ZOEKEN:
Tian'anmen
Tian'anmen
Verboden Stad
Verboden Stad
Verboden Stad
Verboden Stad, Beihai
Verboden Stad, bruidsfoto
Zomerpaleis
Zomerpaleis
Tempel van de Hemel
Tempel van de Hemel
Tempel van de Hemel
per riksja door de hutongs
per riksja door de hutongs
Lama Tempel
Confucius Tempel
Baiyun Tempel
Het Vogelnest Stadion
Shaolin Kungfu Theatershow
798 Kunstwijk
798 Kunstwijk
De Grote Muur
Wangfujing

BEIJING 北京

Beijing is de hoofdstad van China en heeft een bevolking van circa 17 miljoen mensen. De geschiedenis gaat hier ver terug. Vlakbij Beijing is, in Zhoukoudian, de half miljoen jaar oude Pekingmens gevonden. Sinds drieduizend jaar is er een stad. In de 13e eeuw werd Beijing tijdens de Mongoolse heerschappij de hoofdstad van China. De Ming (1368-1644) koos in 1420 voor Beijing, de ‘Noordelijke Hoofdstad’ en dat zou zo blijven onder de Qing (1644-1911). In 1928 kozen de Nationalisten voor Nanjing, maar in 1949 riep Mao in zijn hoofdstad Beijing de Volksrepubliek uit. Door zijn rijke historie is er in en rondom Beijing bijzonder veel te zien. Tegelijk ontwikkelt Beijing zich meer en meer als moderne wereldstad.

Plein van de Hemelse Vrede

Een goede plek om te beginnen is het grote Tian’anmen Plein (天安门广场), het Plein van de Hemelse Vrede, midden in Beijing en direct ten zuiden van de Poort van de Hemelse Vrede (天安门) en daarachter de Verboden Stad. Op dit plein hebben zich de nodige dramatische taferelen afgespeeld (de 4 Mei Beweging in 1919; het uitroepen van de Volksrepubliek op 1-10-1949; massale protesten tegen de ‘Radicalen’ na de dood van Zhou Enlai in 1976; de bloedig onderdrukte studentenopstand van 4-6-1949). Nu is het plein vooral het domein van Chinese dagjesmensen uit alle delen van het Chinese rijk.
Op het plein staan het Mausoleum van Voorzitter Mao (zie onder), het Monument voor de Volkshelden (人民英雄纪念碑) en enkele sociaal-realistische sculpturen. Aan de westzijde staat het Nationale Volkscongres (人民大会堂, Renmin Dahui Tang), aan de oostzijde het Nationaal Museum (zie onder) en aan de zuidzijde de Zhengyangmen (正阳门), meestal de Qianmen Poort (前门) genoemd.

Mausoleum van Mao Zedong

Op het plein bevindt zich het Mausoleum van Mao Zedong (毛主席纪念堂, Mao Zuxi Jinian Tang). Mao Zedong (1893-1976) was vanaf 1945 voorzitter van de Communistische Partij van China en wordt meestal aangeduid als ‘Voorzitter Mao’. Laat u zich niet afschrikken door de lange rij, hij gaat snel en het is toch een zeer aparte belevenis om de roemruchte ‘Grote Roerganger’ opgebaard te zien liggen. Het mausoleum is toegankelijk in de ochtend (niet op maandagen).

Nationaal Museum van China

Het Nationaal Museum van China (中国国家博物馆, Zhongguo Guojia Bowuguan) staat aan het Tian’anmen Plein. Het is met een oppervlakte van bijna 200.000 m² een van de grootste musea ter wereld. Er zijn 48 tentoonstellingszalen en het museum bevat meer dan 6.000 ‘klasse 1’ artefacten. Er zijn twee permanente tentoonstellingen en diverse wisselende tentoonstellingen, gewijd aan een thema uit de Chinese kunstgeschiedenis of tentoonstellingen uit het buitenland.
In ‘Het Oude China‘ worden in chronologische volgorde de mooiste kunstschatten uit de rijke, duizenden jaren oude, geschiedenis getoond. U ziet er talloze prachtige stukken. Boven is de (politieke) expositie ‘Weg naar Herleving‘ over het moderne China: vanaf de Opiumoorlog in 1842 tot aan de recente tijd.
Het museum is gesloten op maandag. Zie ook de website (Nederlandstalig).

Verboden Stad

Aan het plein staat ook de Poort van de Hemelse Vrede ((天安门, Tian’anmen). Hij is gebouwd in 1420. Hier werden de keizerlijk edicten geproclameerd en hier werd op 1 oktober 1949 door Mao Zedong de Volksrepubliek China uitgeroepen. Het is mogelijk om de poort op te gaan, u heeft er een mooi overzicht van het grote plein.
De Tian’anmen is de toegang tot de Verboden Stad (故宫, Gugong), ook wel het Paleis Museum genoemd. Vijf eeuwen lang was dit de plek vanwaar de Zoon des Hemels regeerde over het Rijk van het Midden. In 1912 kwam er een einde aan het keizerrijk en korte tijd later moest de Last Emperor (kind-keizer Pu Yi) zijn residentie verlaten. In het majestueuze paleis krijgt u een onvergetelijke indruk van de omgeving waarin de Chinese keizers mochten leven. U kunt er gemakkelijk vele uren ronddwalen, maar als u rustig langs de zuid-noord as doorwandelt zult u de belangrijkste gebouwen kunnen zien. Neem een goede beschrijving mee of huur bij de ingang een informatieve walkman-gids.
De Verboden Stad is op maandag gesloten. Er worden dagelijks maximaal 80.000 (sic!) bezoekers toegelaten. Chinese bezoekers moeten hun ticket online kopen. Zie de website. De ticketsite is nog alleen in het Chinees. Buitenlanders kunnen (nog) bij het ‘Passport Window’ bij de Zuidpoort terecht (vroeg komen, paspoort meenemen, credit cards worden geaccepteerd); u kunt ook het hotel vragen voor u een ticket online te kopen.

Tempel van de Hemel

U moet in Beijing ook zeker een bezoek brengen aan de reusachtige Tempel van de Hemel (天坛, Tiantan). Volgens sommige kenners is deze tempel het mooiste gebouw van China. In ieder geval is het met zijn uitgebalanceerde ontwerp een meesterwerk van vijftiende eeuwse Ming-architectuur dat sinds 1998 door Unesco is opgenomen in de lijst van Cultureel Wereld Erfgoed. Hier kwam de keizer eens per jaar om de Hemel een offer te brengen en om rituelen te houden voor een goede oogst. In het oude China was deze gelegenheid de belangrijkste staatsrite.

Lamatempel

In het noorden van de stad staat de Lamatempel, officieel het Paleis van de Eeuwigdurende Harmonie (雍和宮, Yonghegong). Het is een paleis waarin oorspronkelijk keizer Yongzheng (r.1722-1735) gedurende zijn tijd als kroonprins verbleef en werd in 1744 in gebruik genomen als Lamaïstisch (Tibetaans boeddhistisch) klooster. Opnieuw is hier sprake van een bijzondere religieuze harmonie: Tibetaanse monniken en boterlampen gaan hand in hand met Chinese paviljoenen.

Confuciustempel

Vlakbij de Lamatempel is de Confuciustempel (孔庙, Kongmiao) en de bijbehorende voorouderhal. De tempel is gebouwd in 1302. Hier werd Confucius geëerd en zijn filosofie over moraal en maatschappij in gedachten gehouden. De geslaagde kandidaten in de keizerlijke examens zagen hier hun namen in de steentabletten gebeiteld en waren in het oude China, tot 1911, voorbestemd voor hoge posten.

Witte Wolktempel

Van bijzondere allure is een van de weinige Taoïstische heiligdommen die rondom Beijing nog overgebleven zijn en die door slechts weinig reizigers is ontdekt: de grote serene Witte Wolktempel (白云观, Baiyunguan), die het centrum is voor het Taoïsme in geheel noord-China. Het Taoïsme, de leer van Lao Zi, is tegelijkertijd levensfilosofie en populaire volksreligie. Het is een wezenlijk element van het Chinese denken en de Chinese cultuur geworden en vormt daarvan een afspiegeling.

Zomerpaleis

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van Beijing is het Zomerpaleis, 11 km buiten de stad. Het Zomerpaleis (頤和園, Yiheyuan) is een enorm complex bestaande uit een groot meer en vele tempels en paviljoenen. De meeste dateren uit 1888, nadat in 1860, tijdens de 2e opiumoorlog, de oude paleisgebouwen door Europese soldaten waren verwoest. Niet voor niets was dit groots opgezette park de lievelingsplek van Ci Xi, de keizerin-weduwe die China van achter de troon van haar drie jaar oude neefje Guangxu met ijzeren hand regeerde.

Ming Tomben

Het Zomerpaleis kunt u combineren met de Ming Tomben (明十三陵, Ming Shísān Ling). Daarmee wordt een serene vallei, 50 km ten noorden van Beijing, aangeduid. Hier bevinden zich 13 tomben van Ming-keizers. Tombe is eigenlijk geen goede benaming; het zijn mausolea, opgetrokken in paleisstijl. Er zijn er twee voor het publiek toegankelijk. Veel toeristen bezoeken Dingling, de tombe van Wan Li. De tombe zelf is hier toegankelijk, maar er is eigenlijk niets te zien. Beter kunt u naar Changling, het mausoleum van keizer Yongle, gaan. Het eigenlijke graf is niet open. Er is echter in het mausoleum een mooie tentoonstelling waarin veel fraaie voorwerpen (o.a. uit Dingling) zijn te zien. Maak ook een wandeling over de Shendao, de Heilige Weg met aan weerszijden stenen beelden van dieren, mandarijnen en generaals.

Peking Opera

Probeer ook een uitvoering bij te wonen van de beroemde Peking Opera (京剧, Jingju). Deze theaterstijl is door zijn prachtige kostuums en acrobatiek ook buiten China beroemd geworden. De verhalen zijn vaak epische legenden, en bij alle Chinezen bekend.

Grote Muur

Natuurlijk wil iedereen een bezoek brengen aan de legendarische Grote Muur van China, ‘de Muur van Tienduizend Mijlen’ (万里长城, Wanli Changcheng) zoals de Chinezen hem zelf ook wel noemen. In de praktijk besluiten de meeste groepen om dit gezamenlijk te doen. De Muur kan op verschillende plekken worden bekeken. De meeste tours gaan naar Badaling, bij Yanqing, 65 km van het centrum. Het is er dan ook meestal erg druk, vooral in het weekend. Mutianyu ligt circa 70 km ten noordoosten van Beijing. De trappen van dit stuk muur zijn steil, maar er is een kabelbaan. De Muur ligt er prachtig in het landschap, en het is er (relatief) rustig. Nog een andere mogelijkheid is om de Muur te bezoeken bij Simatai of Jinshanling. Hier is het erg rustig en ligt de Muur prachtig tussen de heuvels. Simatai of Jinshanling is goed te combineren met Chengde want deze plek ligt halverwege de route van Beijing naar Chengde. Zie verder ook: Grote Muur.

Parken

Parken zijn in China de achtertuinen voor de inwoners. De meeste mensen wonen in appartementen met daaromheen weinig groen. Daarom worden de parken opgezocht om te recreëren. De sfeer is er relaxed, men ontmoet kennissen uit de buurt, er wordt gesport, een spelletje gespeeld of samen muziek gemaakt. In een park leert u Beijing op bijzondere wijze kennen. Als u de Tempel van de Hemel bezoekt komt u in het Tiantan Park, even ten zuiden van het centrum. Geniet er van de fraaie gebouwen, maar wellicht ziet u er mensen Chinees schaak spelen, kaarten, taijiquan beoefenen of samen oude revolutionaire liederen zingen. Maar er zijn veel meer parken een bezoek waard. Denk bijvoorbeeld aan het Jingshan Park ten noorden van de Verboden Stad, waar u vanaf de Kolenheuvel uitzicht heeft over het paleiscomplex. Of ga naar het Beihai Park ten noordwesten van de Verboden Stad, het Yuyuantan Park ten westen van het centrum, het Ritan (Tempel van de Zon) Park ten oosten van het centrum, of het Ditan (Tempel van de Aarde) Park ten noorden van het centrum, of het Longtan Park ten zuidoosten van het centrum.

Straatleven en winkelen

Naast het bezoeken van alle cultuurhistorische bezienswaardigheden is Beijing ook een goede plaats om het moderne straatleven van China te gaan verkennen. Zo is er bijvoorbeeld de bekende en voor Chinese begrippen wat duurdere winkelstraat Wangfujing (王府井); ten zuiden van het Plein van de Hemelse Vrede ligt de sinds 2008 geheel gerenoveerde Qianmen-straat met kleinere winkeltjes en vlakbij is Dazhalan (大柵欄) en iets verder de pittoreske antiekstraat Liulichang (琉璃厂).
Op verscheidene plaatsen in de stad zijn nog buurten te vinden waar de mensen zoals vroeger wonen in traditionele hofjeswoningen (siheyuan) in smalle steegjes: hutongs. U vindt de hutongs vooral in de buurt van de Drumtoren (鼓楼, Gulou) ten noorden van de Verboden Stad, bij het uitgaansgebied Houhai (后海).
Wie op koopjes uit is, moet naar de ‘Zijdemarkt‘ (秀水街, Xiushui Jie) gaan, vroeger een straatmarkt, nu een groot gebouw aan de Jianguo Avenue.

Musea en kunst

Behalve bovengenoemd National Museum heeft Beijing een prachtig Capital Museum (首都博物馆, Shoudu Bowuguan), even ten oosten van het centrum. Wie geïnteresseerd is in stadsontwikkeling kan gaan naar de Beijing Planning Exhibition Hall (北京市规划展览馆). Het National Art Museum of China (中国美术馆, Zhongguo Meishu Guan) staat even ten noordoosten van de Verboden Stad. Het heeft een grote collectie Chinese kunst, vooral schilderkunst en kalligrafie. U kunt er werken zien van meesters als Qi Baishi, Xu Beihong en Wu Guanzhong. Er zijn ook buitenlandse schilderijen, waaronder vier Picasso’s.

798

Voor moderne kunst gaat u naar het 798 Art District (798艺术区, 798 Yishu Qu) in het noordoosten van Beijing. Het fabriekscomplex uit de 1950-er jaren werd eind 1990-er jaren de plek waar kunstenaars zich vestigden. Er zijn in de oude fabriekshallen diverse galeries, maar ook trendy winkeltjes, bars en restaurantjes te vinden.

TOURS MET BEIJING

10 dagen

Hello Beijing

op aanvraag
5 dagen
14 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens

Ontdek China

op aanvraag
13 dagen
13 dagen
14 dagen

Zijderoute

op aanvraag
17 dagen