ZOEKEN:

SHAOLIN 少林

Shaolin ligt in de provincie Henan, tussen de steden Luoyang en Zhengzhou. Shaolin is al eeuwenlang beroemd als hét centrum van de Chinese krijgskunst. Ook heden ten dage zijn er veel scholen in de Shaolin-stijl. De meeste bezoekers verblijven in de plaats Dengfeng, 10 km van het klooster.

Shaolin Klooster

Shaolin-monnikje-K1996Aan de voet van de Shaoshiberg, 13 km ten noordwesten van Dengfeng, staat het Shaolin Klooster (少林寺). Dit klooster is wereldberoemd vanwege de populariteit van de Chinese kungfu-krijgskunst (shaolinquan), mogelijk ontstaan omdat monniken in meditatie na lange perioden van onbeweeglijkheid oefeningen nodig hadden, die later tot een zelfverdediging werden ontwikkeld. Ook wordt wel gezegd dat de monniken zich in krijgskunst bekwaamden om zich te kunnen verdedigen tegen bandieten die de afgelegen bossen afstroopten.

Het klooster is in heel China (en later daarbuiten) beroemd geworden omdat dertien krijgsmonniken van het klooster een belangrijke rol speelden in het leger van de eerste Tang-keizer (7e eeuw). Het Shaolin Klooster is oorspronkelijk gebouwd in 495-496. Het werd uitgebreid onder de Sui, brandde in 617 af, werd tien jaar later onder de Tang herbouwd, en onder de Song, Yuan en Ming telkens vergroot. In 1928 werd het klooster verbrand door de krijgsheer Shi Yousan. Daarna is het weer opgebouwd.

Het kloostercomplex bestaat uit zeven gebouwen. Naast het hoofdgedeelte zijn er zijzalen en nevenkloosters. Er zijn prachtige muurschilderingen te zien, er is een grote collectie boeken over de Shaolin-krijgskunst en er zijn tableaus die beroemde Shaolin-meesters in actie uitbeelden.

Bos van Pagodes

De begraafplaats van de vroegere kloosterabten, enkele honderden meters ten zuidwesten van het klooster, wordt het Talin (塔林, Bos van Pagodes) genoemd, aangezien meer dan 230 miniatuurpagodes de verschillende graven (van 791-1803) markeren. Het is de grootste dergelijke verzameling van heel China.

Shaolin Scholen

Vanwege de populariteit van kungfu-films trekt het Shaolin Klooster vele Chinese bezoekers. Veel Chinese ouders vinden het goed voor de opvoeding van hun zonen als ze een training volgen in een van de scholen van Shaolin.

Dengfeng 登封

Veel bezoeker van Shaolin verblijven in de plaats Dengfeng, de stad die ligt 10 km ten zuiden van Shaolin, aan de voet van de Songshan, 60 km van Zhengzhou. In het stadsdistrict Dengfeng, waar Shaolin to behoort, wonen 630.000 mensen in een gebied van 1.220 km².

Songshan

Dengfeng is een gebied met veel historie. Hier ontstond tijdens het Neolithicum de Longshan Cultuur. Er ontwikkelde aan de zuidkant van 1500 meter hoge heilige berg Songshan (嵩山) een stad, toen Yangcheng (阳城) geheten, die een van de hoofdsteden van de Xia (21e-16e eeuw v.Chr.) was en ook in Shang en Zhou belangrijk bleef. Tijdens de Han (206 vC – 220 nC) werden de eerste boeddhistische tempels, waaronder de Shaolin Tempel gevestigd. Maar de Songshan bleef ook een daoïstische heilige berg, het Centrum van Hemel en Aarde. Tijdens de Tang (618-906) werd de God van de Songshan door keizerin Wu uitgeroepen tot de Heerser van de Centrale Hemel. Aan de voet van de Songshan staan acht clusters van gebouwen, waaronder de drie Han Que Poorten, de overblijfselen van de oudste religieuze gebouwen in China, enkele tempels waaronder de Zhongyue Tempel, en het Zhougong Observatorium.

Zhongyue Tempel

De daoïstische Zhongyue Tempel (中岳庙) ligt even ten oosten van Dengfeng. De tempel is gewijd aan de Heerser van de Centrale Hemel, de God van de Songshan. Hij dateert uit de 3e eeuw v.Chr. en werd door keizer Xuanzong (685-762) van de Tang uitgebreid.

Songyang Academie

De confucianistische Songyang Academie (嵩阳书院, Songyang Shuyuan) ligt in het noorden van Dengfeng. In de oude academiegebouwen is nu een Instituut voor Schilderkunst en Kalligrafie gevestigd, geleid door meester Chen.

TOURS MET SHAOLIN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens