ZOEKEN:
Guiyang
Guiyang
Guiyang
Qingyan
Qingyan
Qingyan

GUIYANG 贵阳

Guiyang-Jiaxing03-K2007Guiyang is de hoofdstad van de provincie Guizhou en ligt aan een zijstroom van de Wu-rivier. De stad heeft circa 1,8 miljoen inwoners. De meeste gebouwen dateren uit de jaren na 1949, maar in het centrum van de stad zijn nog enkele oude, paviljoenachtige, bestuursgebouwen terug te vinden. Ook zijn er leuke markten en bruisende winkelstraten. Guiyang is ook de toegang tot de minderheden rond Kaili en de natuur van Huangguoshu.

Volksplein

Het vernieuwde Volksplein (人民广场, Renmin Guangchang) werd op 1 oktober 1999 geopend. Het grote plein wordt ’s avonds verlicht en in de weekends spuiten de fonteinen. Er zijn veel bloemen, twee glazen piramiden en een groot scherm. Voor een hoog, modern gebouw staat een groot beeld van Mao Zedong. Hij kijkt uit over de menigte die zich hier op ontspannen wijze komt verpozen. Mensen zitten er te praten, te schaken of kijken naar straattheater. Er wordt op het plein ook vaak gedanst.

Guizhou Minderheden Museum

Het Minderheden of Nationaliteiten Museum (贵州省民族博物馆, Guizhou Sheng Minzu Bowuguan) is een plek om kennis te maken met de verschillende volkeren die wonen in de provincie Guizhou.

Guizhou Museum

In het noordwesten van de stad staat het in 2019 geopende Guizhou Provinciale Museum (贵州省博物馆新馆, Guizhou Sheng Bowuguan), een aanrader.

Qianming Tempel

De oude Qianming Tempel (黔明古寺, Qianming Gusi) staat aan de noordoever van de Nanming-rivier. De tempel dateert uit 1771 en is in 1983 geheel gerenoveerd. In drie hallen staan een vergulde Boeddha, een Guanyin en een uit Burma afkomstige witte jaden Boeddha. Bij de maanpoort is een enorme klok, met daarop de namen van mensen die doneerden aan de tempel.

Jiaxiu Toren

De Jiaxiu Toren (甲秀楼, Jiaxiulou) is een gracieus gebouw uit 1587. Het staat in het centrum van Guiyang, op de Fuyu Brug (浮玉桥, Fuyuqiao) over de Nanming-rivier. Tijdens de Ming- en Qing-dynastie kwamen hier de jonge geleerden bijeen voor de provinciale examens in de Confuciaanse klassieken. Er zijn steles met gedichten en schilderijen te zien en er kan soms een theeceremonie worden bijgewoond.
Aan de zuidzijde van de Nanjing-rivier is de Cuiwei Tuin (翠微园, Cuiweiyuan) te vinden.

Wenchang Paviljoen

Het Wenchang Paviljoen (文昌阁, Wenchangge) met zijn drie etages werd eind 16e eeuw gebouwd. Het bevat het Muntenmuseum.

Yangming Tempel

De Yangming Tempel (阳明祠, Yangmingci) op de Fufeng-heuvel (扶风山, Fufengshan) is gebouwd tijdens de Qing-dynastie, ter ere van een beroemde geleerde uit de Ming. De tempel is fraai gelegen en u kunt er in de paviljoens heerlijk thee drinken.

Qianling Park / Hongfu Tempel

In het noordwesten van de stad ligt het 300 ha grote Qianling Park (黔灵公园, Qianling Gongyuan). In het groene park komen dagjesmensen om te picknicken, voor de kleine dierentuin of om met een bootje het meer op te gaan. In het park zijn veel apen te vinden.

Halverwege de Qianling-heuvel staat de Hongfu Tempel (宏福寺, Hongfusi), een fraai gebouwencomplex te midden van mooie tuinen. Deze Tempel van het Grote Geluk werd in 1673 gesticht door de monnik Chisong en was een centrum van Chan (Zen) Boeddhisme.

Bloemen-en-vogelmarkt

Aan de noordoever van de Nanming-rivier is de 500 meter lange, interessante markt van Guiyang te vinden. Veel stalletjes zijn gevestigd in winkeltjes die in traditionele stijl zijn gebouwd. Er is van alles te zien, van bloemen tot vissen, van bonsai tot boeddha’s, van puppy’s tot zangvogels. Kom niet dichtbij exotische dieren, die kunnen virussen verspreiden.

Avondmarkt

Na vijf uur in de middag kunt u op Yanan Zhonglu (延安中路) terecht voor een grote avondmarkt met vooral veel straatrestaurantjes waar allerlei snacks zijn te krijgen.

Parken

Rond Guiyang zijn enkele aangename parken te vinden. Het 270 ha grote Bospark (贵阳森林公园, Guiyang Senlin Gongyuan) ligt 8 km ten zuidoosten van de stad. U kunt hier mooie wandelingen maken en de orchideeëntuin bezoeken. De 88 ha grote Guizhou Botanische Tuinen (贵州省植物园, Guizhou Sheng Zhiwuyuan) liggen 5 km van het centrum. Het Nanjiao Park (南郊公园, Nanjiao Gongyuan) ligt 5 km ten zuidoosten van Guiyang. Het bevat de Drakengrot (白龙洞, Bailong Dong).

Het Hongfeng Meer ligt 37 km van Guiyang. Het is een groot park met veel water, eilandjes en enkele herbouwde Dong en Miao dorpjes. Er komen veel Chinese dagjesmensen.

Qingyan 青岩古镇

Qingyan-ancient-TownQingyan Gucheng ligt 35 km van Guiyang. Het is een ommuurd stadje dat als functie had de toegang tot Guiyang te bewaken. Het werd gebouwd in de Ming-dynastie en had dubbele muren. Een poort leidt naar de brug en de stadspoort. Binnen de muren is het een aardig plaatsje, maar een beetje rommelig. Er zijn enkele oude huizen, waaronder een mooie courtyard mansion, maar er is in de laatste decennia ook veel nieuw gebouwd op oude fundamenten en muurresten. Er is ook een katholieke kerk. Qingyan heeft onder Chinezen ook een zekere faam omdat in dit stadje de geboortehuizen stonden van Zhou Enlai en Deng Yinchao.

TOURS MET GUIYANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens