ZOEKEN:
Canton Tower © CZ
Guangzhou by night © CZ
Guangzhou | Bibliotheek [foto: Holger Link]
Shanjiajiu Winkelstraat © CZ
Lotusberg © CZ
Zhenhailou © CZ
Guangzhou | Shamian [foto: Raymond Tan]
Guangzhou | Shamian
Canton in 1663
Canton Tower © CZ

GUANGZHOU 广州

Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong, stond vroeger bekend als Kanton. De Zuid-Chinese stad ligt aan de Parelrivier, 150 km ten noorden van Hongkong. Vroeger was Kanton dé toegang tot het Chinese rijk. Nog altijd is het een stad van handel, die in een soort symbiose met Hongkong toegang biedt tot het achterland. Een deel van de aantrekkingskracht van Guangzhou is ook voor de reiziger de commerciële geest die ook in het straatbeeld merkbaar is.

Parelrivier

De Parelrivier (珠江, Zhujiang) heeft een lengte van meer dan 2000 km en is de 3e rivier van China. Hij bestaat uit vier rivieren die bij Guangzhou samenkomen en 70 km zuidelijker in de Zuidchinese Zee stromen. In de stad wordt de rivier door tien bruggen overspannen. Langs de oevers is een 23 km lange dijk, de ‘Scenery Corridor‘. Aan weerszijden ziet u moderne gebouwen en in de rivier ligt het eiland Shamian (zie onder).

Om Guangzhou te leren kennen is het aan te raden een Pearl River Cruise te maken. Dat kan overdag, maar er zijn ook boottochten in de avond. Een van de kenmerkende gebouwen is de 600 meter hoge Canton Tower (广州塔, Guangzhou Ta) uit 2010. Het was toen het hoogste gebouw ter wereld. Boven (op 488m) is een observatieplatform, er is een observatie carrousel (cabines rond de toren op 455m), een ‘sky-drop’ op 485m en een ‘Star Deck’ op etage 107 en 108 (van de 122 in totaal). De toren is ontworpen door de Nederlandse architecten Mark Hemel en Barbara Kuit. Het idee voor het ontwerp is gebaseerd op twee ellipsen, een vanaf de basis en een op 450 meter, die ten opzichte van elkaar zijn gedraaid.

Shamian Eiland

Guangzhou-Shamian05Het eiland Shamian (沙面岛, Shamiandao) ligt in de Parelrivier en is door middel van bruggen met de stad verbonden. Shamian was vroeger de enige plek waar buitenlanders mochten verblijven en ook de VOC had hier zijn factorijen staan. Het koloniale verleden wordt nog weerspiegeld in de architectuur.

Shangxiajiu Straat

De Shangxiajiu Jie (上下九街) is een voetgangersstraat in het Liwan District, niet ver van de Guanxiao Tempel. Terwijl de bekende winkelstraat Beijing Straat (北京路) vooral een moderne uitstraling heeft, wordt Shangxia Jiulu gekenmerkt door traditie. De winkels zijn gevestigd in panden uit het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, een mengeling van Chinese en Westers-koloniale bouwstijlen. In de straat herinneren beelden aan het leven van vroeger.

Guanxiao Tempel

De Guanxiao Tempel (光孝寺, Guanxiaosi), de ‘Bright Filial Temple’, is meer dan 1700 jaar oud. Tijdens de Zuidelijke Song (1127-1279) werd het een Zen-boeddhistische tempel. Hui Neng, de 6e grootmeester van de Chan die leefde in de 7e eeuw was er een monnik en aan hem is een hal gewijd. De Mahavira Hal dateert uit 401 en is de hoofdhal van de tempel. Hij wordt geflankeerd door een klokkentoren en een drumtoren. Twee ijzeren torens dateren uit de 10e eeuw.

Chen Clan Tempel

De grote Chen Clan Tempel (陈家祠, Chenjiaci) werd in 1894 gebouwd met geld van 72 takken van de Chen in Guangdong en elders. Hij heeft zes binnenhoven met negen hallen en andere gebouwen. De daken zijn fraai versierd. De centrale Juxian Hal is de plek voor de voorouderverering. De tempel getuigt van de sociale importantie van de familieclans in het zuiden van China. In de tempel is het Kunstnijverheidsmuseum gevestigd, waarin vooral het gedetailleerde snijwerk opvalt.

Nanyue Museum

Bent u in historie geïnteresseerd, dan is het Nanyue Museum (南越文王墓, Nanyue Wenwang Mu) een aanrader. Het is gebouwd rond de koningstombe van Zhao Mo (r137-122 vC). Nanyue (Nam Viet in de lokale taal) was een rijk dat ontstond in 204 vC, na de val van Qin, en dat heerste over Zuid-China en Noord-Vietnam. Er zijn keizerlijke grafvondsten, waaronder de jaden lijkwade van de koning, uit de 2e eeuw te zien.

