ZOEKEN:

Daxing: nieuw vliegveld Beijing

Het nieuwe Beijing Daxing International Airport (北京大兴国际机场, Beijing Daxing Guoji Jichang, code PKX) zal op 30 september 2019 opengaan. O.a. CZ en zeer waarschijnlijk de KLM gaan hierop vliegen. Het nieuwe vliegveld ligt 55 km ten zuiden van Beijing, bij Langfang.

De terminal van Daxing Airport is meer dan een miljoen m2 groot. Er zijn vier landingsbanen en 80 (enkele of dubbele) gates. Men houdt al rekening met uitbreiding in de toekomst. De verwachting is dat dit een grote boost zal geven voor het vliegverkeer voor zowel passagiers (72 miljoen) als vracht (2 miljoen ton). Daxing ligt 125 km van de haven van Tianjin.

Het vliegveld is een ontwerp van o.a. Zaha Hadid Architecten. © By N509FZ – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63388882

KLM & CZ naar Daxing

China Southern maakte 13 mei testvlucht op Daxing. © CZ2019

Voorzover nu bekend zal Daxing de hub worden voor airlines die behoren tot het Sky Team. Daaronder zijn o.a. China Eastern Airlines, Xiamen Airlines, Air France en KLM. Ook China Southern Airlines hoorde bij deze groep en zal op Daxing gaan vliegen. Vanuit KLM is er nog geen officiële bevestiging dat en, indien ja, wanneer ze naar Daxing gaan.

Op het huidige Beijing Shoudu International Airport, 32 km ten noordoosten van het centrum, zullen de airlines van de Star Alliance blijven vliegen. Daaronder zijn o.a. Air China, Brussels Airlines, Lufthansa, SAS, Swiss, Singapore Airlines en Turkish Airlines.

De opening van Daxing zal gevolgen hebben voor transfers naar de stad (over de weg langer en duurder). Het alternatief is de trein; tussen Station Beijing West en Daxing Airport is er vanaf september een HS-lijn met een reistijd van 20 minuten. Het zal ook consequenties hebben voor overstappen in Beijing bij ‘connecting flights’. Het is (hemelsbreed) 65 km van Daxing naar Shoudu Airport. Een spoorlijn tussen beide vliegvelden is in aanbouw.

Over de auteur

Leave a Reply

*