YECHENG 邺城
Yecheng is een stad aan de Zhang-rivier in de provincie Hebei, 50 km ten zuiden van Handan en 20 km ten noorden van Anyang. Het is een plaats met een lange geschiedenis. Yecheng staat bekend om de Boeddhabeelden die er zijn gevonden.
Yecheng werd in de 7e eeuw voor Christus gesticht door Hertog Huan van het rijk Qi, een regionaal rijk in wat nu Hebei en Shandong zijn. Later behoorde het tot het rijk Wei (403-225vC). Yecheng was in de periode van de Sanguo (220-280) en de Noordelijke Dynastieën een van de cultuur- en machtcentra in Centraal China. In de Oostelijke Wei (534-550) en Noordelijke Qi (550-577) was Yecheng de hoofdstad. De stad had toen machtige muren en prachtige paleizen. De stad werd in 580 verwoest door de legers van Yang Jian, de stichter van de Sui-dynastie, die China weer wist te verenigen.
Boeddhabeelden
Chinese archeologen hebben in Yecheng een spectaculaire vondst gedaan van bijna drieduizend, 1500 jaar oude, Boeddhabeelden. Het is de grootste vondst in het bestaan van de Volksrepubliek China (sinds 1949). Archeologen vonden in januari 2012 maar liefst 2.895 Boeddhabeelden in een kuil van 3 meter breed en 1,5 meter diep. De meeste zijn gemaakt van wit marmer en blauwe steen. Sommige zijn beschilderd of verguld. Ze zijn van verschillende grootte, variërend van 20 cm hoog tot levensgroot.
In de periode van de Noordelijke Dynastieën (386-581) was het boeddhisme zeer populair. In de Noordelijke Qi waren alle leden van de koninklijke familie devote boeddhisten en was bijna 15% van de bevolking monnik of non. De vondsten in Yecheng dateren uit de rijken van Oostelijke Wei en de Noordelijke Wei.
De lokale regering heeft in Linzhang een ‘boeddhistisch cultureel park’ (邺城遗址, Yecheng Yizhi) van 107 ha aangelegd. Het omvat een museum, een boeddhistische school, tempels, Boeddhabeelden en ook hotels en winkels. Cultuur is mooi, maar er kan immers ook geld aan worden verdiend en dat is weer nodig om verdere opgravingen en het behoud van de kunstschatten te financieren.