Liurong Tempel

De fraaie boeddhistische Tempel van de Zes Banyan-bomen (六榕寺, Liurong Si) dateert uit de 10e eeuw en bevat de 55 meter hoge Bloemenpagode (花塔, Huata). In de Mahavira Hal staan drie zeer oude grote boeddha’s van koper met bladgoud.

Sun Yatsen Gedenkhal

De Sun Yatsen Herdenkingshal (中山纪念堂, Zhongshan Jinian Tang) is een achthoekig auditorium dat in 1931 is gebouwd ter ere van de vader des vaderlands van het moderne China. Sun Yatsen (1866-1925) was een van de grondleggers van de republikeinse beweging die er in 1911 in slaagde om het keizerrijk omver te werpen en de Republiek China te stichten. Aan de zuidzijde van de hal staat een groot bronzen beeld van hem.

Zhenhai Toren

Op de hoogste heuvel van het Yuexiu Park (越秀公园, Yuexiu Gongyuan), het grootste park van Guangzhou, staat de Zhenhai Toren (镇海楼, Zhenhai Lou), een toren van vijf etages uit 1380. In de Zhenhai Toren is het Guangzhou Museum (广州博物馆, Guangzhou Bowuguan), met een lokaal-historische tentoonstelling. Bij het museum horen ook de Zhongyuan Tower uit 1930, met daarin een Art Gallery, en een gebouw gewijd aan strijd met de Britten in 1841 en de Opstand in 1910. In het park staat ook het Beeld van de Vijf Rammen, het stadsbeeld van Guangzhou.

Zhujiang New Town

De Zhujiang New Town (珠江新城, Zhujiang Xincheng) is het gebied ten noorden van de Zhujiang (Parelrivier) tussen de Guangzhou Avenue in het westen en de Nanhua Avenue in het oosten. Het is het Centrale Business District (CBD) van de stad. U vindt er veel hoogbouw en ook kenmerkende architectuur. Daaronder zijn de Canton Tower, de Twin Towers, het nieuwe Guangdong Museum, het Guangzhou Opera House en de Guangzhou New Library.

guangzhou-opera-zaha-hadid2Opera

De Opera (广州歌剧院, Guangzhou Gejuyuan) is een ontwerp van de wereldberoemde architect Zaha Hadid. Het is een prachtig voorbeeld hoe een beeldbepalend gebouw een hele stedelijke omgeving kan veranderen en een nieuwe kwaliteit kan geven. Daarbij moest ze concurreren met het ietwat kitscherige ontwerp (een open boek) van de Library (广州图书馆, Guangzhou Tushuguan) en een met getint glas bedekte toren van 103 etages. De organische ronde vormen van de Opera geven de omgeving een nieuwe focus en een nieuwe energie.

Guangdong Museum

Het grote en moderne Guangdong Provinciale Museum (广东省博物馆, Guangdong Sheng Bowuguan) toont de regionale geschiedenis. Er zijn ook vaste tentoonstellingen van verguld houtsnijwerk, keramiek, en de Duan inktstenen.

Guangzhou Kathedraal

De Kathedraal van het Heilige Hart van Jezus (耶稣圣心主教座堂, Jesu Shengxin Zhujiao Zuotang) is de zetel van de aartsbisschop. De kerk uit 1888 is in Gothische stijl gebouwd. De bouw duurde 25 jaar. De kerk was tijdens de Culturele Revolutie gesloten en is vanaf 1980 gerenoveerd.

Baiyunshan

In het noordoosten van Guangzhou ligt het 28 km² grote Baiyun Park (白云公园, Baiyun Gongyuan). Er zijn wandelpaden uitgezet en trappen naar boven. Maar er gaat ook een kabelbaan. Bovenin kunt u een rode vaan met een wens beschrijven en hangen in de Rode Boom. Vanaf de Moxing Piek (382m) heeft u een fraai uitzicht over de stad.

Chimelong Amusement Park

Chimelong (长隆, Changlong) is een groot park, met daarin vele attracties, shows en een safari park / dierentuin.

Foshan

Circa 20 km ten zuidwesten van Guangzhou ligt Foshan, vooral bekend vanwege het aardewerk. Zie: Foshan.

Dongguan & Nanshe

Een tip voor een dagtrip vanuit Guangzhou is naar Dongguan & Nanshe.

TOURS MET GUANGZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens