ZOEKEN:

ANSHUN 安顺

De stad Anshun ligt ten zuidwesten van Guiyang in de provincie Guizhou in het zuiden van China. In Anshun verblijven veel Chinese toeristen, om vanuit Anshun Huangguoshu te bezoeken.

Anshun (met omringend gebied) heeft een bevolking van 2,3 miljoen mensen. Het klimaat is aangenaam, door de hoogte (1100m); de gemiddelde jaartemperatuur is 14 ℃ en de winters zijn niet koud en zomers niet te warm.

Anshun ligt strategisch op de route naar Yunnan en is vanouds, al vele eeuwen, een garnizoensstad. In de vijftiger jaren van de 20e eeuw was Anshun de plek waar belangrijke militaire productie plaatsvond, hier werden de Chinese gevechtsvliegtuigen gebouwd. Dat was omdat toen, uit vrees voor een Amerikaanse aanval, werd besloten om de militaire industrie vanuit het Noordoosten te verplaatsen naar andere delen van het land. Ook nu nog worden er onderdelen voor vliegtuigen geproduceerd. Dit oostelijk deel van Guizhou moet het hebben van de industrie en van het toerisme en de teelt van medicinale kruiden. Ook het noorden van Guizhou is redelijk welvarend, maar dat komt vooral door de productie van maotai (vuurwater).

Tianlong Tunpu

Anshun-Yunfeng03-K2007Circa 25 km van Anshun liggen de Tunpu, dorpen van de nazaten van Chinese troepen die door de keizer in het begin van de Ming-dyanstie (1368-1644) in 1381 vanuit de toenmalige hoofdstad Nanjing naar Guizhou en Yunnan gestuurd werden. Rond Anshun is een aantal van deze dorpen te bezoeken, waarvan Tianlong Tunpu een van de bekendste is. Tun betekent militair garnizoen, Pu betekent Huis voor Burgers. Meestal bestaat een nederzetting uit drie dorpen. Een garnizoen waarin de huizen smalle ramen, kleine deuren en versterkte muren hebben. Bovendien zijn de huizen met elkaar verbonden door middel van ondergrondse tunnels. In het Yunfeng Tunpu is sinds kort een Tunpu Museum geopend.

Daarnaast ontstonden dorpen voor de handelaren en dorpen voor degenen die zich als boeren hadden gevestigd. Veel van de troepen uit Nanjing lieten namelijk familie of bruiden overkomen uit Nanjing of huwden met lokale vrouwen. Ze behielden zoveel mogelijk de cultuur, de spraak, de kleding, de schoenen, de gewoonten zoals ze die kenden uit Nanjing. Daarom worden ze ook wel de Nanjing-zu of Lao Han genoemd. De vrouwen dragen kleurige, vaak blauwe kleding en een witte band om het hoofd. De oudste vrouw in iedere familie draagt een zwarte band. U maakt er dus kennis met gewoonten, in o.a. kleding en huizenbouw, uit de tijd van de Ming.

Anshun-Tunpo-Dixi16-K2007De Lao Han hebben een zeer eigen vorm van militaire opera, de Dixi, de Di Opera. Het was een manier om de overwinningen te vieren en de gesneuvelden te herdenken. Soms is in het Tinpu Museum of in een van de dorpen een korte voorstelling te zien.

Huangguoshu

Anshun is vooral bekend vanwege de nabij gelegen Huangguoshu Waterval (zie aldaar).

TOURS MET ANSHUN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens