ZOEKEN:
Anyang Yinxu
Anyang Yinxu
Anyang Yinxu
Anyang Yinxu Show
Tianning Wenfeng
Taihang Kloof
Taihang Kloof
Taihang Kloof
Rode Vlag Kanaal
Rode Vlag Kanaal

ANYANG 安阳

Anyang (letterlijk ‘Vredige Zon’) ligt 500 km ten zuiden van Beijing in het noorden van de provincie Henan, ten noorden van de Gele Rivier. Het is een stad van 950.000 inwoners (5 miljoen in de stadsprefectuur) en een van de oudste steden van China.

Anyang was onder de naam Yin van de 14e-11e eeuw v.Chr. de hoofdstad van de Shang-dynastie. In de 11e eeuw v.Chr. werd de Shang door de Zhou omvergeworpen en Yin vernietigd. Aan het einde van de Periode van de Strijdende Staten, in 257 v.Chr., werd de stad ten oosten van zijn vroegere ligging herbouwd en tot Anyang herdoopt. Eeuwenlang was het sindsdien een provinciaal handelscentrum en een centrum van een vruchtbaar landbouwgebied. Na 1949 kwam er industrie: textiel, staal en voedselverwerking. De lokale kunstnijverheid specialiseert zich in kleurige rietmanden, tapijten en fraai jade snijwerk.

Anyang is goed bereikbaar per trein. Het dichtstbijzijnde vliegveld is 60 km noordelijker, in Handan.

Yinxu

Anyang-Yinxu-K2011-(5)Yinxu (殷墟) is een bijzondere plek in de cultuurgeschiedenis van China. Op een gebied van 24 km², even ten noordwesten van Anyang en aan de Huan-rivier zijn de restanten van de stad Yin ontdekt. Daarmee konden archeologen aantonen dat de daarvoor vaak als mythisch beschouwde Shang-dynastie (1766-1050 v.Chr.) werkelijk heeft bestaan. Het was koning Pan Geng die rond 1300 v.Chr. zijn hoofdstad verplaatste van Yan (bij Qufu) naar Yin. Yinxu was 255 jaar lang, voor 12 koningen de hoofdstad. Daarna werd de Shang verdreven door koning Wu van de Zhou-dynastie.

De tombes van de legendarische ‘keizers’ Zhuan Xu en Zhi Ku zijn heilige plekken voor de Chinese emporiale geschiedenis. Maar Yin is vooral beroemd vanwege de vondst van bronzen en van de ‘orakelbeenderen’. Deze beenderen en schildpadschilden bevatten de oudst bekende voorbeelden van Chinese karakters. Ze zijn eind 19e eeuw ontdekt. Lokale boeren verkochten ze als ‘drakenbeenderen’ aan kruidendokters die ze vermaalden. Anyang-Yinxu-K2011-(26)Een geleerde herkende de krassen als schrifttekens en zijn speurwerk voerde hem naar Anyang. Inmiddels zijn er meer dan 150.000 bekend. De inscripties bevatten verwijzingen naar o.a. rituelen, oorlogen, astronomische verschijnselen, oogsten en zijn een belangrijke bron voor historici. In de Shang werden de beenderen en schilden verhit, waarna een orakel uit de loop van de barsten belangrijke vragen beantwoordde en die vragen en antwoorden werden er daarna ingekrast. Er zijn meer dan 4500 jiaguwen tekens gevonden en eenderde is ontcijferd.

Bij het dorp Xiaotong, waar de jiaguwen zijn gevonden, zijn paleisfunderingen ontdekt, en ook sporen van stenen pilaren, woonhuizen en werkplaatsen. Aan de noordzijde van de rivier zijn de 12 graven van de koninklijke familie gevonden, aan de zuidelijke oever meer dan duizenden kleine tombes. De vorsten werden begraven met vele honderden (levende) slaven, paarden en andere dieren. Ook vond men vele kostbare artefacten: aardewerk, jaden en brons: soms enorme ceremoniële vazen. Alleen al de in 1976 opgegraven, ongeschonden Tombe van Fu Hao, de vierde echtgenote van koning Wuding, die in 1200 v.Chr. overleed, bevatte honderden bronzen en jade voorwerpen. Veel van de artefacten zijn te zien in het Yinxu Museum (殷墟博物苑, Yinxu Bowuguan). Een van de topstukken is een 1.33 meter hoge en 875 kg wegende bronzen kookpot (ding), de Simuwu Ding die in 1939 werd ontdekt.

Yinxu kreeg in 2006 een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst en geldt als een van de belangrijkste antieke hoofdsteden van China.

 • FU HAO 妇好

  Vrouwe Fu Hao leefde ten tijde van de Shang (1600-1046 vC). Zij was de 4e echtgenote van Wu Ding, maar staat vooral bekend als China’s eerste vrouwelijke generaal. Fu Hao was een opmerkelijke vrouw, slim, moedig en een groot strateeg, en dat in de tijd dat de samenleving en zeker de oorlogsvoering door mannen werd gedomineerd.

  Aan Fu Hao zijn maar liefst 350 orakelbeenderen gewijd. Ze wordt omschreven als de beste militaire leider van haar tijd. Ze was een van de 60 vrouwen van Wu Ding, in een tijd dat huwelijken dienden om de banden met belangrijke clans in het rijk te bestendigen. Maar ze bleef niet onopgemerkt en werd een van de favorieten van de koning. Ze won zijn vertrouwen en werd zijn adviseur en opperbevelvoerder. Fu Hao won zelf vele oorlogen o.a. tegen de gevaarlijke Fu Hang stammen in het noorden, en bestuurde enige tijd het grensgebied, en tegen de Yi en Qiang. Maar ze coördineerde ook veldtochten geleid door andere generaals, en wist zo het rijk te versterken.

  Fu Hao wordt omschreven als geliefd, intelligent, een groot strateeg en ook als hogepriesteres. Tijdens haar laatste slag, tegen de Bafang-stam in het zuidwesten, vocht ze naast haar man. Terwijl Wu Ding een met de Bafang verbonden stam aanviel, liet Fu Hao de Bafang in een val lopen en wist ze te verslaan. Toen ze terugkeerde naar Anyang werd ze ziek en, kort nadat haar zoon Xiaoyi overleed, kwam Fu Hao rond 1200 vC aan haar einde.

  Wu Ding liet voor haar een tombe bouwen aan de rand van de koninklijke begraafplaats in de Shang-hoofdstad Yinxu. Door de ligging van de tombe werd deze nooit verwoest of beroofd; hij was ongeschonden toen hij in 1976 werd ontdekt. In de tombe is een houten grafkamer van 5 bij 3½ meter.
  Daarin was ze bijgezet met vele bijzondere grafgiften. Daaronder vele prachtige artefacten, 560 van ivoor en been, 750 van jade, 110 van kostbare steen, 486 van brons, maar ook aardewerk en duizenden schelpen (= dodengeld). Opmerkelijk zijn ook de meer dan 100 wapens, waaronder een bronzen strijdbijl, symbool van haar militaire status, en een jaden knielende figuur.

China Karakters Museum

Het China Karakters Museum (中国文字博物馆, Zhongguo Wenzi Bowuguan) werd gebouwd in 2006 en is gewijd aan het ontstaan en de ontwikkeling van het Chinese schrift.

Yecheng

Ongeveer 20 km ten noorden van Anyang ligt Yecheng (邺城), bekend om de boeddhistische beelden uit de 6e eeuw die er zijn gevonden. Zie Yecheng.

Wenfeng Pagode

Anyang-Tianning-Wenfeng-K20In de Tianning Tempel (天宁寺, Tianning Si) staat een mooie pagode. De 38 meter hoge Wenfeng (Culturele Piek) Pagode (文风塔) uit 952 heeft een bijzondere vorm: zij is aan de voet smaller dan aan de top. Op de basis in de vorm van een lotus zijn vijf achthoekige verdiepingen met op elke hoek een bronzen klok. Bovenin is de top in de vorm van Tibetaanse stoepa.

Yuan Shikai Mausoleum

Yuan Shikai (1859-1916) was een van de belangrijkste generaals van China’s laatste keizerlijke dynastie. Na de republikeinse revolutie van 1911 koos hij de zijde van de revolutionairen van Sun Yatsen en droeg daardoor in belangrijke mate mee aan de snelle val van de Qing-dynastie in 1912. In 1913 werd Yuan president van de nieuwe republiek. Het was echter de ambitie van Yuan om een nieuwe keizerlijke dynastie te stichten. Hij riep zichzelf uit tot nieuwe keizer, maar voordat hij de troon kon innemen overleed hij in juni 1916 aan een hartaanval. Niettemin werd door de regering een mausoleum voor Yuan (袁世凯墓, Yuan Shikai Mu) gebouwd op de noordelijke oever van de Huan-rivier op 2,5 km afstand van Anyang. Er is een traditionele Heilige Weg met mythische beesten en loyale functionarissen zoals we die bij de Ming-graven kennen. Opvallend aan de beelden is dat zij zeer korte benen hebben (misschien omdat Yuan zelf zo klein van stuk was). In het centrale paviljoen staat de grafsteen van Yuan Shikai op de rug van een grote stenen schildpad.

Rode Vlag-kanaal

Anyang-Taihang-Kloof-K2011-In 1958-69 is van Shanxi door de poreuze Taihang-bergen het 1500 km lange Rode Vlag-kanaal (红旗渠, Hongqi Qu) aangelegd, naar Linxian, circa 80 km ten westen van Anyang. Het ambitieuze project omvat 134 tunnels en 150 aquaducten. Het kanaal voedt 50 hydrocentrales en bevloeit 40.000 ha.

Taihang Kloof

De Taihang Kloof (太行大峡谷, Taihang Da Xiagu) ligt 70 km ten westen van Anyang, 43 km ten zuiden van het Rode Vlag-kanaal. De Taihang Bergketen (太行山, Taihang Shan) loopt langs de grens van de provincies Shanxi en Henan. Het is een fraai gebied, en dan vooral de Taihang Kloof, met grillige bergpieken, waterstromen en een waterval. U kunt er mooie wandelingen maken en er zijn ook enkele tempels te bezoeken.

TOURS MET ANYANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens