ZOEKEN:
Henan Museum
Henan Museum
'Moeder' Huanghe (Gele Rivier) voedt haar zoon Han (het Chinese volk)
Yandi & Huangdi

ZHENGZHOU 郑州

Zhengzhou is de moderne hoofdstad van de provincie Henan en een knooppunt in het verkeer in centraal-China, op de as tussen Beijing en Guangzhou en tussen Xi’an en Shanghai. Hoewel Zhengzhou enkele aardige bezienswaardigheden heeft, is het meestal een overstappunt in een route van of naar Luoyang, Shaolin of Kaifeng.

Erqi Plein

Het Erqi (7 September) Plein staat in het centrum van de stad. In de buurt rond het plein zijn vele winkels en restaurants te vinden. Op het plein staat de Erqi Herdenkingstoren (郑州二七纪念馆, Zhengzhou Erqi Jinianguan). Hij is gewijd aan een grote staking op 7 september 1923.

Henan Museum

Zhengzhou-Henan-museum01In het vernieuwde Henan Museum (河南博物馆, Henan Bowuguan) vindt u zowel authentieke artefacten als replica’s van voorwerpen uit vele dynastieën. Daaronder zijn prachtige bronzen uit de Shang en Zhou, de eerste seismograaf en ook bijzondere jaden voorwerpen. Veel stukken in het museum zijn afkomstig uit opgravingen gedaan in Anyang, Huixian, Luoyang, Kaifeng, Sanmenxia, Shangxiu, Xichuan en Xinzheng.

Gele Rivier Museum

Het Gele Rivier Museum (黄河博物馆, Huanghe Bowuguan) is gebouwd in 1955. Het bestaat uit vier delen: De Grote Gele Rivier; Historische Bronnen van de Gele Rivier; Prestaties van de Mensen van de Gele Rivier; De Gele Rivier in Uitvoering. Met foto’s, videos, tekst en voorwerpen wordt vanuit ‘socialistische’ visie de rivier belicht. Het museum werd lange tijd gesloten vanwege de aanleg van de metro.

Gele Rivier

Zhengzhou ligt nog geen 30 km van de Gele Rivier (黄河, Huanghe). Bij de rivier is een park gebouwd, het Yellow River Scenic Area, (郑州黄河风景名胜区, Zhengzhou Huanghe Fengjing Mingshengqu). Daarin staat op een heuvel, de Vijf Draken Piek (五龙山, Wulongshan), een modern, wit, 5 meter hoog beeld dat moet weergeven dat de rivier de bakermat van de Chinese beschaving vormde, de moeder die het kind Han voedde.

Ten oosten daarvan zijn de Yueshan Tempel met het Zijin Paviljoen en de Pioenrozentuin, de Kamelenberg met daarop een beeltenis van de legendarisch keizer Da Yu van de Xia-dynastie, de enorme stenen beelden van de legendarische Yandi en Huangdi, (炎黄二帝, Yanhuang Erdi) en de herschepping van de oude stad van Liu Bang, 2.200 jaar geleden de eerste keizer van de Han-dynastie.

Hoewel de rivier nauwelijks bevaarbaar is, is het mogelijk om per hovercraft een tocht te maken over het water en de zandbanken. U krijgt dan een goed idee van het landschap en de gele aarde (löss) die de rivier zijn naam hebben gegeven.

Shang-ruïnes

In het oosten van Zhengzhou zijn de resten gevonden van een stad uit de Shang (16e-11e eeuw v.Chr.). (商城遗址, Shangcheng Yizhi). De voorwerpen zijn overgebracht naar musea. U ziet er de resten van muren en enkele moderne herdenkingsplakkaten.

Plaats van de Gele Keizer

De Gele Keizer Plaats (黄帝故里, Huangdi Guli) is in Xinzheng, 50 km ten zuiden van Zhengzhou. Dit zou de geboorteplaats zijn van Huangdi, de Gele Keizer, die wordt gezien als de voorvader van China en schepper van de Chinese cultuur. Het themapark wordt veel bezocht. Het bestaat uit drie delen: het Gebied om de Voorouders te Eren, met de Huangdi Herdenkingshal met daarin een beelden van Huangdi en zijn vrouw Leizu en zijn concubine Momu; de tweeduizend jaar oude, maar recent gerenoveerd/herbouwde Xuanyuan Tempel, waar u kunt bidden voor geluk en welvaart; en het Chinese Familienamen Plein, waar meer dan 4.600 namen zijn gegraveerd en waarop de 7 meter hoge Huangdi Tripod staat. Op de 3e dag van de 3e maanmaand (de geboortedatum van Huangdi) is er in Huangdi Guli ieder jaar een grote ceremonie waarbij mensen gewaden met hun familienaam dragen.

Fuxishan

Circa 55 km rijden ten zuidwesten van Zhengzhou bij Xinmi (新密) ligt het berggebied van de Fuxishan (伏羲山). In de Jianshan Scenic Area is daar het spectaculaire Fuxishan Glazen Platform (伏羲山玻璃观景台, Fuxishan Boli Guan Jing Tai) te vinden, dat uitsteekt over de rand van de klif. Voor wie nog meer sensatie zoekt: er zijn ook de Fuxishan Ropeway en de Fuxishan Glazen Brug.

TOURS MET ZHENGZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens