsen naar de Tianzhushan. In 1868 doneerde Liu Ming, een uit Changyang afkomstige hoge bestuurder, het geld om de tempel uit te breiden naar het voorbeeld van Wudangshan. Hij omvat 36 gebouwen, waaronder het Yuxu Paleis, Nanyan Paleis, Dimu (Moeder Aarde) Paleis, Sanhuang (Drie Keizers) Paleis, Yuhang (Jade Keizer) Paviljoen, Ling Paleis en het Longwang (Drakenkoning). De bouw geschiedde met de beste materialen en met de beste vaklieden in de regio. De tempel was een belangrijk en beroemd daoïstisch centrum en trok pelgrims uit heel Hubei en ook uit Hunan en Sichuan. Tijdens de oorlog met Japan (1937-45) en opnieuw tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) werden veel vernietigingen aangebracht in de tempel. In 1988 werd de tempel heropend en in 1992-95, 2002-04 en opnieuw in 2011-13 vonden grootschalige renovaties plaats en herkreeg de tempel zijn oude grandeur. In de tempel wonen 10 daoïstische monniken en de abt Yan Jinhua heeft een hoge functie, hij is lid van de nationale Politiek Raadgevende Vergadering.

TOURS MET YICHANG

13 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens