ZOEKEN:
Yuxian, stadspoort
Yuxian, Wangmin Academie
Yuxian, papierknipselkunst
Nuanquan, poort
Nuanquan
Nuanquan
Nuanquan
Nuanquan, oude muren
Nuanquan, tempel
Nuanquan, laonan
Nuanquan, hoofdstraat
Yuxian, Nanguan Tempel (Museum)
Yuxian, Dao Tempel
Yuxian, Dao Tempel
Yuxian, IJzerwerpen

YUXIAN 蔚县

Yuxian (Yu District) ligt in de provincie Hebei, ten zuidwesten van Zhangjiakou en ten oosten van Datong en 200 km ten westen van Beijing. Het omvat een nog weinig bezocht stadje Weixian en het Yu District met vele historische bezienswaardigheden, waaronder oude forten / vestingdorpen, tempels, theaters en huizen. Yuxian is een levend museum van het oude China. Yuxian is ook bekend om zijn lokale opera’s en papierknipkunst. Vroeger werd het stadje Yuxian/Weixian aangeduid als Yuzhou (Weizhou).

Poorten en muren

De Oost Poort (Andingmen) en West Poort (Qingyuanmen) zijn verdwenen, maar de Zuid Poort (Jianxianmen) is bewaard gebleven. Ooit had Yuxian imposante muren met 24 wachttorens. Sommige delen van de muren zijn nog is goede conditie, andere delen zijn vervallen, begroeid of verdwenen.

Hoofdstraat

Langs de hoofdstraat die loopt van de Zuid Poort naar het noorden zijn veel kleine winkeltjes.

Yuhuang Tempel

Yuxian-Dao-tempel-muren-K20De daoïstische Yuhuang Ge in het noorden van de oude stad is gewijd aan de Jade Keizer. De tempel werd gebouwd in 1377. Achterin is de Hal van de Jade Keizer, voorin is de Hal van de Hemelse Koningen. In het zuidoosten is de Drum Toren en in het zuidwesten de Klok Toren.

Nan’ansi Pagode

Ten westen van de Jingxian Poort is de 28 meter hoge Nan’ansi Pagode. De pagode was ooit deel van de (verdwenen) Nan’an Tempel. De zeer oude pagode zou dateren uit de Noordelijke Wei (386-557) en zijn herbouwd in de Liao (907-1125) en Jin (1115-1234) dynastieën. De pagode is octagonaal en heeft 13 lagen. Op de basis zijn steenreliëfs met dierenkoppen aangebracht. Rond de pagode is een binnenhof. Daar stond tot voor enige tijd een werkplaats waarin papierknippers aan het werk waren.

Nuanquan

Yuxian-Nuanquan-K2012-(64)Het dorp/stadje Nuanquan ligt in het westen van Yuxian. De naam betekent ‘warme bron’, naar de bron die er voor zorgt dat de rivier er nooit bevriest in de winter. Nanquan werd gebouwd in de Yuan-dynastie (1206-1368) en ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een belangrijke stad. Nuanquan is bekend om zijn lantaarns en om de oude architectuur, met eeuwenoude huizen. Ook is Nuanquan bekend om de Dashuhua en om de forten.

Forten

Het Yu district had ooit zo’n 800 vestingdorpen. Daarvan zijn er circa 200 overgebleven. In Nuanquan staan er nog acht forten. De oudste zijn Zhongxiao Bu, Xigu Bu en Beiguan Bu. Xi Gubu is het mooiste en best bewaard gebleven fort. Het 210 hoven tellende fort is gebouwd tijdens de Ming-Dyastie (1368-1644). Het heeft een poort met een boog en mooie details in steen, houtsnijwerk en schilderingen. Het is vaak gebruikt als set voor historische films.

Dashuhua

Sinds meer dan drie eeuwen worden in Nuanquan tijdens het Lentefestival en in de oogsttijd gietijzeren versieringen op de stadsmuren aangebracht. Er zijn twee keer per week, op vrijdagavond en zaterdagavond, op het Shuhua Plein in Nuanquan, voorstellingen. Dan treden eerst zangers en dansers op met lokale volksliederen en daarna laten lokale vaklieden (er zijn er slechts enkele die dit kunnen) zien hoe ze het ijzer op de muren ‘spetteren’. Ook wordt de Nuowu-dans opgevoerd, een offerdans om kwade geesten te verdrijven.

TOURS MET YUXIAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens