ZOEKEN:

Snelle treinen

HSL-treinen02

HS-treinstation in Wuhan (foto: Xinhua)

Snelle treinen zijn in toenemende mate een goed alternatief voor reizen in China, ook voor langere afstanden.

China heeft het grootste HS (High Speed) netwerk in de wereld, eind 2015 in totaal 19.000 km. De treinen hebben hun eigen spoor en vaak eigen stations, naast het ‘normale’ treinennetwerk. China heeft sinds 2000 enorme inspanningen verricht om door het hele land speciale spoorlijnen aan te leggen, soms in zware omstandigheden, zoals in berggebieden, woestijnen (Lanzhou-Xinjiang lijn) of zoals bij de Harbin-Dalian lijn streken waar het in de winter -40 ºC is.

HS-trein-1+2

HS trein: links 1e klasse, rechts 2e klasse

De HS treinen zijn niet alleen snel maar ook comfortabel. U boekt een gereserveerde stoel. In de 1e klasse zijn er aan weerszijden van het gangpad 2 stoelen; in de 2e klasse zijn er rijen van 2 en 3 stoelen. Het enige nadeel is dat er niet heel veel ruimte is voor bagage. Grote koffers mogen niet in de vakken boven de stoelen en er is aan het eind van een coupé is beperkt plek voor koffers. U reist altijd vooruit. Af en toe komt een steward langs met drankjes of kleine hapjes en soms met simpele maaltijden. De treinen hebben vaak een restauratiewagon. Sommige treinen hebben zelfs een business class met zeer luxe ligstoelen en service.

Vergeleken met vliegen hebben de snelle treinen het voordeel dat de stations minder ver van de centra van steden liggen, en dat het veel minder tijd kost om in- en uit te checken. Daardoor wordt de totale reistijd vergelijkbaar. Om een voorbeeld te geven kijken we naar Shanghai-Beijing, een afstand van 1300 km. De HS trein doet er (afhankelijk van welke trein) 5-6 uur over; als u om 8 uur in de ochtend vanaf station Shanghai Hongqiao vertrekt arriveert u om kwart over 1 in de middag op station Beijing Zuid en kunt u om 14:00 uur in uw hotel in het centrum zijn. Als u zou vliegen en, zoals bij de treinreis, tegen 7 uur in de ochtend van uw hotel vertrekt, dan zou u met reistijd, inchecken etc. een vlucht kunnen nemen die om 9 uur vertrekt. Van Shanghai naar Beijing is het ongeveer 1:20 uur vliegen. U arriveert om 11:20 uur, rond 13:30 uur bent u met uw bagage bij de uitgang en dan is het een uur rijden naar de stad en nog een half uur naar uw hotel, waar u rond 14:00 uur aankomt. En de prijzen voor de trein zijn gunstiger dan bij vliegen: de 1e klasse treinkaartje kost ongeveer 25% minder dan een vliegticket, een 2e klasse treinkaartje is minder dan de helft van een vliegticket. Bovendien zijn de kosten van de transfers lager bij treinen.