ZOEKEN:

NANSHE 南社

Het dorp Nanshe, ‘Nanshe Ancient Village’, ligt bij de plaats Chashan (茶山) in de Dongguan stadsregio, ten oosten van Guangzhou in de provincie Guangdong. Nanshe is befaamd om zijn 200 huizen en 25 tempels uit de Ming (1368-1644) en Qing (1644-1912) die bewaard zijn gebleven.

Het dorp ontstond in de 14e eeuw. Een zekere Xie Shangren leefde in Huiji in Zhejiang (de provincie in het oosten waarin ook Hangzhou ligt) en besloot vanwege de grote onrust en oorlogen naar het zuiden te verhuizen. Hij stichtte Nanshe en zijn nakomelingen maakten het tot een welvarende gemeenschap.

Nanshe is ommuurd en omvat een gebied van 7 ha. Het centrum van het dorp is een rechthoekige vijver. Vandaaruit werden de straten aangelegd en de huizen gepland, gebruik makend van het natuurlijke landschap. In de loop der eeuwen ontstond er een mooi dorp, met de vele oude huizen en fraaie vooroudertempels, poorten en steegjes en daartussen enkele oude banyan-bomen. De meeste huizen hebben twee gangen en drie kamers en zijn voorzien van allerlei decoratieve inscripties.

Muren

De huidige muren die Nanshe bescherming boden dateren uit 1644. De muren waren oorspronkelijk 998 meter lang en hadden een basis van rode steen en aangestampte aarde. Op de muren stonden 21 toren gebouwd van grijze bakstenen. De muren wisten in 1648 en 1671 grote aanvallen te weerstaan. Nu resten slechts enkele delen van de muur en een paar torens.

Xie Vooroudertempel

De grote Xie Vooroudertempel, de clantempel van de familie Xie, is de belangrijkste tempel van Nanshe. Rond de binnenhof zijn drie hallen, rijk versierd met decoraties in aardewerk en hout.

Tempel van de Honderjarige

De Tempel van de Honderjarige uit 1595 is gewijd aan Xie Yanqing. Het was eens zijn woonhuis. Maar ook zijn echtgenote werd meer dan 100 en daarom werd in 1598 de Erepoort ter Herdenking van het Honderdjarige Paar opgericht. Het is een fraaie, drievoudige poort met op de rode zandstenen muren beeltenissen van Boeddha en fraai houtsnijwerk op de pilaren. De Xie Yuqi Vooroudertempel werd gebouwd in 1901. Hij gedenkt dat Xie Yuqi 42e werd in de keizerlijke (het hoogste niveau) examens voor officieren en het bracht tot garnizoenscommandant. De tempel heeft twee binnenhoven en is versierd met o.a. fraai aardewerk.

Zizheng Mansion

De Zizheng Mansion is de academie van Xie Yuanji, die in 1876 99e werd in de provinciale examens. Hij bracht het tot kanselier in het Ministerie van Riten. De academie bestaat uit twee delen met drie kamers. Het houtsnijwerk is van hoge kwaliteit. De deuren en ramen zijn in westerse stijl.

Xie Ruliu Huis

Het Xie Ruliu Huis uit het eind van de 19e eeuw is een typisch familiehuis in Nanshe en bestaat uit drie kamers en twee corridors. Het huis is gedecoreerd met aardewerk, houtsnijwerk en inscripties. Xie Ruliu was een kandidaat in de keizerlijke examens in 1880.

TOURS MET NANSHE

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens