ZOEKEN:

SANMENXIA 三门峡

Sanmenxia ligt aan de Gele Rivier in het westen van de provincie Henan, tussen Xi’an en Luoyang in. De plaats wordt weinig bezocht. Toch zijn er historisch zeer interessante bezienswaardigheden, want hier bent u in het kerngebied van de bakermat van China. Ook de rivier en de waterwerken trekken bezoekers. Sanmenxia is zowel de naam van de stad (400.000 inwoners) als de stadsprefectuur, waarin 2,3 miljoen mensen wonen.

Gele Rivier

Circa 15 km ten noordoosten van de stad liggen de Sanmenxia Irrigatiewerken. (三门峡水利枢, Sanmenxia Shuili Chu). Door de dam is een stuwmeer ontstaan. Met de bouw werd in 1957 begonnen. Het was het eerste hydro-project in de Gele Rivier en toentertijd de trots van de natie.

Gele Rivier Park

Langs de zuidzijde van de Gele Rivier is in het noorden van Sanmenxia een groot Gele Rivier Park (黄河公园) aangelegd.

Guo Museum

In de buurt van Sanmenxia zijn honderden tomben gevonden die dateren uit het Guo Rijk (770-650 v.Chr.), een belangrijke regionale macht tijdens de Zhou (11e-3e eeuw v.Chr.). Bijzonder is vooral het graf met paarden en een strijdwagen. Daarvoor is een speciale hal gebouwd, het Guo State Museum, in het noorden van de stad.

Yangshao

De Yangshao Cultuur is door zijn aardewerk naamgever voor een periode in de neolithische ontwikkeling in China. Het werd in 1921 bij het dorp Yangshao ontdekt. De plek van de opgravingen is nu een monument. Bezoek het Yangshao Cultuur Museum (仰韶文化博物馆, Yangshao Wenhua Bowuguan) om er meer over te zien.

Shanzhou

Het stadje Shanzhou (陕州) ligt 13 km ten zuidwesten van Sanmenxia. Ten zuiden van Shanzhou zijn de Shanzhou Grotwoningen te zien. Het zijn in de löss ingegraven woningen. Zo woonden de boeren vroeger in dit gebied, praktisch, want koel in de zomer en warm in de winter. Nu kunt er kennismaken met de lokale cultuur.

Hangu Pas

De Hanguguan (函谷关) ligt 75 km ten zuidwesten van Sanmenxia, in een vallei ten zuiden van de Gele Rivier. De vallei een van de oudste doorgangen op de route tussen de voormalige keizerlijke hoofdstad Chang’an (Xi’an), dat 300 verder naar het westen ligt, en de andere keizerstad Luoyang, 200 km naar het oosten. Er werd al in 500 vC een fort met twee grote poorten gebouwd.

Hanguguan is ook de geboorteplaats van Lao Zi, de grote filosoof van het daoïsme, die hier zijn klassieker de Daodejing schreef. U vindt er een gigantisch goudkleurig beeld van Lao Zi en een wand met zijn teksten. Daarnaast omvat Hanguguan bezienswaardigheden als de Guan Toren, het Taichu Paleis, het Daosheng Paleis, het Timing Terras, de Tuin van de Daoïsten en een Wassenbeeldenmuseum.

<

TOURS MET SANMENXIA

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens