ZOEKEN:
Muren en Zuidpoort
Op de stadsmuren
Op de stadsmuren
Bell Tower & Drum Tower
Tang Show
Qin Terracotta Grafleger
Qin Terracotta Grafleger
Qin Terracotta Grafleger
Yanling Tombe
Oude Moskee
Hui bij Moskee
Dayanta wensen
Defachang dumplings
Grote Wilde Gans Pagode en Tempel
Taoïstische monnik

XI’AN 西安

Xi’an is de meest historische van China’s steden. Tijdens de Tang-dynastie was Xi’an (toen Chang’an geheten) de grootste stad ter wereld en ook groter dan de huidige ommuurde stad die uit de Ming dateert. Gedurende vele dynastieën is Xi’an de hoofdstad geweest, vanaf de Qin (221 v.Chr.) tot en met de Tang (10e eeuw). Van die rijke geschiedenis getuigen de vele bezienswaardigheden in en rond Xi’an. Daarvan is de allerbelangrijkste natuurlijk het wereldberoemde terracotta grafleger van de Eerste Keizer. Xi’an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi.

Oude stad

In het begin van de Ming (1368-1644) werd Chang’an op kleinere schaal herbouwd en Xi’an (Westelijke Vrede) genoemd. Uit deze periode dateren de huidige Stadsmuren. Ze zijn in een rechthoek gebouwd, de stad is volgens een klassiek geometrische patroon aangelegd. De omtrek is 12 km en de muur is 15-18 meter breed. U kunt er op bij een van de grote poorten, zoals de Westpoort of de Zuidpoort. Bij de Zuidpoort is een aantrekkelijke traditionele winkelstraat. Vlakbij is in een oude Confuciaanse tempel ook het Steentafelen Museum, met de meest prachtige kalligrafie op steendrukken.

Xian-Bell-Tower-K2014-(7)Precies in het midden van de oude stad staat de de Klokkentoren, een van de kenmerkende gebouwen van Xi’an. Even verderop staat de Trommeltoren die ook uit de 14e eeuw dateert.

Niet ver hiervandaan staat de sfeervolle Moskee, die dateert uit de 8e eeuw. Hij is in Chinese stijl gebouwd, maar heeft ook duidelijk Arabische elementen. Hij getuigt van de tijd dat Xi’an beginpunt van de Zijderoute was. Nog altijd zijn de Arabische trekken in de gezichten van de mensen in de Hui-wijk te ontwaren.

Historisch Museum

Vergeet zeker niet om één van de mooiste museum van China te bezoeken. In het Shaanxi Historisch Museum staan talrijke kunstschatten tentoongesteld. Hier wordt pas goed duidelijk hoe belangrijk Xi’an is geweest als hoofdstad van vele dynastieën en hoe rijk de Chinese cultuur was. Talrijke kunstschatten worden in een heldere opstelling tentoongesteld. Met name de collectie bronswerk uit de Zhou-dynastie (11e eeuw v.Chr. – 221 v.Chr.) is fantastisch. Hier wordt pas goed duidelijk hoe ver ontwikkeld de Chinezen in die vroege periode reeds waren op talloze artistieke gebieden. Alles is chronologisch weergegeven en er is Engelstalige uitleg. Het museum is op maandag gesloten.

Grote Wilde Gans Pagode

Een andere bezienswaardigheid is de Grote Wilde Gans Pagode. Deze is gebouwd in 652 om er de heilige boeddhistische geschriften onder te brengen, die de monnik Xuan Zang uit India had meegebracht. Dat is ook de reden dat de pagodetoren zo plomp is; de dikke muren moesten de kostbare geschriften beschermen tegen brand. Zijn reis is beschreven in een roman die vrijwel iedere Chinees kent: de Reis naar het Westen, hierin speelt de Apenkoning een centrale rol.

