ZOEKEN:

SHAOXING 绍兴

De stad Shaoxing ligt in het oosten van China, in de provincie Zhejiang, 65 km ten zuidoosten van Hangzhou. Shaoxing is vooral bekend om de rijstwijn die er wordt geproduceerd. Het centrum is pittoresk, door de vele kanalen die het doorsnijden en de oude gebouwen langs het water. De stad is in China ook beroemd om zijn Shaoxing Opera.

Oude stad

Shaoxing heeft een sfeervol centrum met traditionele witgesauste huizen, winkels en werkplaatsen in het gebied rond de Jishan Jie. Hier vindt u ook de Jiezhu Tempel en de met groen bedekte Tishan Brug. De Bazi Brug (Acht Karakters Brug) is een van de oudste bruggen in Shaoxing. Bij het plein staat de Dashan Pagode.

Atelier van Xu Wei

De in Shaoxing geboren Xu Wei (1521-93) was een roemruchte schilder en dichter uit de Ming-dynastie. Hij had een bewogen leven, met waanzin, pogingen tot zelfmoord en moord op zijn vrouw. Hij trok zich terug in Shaoxing en zijn atelier, een mooi voorbeeld van de architectuur uit de 16e eeuw en gelegen in een bamboetuin, is te bezichtigen.

Huis van Lu Xun

Lu Xun (1881-1936) is Chin’s meest beroemde schrijver uit het begin van de 20e eeuw. Hij speelde een belangrijke rol in de 5 Mei Beweging van 1919. Lu Xun werd geboren en groeide op in Shaoxing. Het Huis van Lu Xun omvat ook de Lu Xun Memorial Hall en de Lu Xun Ancestral Residence. Het staat in een mooi deel van de oude stad; bij het Lu Xun Plein komen diverse waterwegen bij elkaar.

Huis van Qiu Jin

Qiu Jin (1875-1907) was actief in de hervormingsbeweging en streed voor vrouwenrechten. Ze studeerde in Japan en werd daar lid van de Tongmenhui, de nationalistische partij van Sun Yatsen. In 1906 richtte ze een progressief vrouwentijdschrift op. Na deelname in een opstand tegen het Qing Manzu-bewind werd ze in 1907 gearresteerd en geëxecuteerd.

Huis van Zhou Enlai

Het ouderlijke huis van Zhou Enlai (1898-1976) staat aan de Laodong Lu. Zhou Enlai was geliefd bij velen en een van gematigde leiders in en de premier van de Volksrepubliek.

Yingtian Pagode

De Yingtianta was ooit deel van een uit de Song daterende tempel. De pagode werd verwoest tijdens de Taiping Opstand (1850-64), maar later herbouwd. Hij staat op een heuvel in het Tashan Park.

Mausoleum van Koning Yu

De legendarische Dayu was volgens de overlevering in 2205 v.Chr. de eerste keizer van de Xia-dynastie. Zijn grote verdienste was dat hij de draken versloeg die overstromingen en droogtes veroorzaakten. Aan Dayu wordt de uitvinding en ontwikkeling van de geavanceerde irrigatie en waterwerken toegeschreven die de basis vormde voor de ontwikkeling van de Chinese beschaving. In diverse plaatsen in China zijn tempels aan hem gewijd. Het Mausoleum van Koning Yu ligt 4 km ten zuidoosten van Shaoxing en dateert uit de 6e eeuw en in later eeuwen uitgebreid.

Lanting

Het Orchideeën Paviljoen is vooral bekend omdat het is in de 4e eeuw is vereeuwigd in het werk van de kalligraaf en dichter Wang Xizhi.

Shaoxing rijstwijn

De gele shaojiu rijstwijn (14-20%) die in Shaoxing wordt gebrouwen is een geliefd drankje en wordt gebruikt in bepaalde gerechten en ook als oplosmiddel voor medicinale kruiden.

Keqiao

Het stadsdeel Keqiao ligt ten noordwesten van Shaoxing, richting Hangzhou. Keqiao is vooral bekend vanwege de vele textielfabrieken.

TOURS MET SHAOXING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens