ZOEKEN:

NYINGCHI (NYINGTRI) ཉིང་ཁྲི་ས་ཁུལ་ / LINZHISHI 林芝市

Nyingchi ligt in het zuidoosten van Tibet, 400 km ten oosten van Lhasa. Nyingchi is zowel een stad als een prefectuur. De naam betekent de ‘Troon van de Zon’, hier komt in Tibet de zon op. Het gebied kent grote hoogteverschillen, van 900 meter tot 7.783 meter op de top van de Namjagbarwa. De gemiddelde hoogte is 3.100 meter. Nyingchi staat bekend om zijn fraaie berglandschap met schilderachtige meren, hoge pieken en diep kloven, bossen en bergweiden. De beste tijd voor een bezoek is in de zomer en de herfst. Het gebied grenst in het zuiden aan India, en die grens is politiek-militair gevoelig.

Nyingchi of Nyingtri is de naam van de prefectuur en de gelijknamige stad, die in het Chinees Linzhi Shi (林芝市) heet, maar wordt ook aangeduid als Bayi (八一). De prefectuur bestaat uit 7 districten: Nyingtri ( ཉིང་ཁྲི་ས་རྫོང་ / Linzhi 林芝); Kongpo Gyada (ཀོང་པོ་རྒྱ་མདའ་རྫོང་ / Gongbujiada 工布江达), Mainling (སྨན་གླིང་རྫོང་ / Milin 米林), Metog (མེ་ཏོག་རྫོང་ / Motuo 墨脱), Pome (སྤོ་མེས་རྫོང་ / Bomi 波密), Chayu (རྫ་ཡུལ་རྫོང་ / Chayu 察隅) en Nang (སྣང་རྫོང་ / Lang 朗).

Nyingchi is bereikbaar per vliegtuig vanuit o.a. Lhasa en Chengdu. De luchthaven ligt ca. 50 km ten zuiden van de stad Nyingtri. Sinds juli 2021 is Nyingchi ook bereikbaar per Fuxing-hogesnelheidstrein. De rit is 435 km en duurt 3,5 uur. Er zijn 9 stops: Gonggar – Zhanang – Shannan (Zedang) – Sangri – Jiacha – Nang – Milin – Ganggar – Nyingchi. De trein rijdt 160 km/u, beduidend langzamer dan andere hs-treinen. Maar liefst 47 tunnels en 121 bruggen moesten voor het traject worden aangelegd. De hoogte varieert tussen de 2.800 en 5.100 meter. De trein passeert de Brahmaputra-rivier (Yarlung Zangbo) 16 keren. Onderweg ziet u het Tibetaanse platteland en het overweldigende landschap.
In Nyingchi zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, van eenvoudig tot luxe.

Basum-tso

Het prachtige Pagsum of Basum (‘Groene Water’) Meer (Basong Cuo, 巴松措) ligt, op een hoogte van 3.700 meter, ten noordwesten van Nyingchi. Het is 125 km rijden, via Bahe (巴河). De beste tijd voor een bezoek is in de zomer en de herfst. Het meer met zijn helderblauwe water wordt omringd door beboste berghellingen.
Het meer is heilig voor de Tibetaanse aanhangers van de Nyingma-stroming (de ‘Roodkappen Sekte’). Op het kleine Tashi Eiland in het meer staat een houten Nyingma Tempel. Het huidige gebouw dateert uit de 17e eeuw, maar het was vele eeuwen daarvoor al een heilige plek. Het eiland is bereikbaar per boot of via een van de twee loopbruggen vanaf Basong (巴松). Hier, aan de zuidzijde van het meer, is een heilige grot, die in de 8e eeuw zou zijn gezegend door de grote boeddhistische prediker Padmasambhava, de stichter van de Nyingma-stroming. Vrouwen komen naar de grot om er te bidden om zwanger te worden.

Photo by Yubin Zhou on Unsplash

Rond het meer zijn diverse authentieke Tibetaanse dorpen te vinden. Het belangrijkste dorp is Jieba (结巴) aan de zuidkant, met 80 families. De Tibetanen die leven in dit gebied hebben hun eigen stijl van kleding, sierraden en gebruiken. Soms is er hier nog sprake van polyandrie of polygamie.

Lulang Woud

Het Lulang Woud (鲁朗景区) is een plateau met bossen en bergweiden op een hoogte van 3.700 meter, 80 km ten oosten/noordoosten van Nyingchi. Daarin ligt een vallei van 15 km lang en 1 km breed. Vooral in de zomer en herfst is het een mooi gebied om te genieten van het idyllische landschap. In de lente bloeien er de azalea’s, in de herfste kleurt de natuur er rood. In de vallei liggen vijf Tibetaanse dorpen: Gongbu, Bomi, Menba, Loba en Dengren. Eromheen zijn weidegronden waar de boeren hun schapen, yaks en paarden laten grazen.

Midui Gletsjer

De Midui Geltsjer (2.400m) staat bekend om zijn diverse en grillige vormen en wordt beschouwd als een van de mooiste gletsjers in China. Hij ligt bij het dorp Midui, bij de plaats Yupu (玉普), 295 km rijden ten oosten van Nyingchi. Even ten noorden van Yupu vindt u ook de Ri’ang Tempel (日昂寺).

Namjagbarwa Piek

De Namjabarma of Nanga Bawa (Nanjia Bawa Feng, 南迦巴瓦峰) torent uit boven het landschap met een hoogte van 7.782 meter. De berg, met het onvoorspelbare weer, is een uitdaging voor bergbeklimmers. Aan de voet is het landschap groen en zijn er heetwaterbronnen.

Yarlung Zangbo Grand Canyon 

De Yarlung Zangbo Grand Canyon (Yalu Cangbu Da Xiagu, 雅鲁藏布大峡谷) is een kloof die is uitgesneden door water dat vanaf de Kailash Berg 1700 km stroomt door het Tibetaanse berglandschap. Vlakbij de Namjagbarwa vormt de kloof een hoefijzervormige bocht. De kloof heeft verschillende hoogten (van onder de 1000 tot 3000 meter) en klimaten.