XI’AN 西安
Xi’an is de meest historische van China’s steden. Tijdens de Tang-dynastie was Xi’an (toen Chang’an geheten) de grootste stad ter wereld en ook groter dan de huidige ommuurde stad die uit de Ming dateert. Gedurende vele dynastieën is Xi’an de hoofdstad geweest, vanaf de Qin (221 v.Chr.) tot en met de Tang (10e eeuw). Van die rijke geschiedenis getuigen de vele bezienswaardigheden in en rond Xi’an. Daarvan is de allerbelangrijkste natuurlijk het wereldberoemde terracotta grafleger van de Eerste Keizer. Xi’an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi. De stad heeft 6 miljoen inwoners (het stadsdistrict 13 miljoen).
Oude stad
In het begin van de Ming (1368-1644) werd Chang’an op kleinere schaal herbouwd en Xi’an (Westelijke Vrede) genoemd. Uit deze periode dateren de huidige Stadsmuren (西安城墙, Xi’an Chengqiang). Ze zijn in een rechthoek gebouwd, de stad is volgens een klassiek geometrische patroon aangelegd. De omtrek is 12 km en de muur is 15-18 meter breed. U kunt er op bij een van de grote poorten, zoals de Westpoort of de Zuidpoort. Op de muren kunt per fiets of in een e-busje rijden.
Bij de Zuidpoort (南门, Nanmen) is een aantrekkelijke traditionele winkelstraat, de Shuyuanmen (书院门). Vlakbij is het Shaanxi Yuanyang Cultuurmuseum (陕西元阳文化博物馆, Shaanxi Yuanyang Wenhua Bowuguan), en in een oude Confuciaanse tempel ook het Steentafelen Museum (碑林博物馆, Beilin Bowuguan), met de meest prachtige kalligrafie op steendrukken.
In het midden van de oude stad staat de de Klokkentoren (钟楼, Zhonglou), een van de kenmerkende gebouwen van Xi’an. Even verderop staat de Trommeltoren (鼓楼, Gulou), die ook uit de 14e eeuw dateert.
Niet ver hiervandaan staat de sfeervolle Moskee (清真寺, Qingzhensi), die dateert uit de 8e eeuw. Hij is in Chinese stijl gebouwd, maar heeft ook duidelijk Arabische elementen. Hij getuigt van de tijd dat Xi’an beginpunt van de Zijderoute was. Nog altijd zijn de Arabische trekken in de gezichten van de mensen in de Hui-wijk te ontwaren.
Historisch Museum
Vergeet zeker niet om één van de mooiste museum van China te bezoeken. In het Shaanxi Historisch Museum (陕西历史博物馆, Shaanxi Lishi Bowuguan) staan talrijke kunstschatten tentoongesteld. Hier wordt pas goed duidelijk hoe belangrijk Xi’an is geweest als hoofdstad van vele dynastieën en hoe rijk de Chinese cultuur was. Talrijke kunstschatten worden in een heldere opstelling tentoongesteld. Met name de collectie bronswerk uit de Zhou-dynastie (11e eeuw v.Chr. – 221 v.Chr.) is fantastisch. Hier wordt pas goed duidelijk hoe ver ontwikkeld de Chinezen in die vroege periode reeds waren op talloze artistieke gebieden. Alles is chronologisch weergegeven en er is Engelstalige uitleg. Het museum is op maandag gesloten.
Grote Wilde Gans Pagode
Een andere bezienswaardigheid is de Grote Wilde Gans Pagode (大雁塔, Dayanta). Deze is gebouwd in 652 om er de heilige boeddhistische geschriften onder te brengen, die de monnik Xuan Zang uit India had meegebracht. Dat is ook de reden dat de pagodetoren zo plomp is; de dikke muren moesten de kostbare geschriften beschermen tegen brand. Zijn reis is beschreven in een roman die vrijwel iedere Chinees kent: de Reis naar het Westen, hierin speelt de Apenkoning een centrale rol.
Kleine Wilde Gans Pagode
De Kleine Wilde Gans Pagode (小雁塔, Xiaoyanta) werd als Jianfu Tempel Pagode gebouwd in 710 om de manuscripten te huisvesten die de monnik Yi Jing had verzameld in India. Hij is 13 etages en 43 meter hoog; tijdens een storm of aardbeving zijn er ooit twee etages verdwenen.
Qin Terracotta Leger
Het terracotta grafleger van Qin Shihuangdi, de Eerste Keizer van China (秦始皇帝陵博物院, Qinshihuang Di Ling Bowuyuan), is inmiddels wereldberoemd en mag u niet missen. Het leger is pas in 1974 ontdekt en de opgravingen en restauraties zijn nog altijd gaande. We kunnen de opgraving tegenwoordig uitgebreid bezichtigen: niet alleen de grote en bekende kuil 1, waarin de honderden soldaten in gelid staan opgesteld, maar ook de kleine ‘generaalskuil’ 2, kuil 3 waar o.a. boogschutters worden opgegraven en de hal waarin de bronzen strijdwagens zijn te zien. Bovendien wordt er een instructieve film getoond. In 2009 is in kuil 1 na 24 jaar een nieuwe fase van opgravingen begonnen. Bezoekers kunnen zowel de tentoonstelling als de opgraving zien. Eind 2011 zijn nog twee kleine kuilen, met daarin acrobaten en bedienden, voor het publiek opengesteld.
Huaqing
Het Huaqing Paleis (华清池, Huaqing Chi) is een herbouwd Tang/Ming-paleis, dat een goede indruk geeft van het hofleven. Hier, in de heetwaterbronnen, baadde Yang Guifei, de legendarisch schone keizerlijke concubine uit de Tang-dynastie. Hier werd Chiang Kaishek in 1936 door zijn eigen generaals gevangen genomen.
Tang Show
In Xi’an kunt u ook de spectaculaire Tang-voorstelling bijwonen in Tanglegong (唐乐宫). In zang, muziek en dans en met prachtige decors en kleding komt de Tang-periode (618-906) weer tot leven. De dansen zijn gereconstrueerd op basis van oude documenten uit de Tang.
Tang Paradijs
Tang Paradijs (大唐芙蓉园, Datang Furong Yuan) in de wijk Qujiang in het zuidwesten van Xi’ an is een groot (nieuw gebouwd) themapark. Rond het Furong Meer zijn 12 zones die ieder een aspect van de Tang-dynastie (618-906) tonen, o.a. het Ziyun Paviljoen, het Lu Yu Theehuis, het Fengmingjiutian Theater, met voorstellingen zoals klassiek hofvermaak en Shaolin gongfu. Iedere avond is er een watergordijn lasershow.
Banpo
Banpo (半坡遗址, Banpo Yizhi) is een museum over de bakermat van de Chinese beschaving, het is de opgraving van een dorp uit het Neolithicum. De opgraving zelf en allerlei voorwerpen en zelfs mummies worden er getoond.
Stadsgodtempel
De Chenghuang Miao (西安城隍庙) dateert uit het eind van de 14e eeuw. Deze daoïstische tempel bleef een levendig centrum waar iedere 1e en 15e dag van een maan de mensen kwamen om te offeren. Voor de tempel is een kleine markt. De tempel staat aan de Weststraat, halverwege de Klokkentoren en de Westpoort.
Acht Onsterfelijken Tempel
Even ten oosten van de ommuurde stad kunt u de Acht Onsterfelijken Tempel (八仙庵, Baxian An) vinden. Het is de grootste daoïstische tempel van de stad. Hij dateert uit de Song (960-1279), maar de huidige gebouwen zijn uit de Qing (1644-1911). Het is een sfeervolle tempel, bekend omdat keizerin-weduwe Ci Xi hier enige tijd verbleef in 1900 toen ze vanwege de Boxer Opstand uit Beijing moest vluchten. Voor de tempel zijn levendige straten met allerlei winkeltjes; u kunt er o.a. dodengeld en andere papieren grafgiften kopen.
Daming Paleis
Het Daming Paleis (大明宫) ligt ten noordoosten van de huidige stadsmuren (uit de Ming). Het was het keizerlijke paleis ten tijde van de Tang (618-907). Het was Keizerin Wu, echtgenote van keizer Gaozong, die in 662-663 het paleis liet bouwen. Er werkten meer dan 100.000 mensen aan en het omvatte bijna 4 km², drie keer de Verboden Stad in Beijing. Het paleis werd herontdekt in 1957. Vanaf 1993 is de plek geruimd en geconserveerd. De gebouwen zijn niet bewaard gebleven en niet herbouwd. Wel is de Daming Poort herbouwd, zijn er de fundamenten en is er een museum waar een groot schaalmodel te zien is en waar een film wordt vertoond.
Hanyangling
Het Han Yangling Mausoleum (汉阳陵博物馆, Hanyangling Bowuguan) ligt 20 km ten noorden van Xi’an en is te bezoeken onderweg van of naar het vliegveld. Hier liggen keizer Han Jingdi (r.157-141 vC) en keizerin Wang begraven. Het complex omvat de tombe van de keizer, die van de keizerin, de diverse grafkamers waarin vele kleine terracotta figuren van mensen en beesten zijn gevonden, en ceremoniële plekken. Hier werd in 2006 het eerste ondergrondse museum in China geopend.
Famen Tempel
De beroemde Famen Tempel staat 120 km ten westen van Xi’an, zie Famen.
HOTELS