Qin Terracotta Leger

Xian-Qin-terracotta51-K2014Het terracotta grafleger van Qin Shihuangdi, de Eerste Keizer van China, is inmiddels wereldberoemd en mag u niet missen. Het leger is pas in 1974 ontdekt en de opgravingen en restauraties zijn nog altijd gaande. We kunnen de opgraving tegenwoordig uitgebreid bezichtigen: niet alleen de grote en bekende kuil 1, waarin de honderden soldaten in gelid staan opgesteld, maar ook de kleine ‘generaalskuil’ 2, kuil 3 waar o.a. boogschutters worden opgegraven en de hal waarin de bronzen strijdwagens zijn te zien. Bovendien wordt er een instructieve film getoond. In 2009 is in kuil 1 na 24 jaar een nieuwe fase van opgravingen begonnen. Bezoekers kunnen zowel de tentoonstelling als de opgraving zien. Eind 2011 zijn nog twee kleine kuilen, met daarin acrobaten en bedienden, voor het publiek opengesteld.

Huaqing

Het Huaqing Paleis is een herbouwd Tang/Ming-paleis, dat een goede indruk geeft van het hofleven. Hier, in de heetwaterbronnen, baadde Yang Guifei, de legendarisch schone keizerlijke concubine uit de Tang-dynastie. Hier werd Chiang Kaishek in 1936 door zijn eigen generaals gevangen genomen.

Tang Show

Xian-Tang-show-Tanglegong-KIn Xi’an kunt u ook de spectaculaire Tang-voorstelling bijwonen. In zang, muziek en dans en met prachtige decors en kleding komt de Tang-periode (618-906) weer tot leven. De dansen zijn gereconstrueerd op basis van oude documenten uit de Tang.

Banpo

Banpo is een museum over de bakermat van de Chinese beschaving, het is de opgraving van een dorp uit het Neolithicum. De opgraving zelf en allerlei voorwerpen en zelfs mummies worden er getoond.

Stadsgodtempel

De Chenghuang Miao (西安城隍庙) dateert uit het eind van de 14e eeuw. Deze daoïstische tempel bleef een levendig centrum waar iedere 1e en 15e dag van een maan de mensen kwamen om te offeren. Voor de tempel is een kleine markt. De tempel staat aan de Weststraat, halverwege de Klokkentoren en de Westpoort.

Daming Paleis

Het Daming Paleis (大明宫) ligt ten noordoosten van de huidige stadsmuren (uit de Ming). Het was het keizerlijke paleis ten tijde van de Tang (618-907). Het was Keizerin Wu, echtgenote van keizer Gaozong, die in 662-663 het paleis liet bouwen. Er werkten meer dan 100.000 mensen aan en het omvatte bijna 4 km², drie keer de Verboden Stad in Beijing. Het paleis werd herontdekt in 1957. Vanaf 1993 is de plek geruimd en geconserveerd. De gebouwen zijn niet bewaard gebleven en niet herbouwd. Wel is de Daming Poort herbouwd, zijn er de fundamenten en is er een museum waar een groot schaalmodel te zien is en waar een film wordt vertoond.

Hanyangling

Het Yangling Mausoleum ligt 20 km ten noorden van Xi’an en is te bezoeken onderweg van of naar het vliegveld. Hier liggen keizer Han Jingdi (r.157-141 vC) en keizerin Wang begraven. Het complex omvat de tombe van de keizer, die van de keizerin, de diverse grafkamers waarin vele kleine terracotta figuren van mensen en beesten zijn gevonden, en ceremoniële plekken. Hier werd in 2006 het eerste ondergrondse museum in China geopend.

Famen Tempel

De beroemde Famen Tempel staat 120 km ten westen van Xi’an, zie Famen.

TOURS MET XI'AN

China gouden route

vanaf € 1.645
13 dagen

Zijderoute

op aanvraag
17 dagen
14 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens

De essentie van China

vanaf € 1.299
10 dagen

Ontdek China

vanaf € 800 !!!
13 dagen

Cruise over de Yangtze

vanaf € 2.225
13 dagen
13 dagen