ZOEKEN:

LUOYANG 洛阳

Luoyang ligt in het noordwesten van de provincie Henan, iets ten zuiden van de Gele Rivier en ten westen van Zhengzhou.

Luoyang was eens het culturele hart (en eeuwenlang de hoofdstad) van China, vooral tijdens de Sui-dynastie (589-618). Kanalen verbonden Luoyang helemaal met Beijing en Hangzhou. Onder de Tang (618-906) bleef de stad welvarend, maar daarna nam haar betekenis af. Luoyang is nu een regionaal centrum en heeft een sfeervolle binnenstad. Luoyang wordt soms ook bezocht in combinatie met het nabijgelegen klooster van de krijgskunst Shaolin of met Sanmenxia.

Oude stad

De Oude Stad van Luoyang (洛阳古城, Luoyang Gucheng) ligt ten noorden van de Luohe-rivier. Hij is deels nog ommuurd, u vindt er een Drumtoren en het is een sfeervolle plek om rond te lopen.

Longmen Grotten

Luoyang-Longmen03-K1996De Longmen (Drakenpoort) Grotten (龙门石窟, Longmen Shiku), 13 km ten zuiden van Luoyang, zijn de belangrijkste bezienswaardigheid. In 494 verplaatste de Wei-dynastie zijn hoofdstad van Datong naar Luoyang en werd er begonnen met de bouw. Het werd in latere dynastieën voortgezet. In totaal zijn er 1353 grotten, 750 nissen, 39 kleine pagodes, 97.306 beelden en 3608 inscripties. Hoewel er in de 19e en 20e eeuw veel is geplunderd is er veel fraais te zien. Er is een duidelijke vooruitgang in stijl, die zijn toppunt bereikte in de eerste helft van de Tang-dynastie. De Tang-figuren zijn groter en driedimensionaler dan die van de Noordelijke Wei; zij steken zo ver uit dat het lijkt alsof zij losstaan van hun stenen achtergrond. Zij verschijnen in natuurlijke houdingen en van hun gezichten zijn gemoedsveranderingen af te lezen. Boeddha wordt regelmatig afgebeeld in een standaardtriade, met aan weerszijden een Bodhisattva. Hun gezichten drukken vreugde, sereniteit en vastbeslotenheid uit. Soms wordt de standaard-triade aangevuld met afbeeldingen van Boeddha’s eerste twee discipelen, de jeugdige Ananda en de oudere Kacyapa.

Aan de overkant van de Yi-rivier zijn nog meer grotten uit de rotsen gehold, maar deze zijn kleiner in aantal. Ze dateren uit de Tang.

Voor de ingang van Longmen is een grote openluchtmarkt, waar o.a. veel imitatie Tang-aardewerk wordt verkocht.

Tempel van het Witte Paard

De Baimasi (白马寺) staat 13 km ten noordoosten van het centrum. Hij is oorspronkelijk gebouwd in het jaar 68 en daarna verschillende keren herbouwd. De huidige gebouwen dateren uit de Ming-tijd. Er wonen nog steeds monniken van de Dhyana- of Chan-sekte (in het westen Zen-boeddhisme genoemd). Voor de hoofdingang staan twee stenen `witte paarden’ uit de Song-dynastie. Ze hebben de tempel zijn naam gegeven. Ze zouden hebben gediend als rijdieren van twee monniken die tweeduizend jaar geleden soetra’s uit India haalden.
De tempel heeft een traditionele opzet. Eerst de Zaal van de Hemelse Wachters, dan de Grote Boeddhazaal met o.a. een mooie Guanyin, dan de Zaal van de Grote Helden met Amida, Sakyamuni en Maitreya en de achttien arhats, dan de Hal van Amithayu Boeddha.
Op het tempelterrein zijn ook gedeelten in Thaise stijl en in Indiase stijl te vinden.

Tomben Museum

Rond het dorp Zhongtou, 10 km ten noordwesten van de Oude Stad van Luoyang en niet ver van het vliegveld, is het ‘Ancient Tomb Museum‘ (洛阳古代艺术博物馆, Luoyang Gudai Yishu Bowuguan), een verzameling van 22 gerestaureerde tomben in de Mangshan. Ze dateren uit de Han (206 v.Chr. – 220 na Chr.) tot de Song (960-1127). Er is zelfs een keizerstombe, die van Xuanwu van de Noordelijke Wei (483-515), die heerste vanuit Luoyang. Er zijn vele prachtige muurschilderingen in oude glorie hersteld en ook worden er allerlei grafgiften zoals aardewerk getoond.

Erlitou

In Erlitou (二里头) zijn in 2009-2019 bouwwerken uit het oude Luoyang uit de tijd van de Sui en de Tang (581-907) gereconstrueerd. U ziet er o.a. de Mingtang, het paleis waar keizerin Wu Zetian staatszaken afhandelde en de Tiantang, de pagode waar ze boeddhistische riten bijwoonde. In een hoek van het park is de Jiuzhouchi, de keizerlijke tuinen.

Tianxin Cultuur en Kunst Park

Eind 2019 ging het ‘Tianxin cultural and arts industry park’ open. Op de plek van een oude fabriek zijn nu allerlei galeries, winkels, studio’s en bars te vinden.

Shaolin

Luoyang is ook een uitvalsbasis voor een bezoek aan Shaolin, het klassieke centrum van de ‘kungfu’, 60 km ten zuidoosten van het centrum van Luoyang. Zie Shaolin.

Chinese promotievideo Luoyang:

TOURS MET LUOYANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens