ZOEKEN:

Midden Herfst Festival

Het Midden Herfst Festival (中秋節, Zhongqiu Jie) is op de 15e dag van de 8e maanmaand, in 2018 op 24 september. Het wordt ook wel het Maan Festival (月節, Yue Jie) genoemd. Het is een familiefeest. Familie en vrienden komen bijeen en traditioneel worden samen thee gedronken, maankoek gegeten en natuurlijk het liefst in het licht van de volle maan.

Maangodin

Aan het Maan Festival is het verhaal van Chang’e (嫦娥) verbonden, dat in verschillende versies al eeuwenlang wordt verteld in China. Chang’e was de vrouw van de god Houyi. Hij was een uitmuntend boogschieter. Toen tien opstandige zonen van de hemelse Jade Keizer zich veranderden in zonnen en de aarde verschroeiden, gaf de Jade Keizer aan Houyi de opdracht ze een lesje te leren. Houyi daalde af naar de aarde en zag de mensheid lijden. Daarop schoot hij de ene na de andere zon neer. Hij liet er slechts één bestaan, om de aarde licht en warmte te geven. Toen de keizer dat hoorde werd hij zo boos dat hij Houyi en zijn vrouw naar de aarde verbande en hen sterfelijk maakte.

Op aarde ging Houyi op zoek naar het levenselixer. Na een barre tocht bereikte hij het paleis van de Koningin-moeder van het Westen die woonde op de berg Kunlun. Zij gaf hem het elixer, maar waarschuwde hem: de helft drinken zou zorgen voor onsterfelijkheid op aarde, maar alles drinken zou leiden tot het ontstijgen van de aarde.

Houyi keerde terug naar Chang’e. Toen hij uitrustte van zijn lange reis vond zij het elixer in zijn knapzak. Ze kon zich niet bedwingen en dronk alles. Daarna voelde ze zich steeds lichter worden en zweefde weg van de aarde. Van de hemel was ze verbannen dus ging ze naar de maan. Daar leefde ze eenzaam in haar paleis, met slechts het gezelschap van een konijn.

Houyi bleef achter op aarde en toen de goden zagen hoeveel liefdesverdriet hij had kregen ze medelijden met hem. Ze verleenden hem onsterfelijkheid en een plek in het paleis op de zon. Slechts éénmaal per jaar mocht hij Chang’e bezoeken, op de 15e dag van de 8e maanmaand. Daarom is de maan zo licht en vol op deze dag. Chang’e werd de daoïstische godin van de naam. De maan symboliseert yin, het vrouwelijke.

Maankoeken

Traditioneel werden tijdens het Midden Herfst Festival door vrouwen offers van fruit (vruchtbaarheid) aan de maan gebracht. Dat zijn in de loop der tijd de maankoeken geworden. Ze hebben een vulling van lotuszaadpasta. De koeken worden tijdens Yue Jie aan familie en bekenden gegeven en gegeten. In het moderne China (en in Taiwan, Vietnam, Singapore, Japan en Korea) zijn ze, in prachtige verpakkingen, ook een veelvuldig uitgewisseld relatiegeschenk voor bedrijven.