ZOEKEN:

ZHAOXING 肇兴

Zhaoxing ligt in de Liping Miao & Dong Prefectuur in het zuidoosten van Guizhou. Het is een prachtig dorp met 4000 inwoners, het grootste en oudste Dong-dorp in Guizhou. Het ligt aan een kleine rivier in een vallei omgeven door bergen en rijstvelden.

Zhaoxing ligt 80 km ten zuiden van Rongjiang en 80 km (over een slechte weg) van Sanjiang in Guangxi. Zhaoxing is tegenwoordig ook per trein goed bereikbaar. Het Congjiang hsl-station (op de lijn Guiyang-Guilin) ligt dichtbij.

Zhaoxing-Dong-villageZhaoxing heeft vijf drum torens en vijf houten bruggen. De Rentuan Drumtoren is de bekendste. Het is een plaats om heerlijk doorheen te slenteren en te zien wat de lokale bevolking aan het doen is. Zhaoxing is ook een districtscentrum en daartoe behoren 29 dorpen met in totaal 10.000 inwoners.

Jitang 己塘

Het Dong-dorp Jitang wordt net als Zhaoxing beschouwd als een openluchtmuseum van de Dong-cultuur. In Jitang staat een grote wind- en regenbrug die dateert uit de Qing-dynastie. Op de brug zijn illustraties aangebracht die de Dong-gewoonten tonen. De brug wordt gebruikt als plek om te schuilen bij slecht weer, maar dient ook als ontmoetingsplaats voor oud en jong.
Zhaoxing (c) Marcel Scholing

Jilun 己伦

Jilun ligt anderhalve kilometer van Zhaoxing op een berg. Het is ongeveer een half uur lopen om Jilun te bereiken. Het eerste stuk is vrij steil maar daarna is het goed te doen. Het uitzicht is prachtig, op de zwarte daken van Zhaoxing en de omringende rijstvelden. Het dorp zelf is aardig. Er staat een oude trommeltoren er er wonen circa honderd gezinnen.

Aan het dorp is een oude legende verbonden, het verhaal over een reus die hier geleefd zou hebben. De reus was zeer sterk en kon zeer veel rijst eten. Hij kon zo snel lopen dat hij in drie stappen in Rongjiang was en in vijf stappen in Guiyang. Vijanden durfden door deze reus niet naar Jilun te komen. Nog steeds durft niemand zijn huis te bouwen op de plek waar de reus vroeger woonde.

Tang’an 堂安

Tang’an ligt op een berg, een half uur rijden van Zhaoxing. Vanaf Tang’an heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving. In het pittoreske dorp staat een oude trommeltoren. Tang’an is een levendig plaatsje met houten huizen. Die zijn deels recent vernieuwd vanwege een grote brand die het dorp heeft getroffen. Er is ook het Tang’an Dong Eco Museum, een project gesteund door Noorwegen en de Chinese overheid om de cultuur en architectuur te behouden.

Diping 低坪

Het Dong-dorp Diping ligt 21 km, een uur rijden, van Zhaoxing, richting Sanjiang en dan een zijweg zuidwaarts. In Diping is een prachtige wind- en regenbrug te vinden. De Fengyu Brug is oorspronkelijk gebouwd in 1882, maar werd in 2004 door overstromingen vernietigd en is in 2006 in de oude stijl herbouwd. De brug wordt sinds 2001 erkend als belangrijk historisch en cultureel erfgoed en valt onder de staatsprotectie. De brug is 56,6 meter lang, 4,5 meter breed en 8 meter boven het water. Er zijn drie torens op de brug waarvan de middelste 11,6 meter hoog is en lijkt op een typische Drum toren. De brug bevat geen enkele spijker. Het is niet alleen een brug om de rivier over te steken maar ook verzamelplaats voor de lokale bevolking.

Liping 黎平

De stad Liping ligt 50 km ten noorden van Zhaoxing. In Liping vindt u de ‘Qiao historisch-culturele straat‘, met fraaie huizen, winkels en andere gebouwen daterend uit de Qing en Ming.
Een andere bezienswaardigheid is de Liping Memorial Hall. Bij Chinezen is Liping vooral bekend vanwege de Liping Conferentie die hier in eind 1934 werd gehouden door de partij- en legerleiding tijdens de Lange Mars. Hier begon de suprematie van de lijn van Mao Zedong binnen de partij.

In de buurt van Liping is ook een aantal Dong-dorpen te bezoeken, zoals Dimen en Gaojin bij Maogong (茅贡).

Congjiang 从江

Circa 40 km rijden ten zuidwesten van Zhaoxing ligt Congjiang. Vanuit Congjiang zijn enkele Dong- en Miao-dorpen te bezoeken, o.a. het mooie Miao-dorp Basha.

TOURS MET ZHAOXING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens