ZOEKEN:

HANGZHOU 杭州

In de provincie Zhejiang in het oosten van China, niet ver (150 km) van Shanghai, ligt Hangzhou. De stad aan het beroemde West Meer heeft een lange geschiedenis. In de 12e eeuw was zij de hoofdstad van de Song-dynastie. Korte tijd later was, volgens zijn eigen beschrijving, Marco Polo hier enige tijd stadsbestuurder. In de eeuwen erna bleef Hangzhou belangrijk, als handelscentrum en vanwege de zijdeproductie. Tegenwoordig is de stad erg in trek bij Chinese toeristen, vooral vanwege het romantische meer. Hangzhou heeft een bevolking van 4,5 miljoen (6,8 in het stadsdistrict).

West Meer

Het West Meer (西湖 Xihu) is de belangrijkste bezienswaardigheid van Hangzhou. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 6,5 km². Het wordt aan drie zijden omringd door bergen en de stad Hangzhou ligt aan de noordoostelijke kant van het meer. Het meer is niet diep, gemiddeld slechts 1,5 meter. Door het meer lopen in het noordwesten de Bai Passage en in het zuidwesten de Su Passage. U kunt een mooie boottocht maken over het meer.

In het meer liggen vier eilanden. Solitary Hill (Gushan) in het noorden is met de oever verbonden via de Xiling Brug en via de Bai Passage. Vanaf de heuvel heeft u een mooi uitzicht op het meer en de stad. Op Solitary Hill staat het Zhejiang Provinciale Museum (zie onder). Het Mid-lake Pavilion (Huxinting) is een eilandje midden in het meer. Het ontleent zijn naam aan het paviljoen uit 1552. Chinese bezoekers ontcijferen de steentabletten, voor westerlingen is dit eiland minder interessant. Vlak ernaast is het groene Ruang Gong eilandje. Het Lesser Yingzhou Island (Xiao Yingzhou Dao) is gevormd in 1607 en is beroemd vanwege “een eiland binnen een meer binnen een eiland binnen een meer”. Daarin is een klein eilandje en hoekige passages leiden naar de paviljoens. Vanaf het Lesser Yinzhou Island heeft u zicht op de ‘Three Pools Mirroring the Moon’, drie pagodes in het water, en daarachter de Leifeng Pagode.

In de avonden zijn er regelmatig shows met het West Meer als thema. Impression West Lake is een show met veel spektakel, licht, mist etc. op het water, geregisseerd door o.a. Zhang Yimou. West Lake Night is een show met historische episodes in het Dongpo Opera House.

Rond het West Meer

Rond het West Meer zijn diverse bezienswaardigheden. Vanaf de Hubin Avenue in het noordwesten met de klok mee komt u de volgende tegen: de Qianwangci, de tempel ter ere van koning Qian van Wuyue, het West Meer Museum (goede introductie, o.a. geschiedenis van het meer in 3D), de Qingbo Poort, Underwater World, in de zuiden de Leifeng Pagode, de Jingci Tempel, de Jiang Tuin met de vis- en bloemenvijvers, de Yuqian Tombe, de Yang Passage, in het oosten de Yinxiu Brug, Guo’s Villa met zijn fraaie Qing-stijl tuinen, de Quyuan Tuin bekend vanwege de lotussen, de Generaal Yuefei Tombe, gewijd aan de Song-generaal die in de 12e eeuw tegen de invallen van de Jin vocht, de daoïstische Baopu Tempel op Gelingshan, Beishan Avenue met zijn historische westerse panden van een eeuw geleden en de sfeervolle paviljoens van de Ma’nao Tempel, het West Meer Expo Museum met daarachter de Baochu Pagode.

Qianwangci

De herdenkingstempel voor koning Qian staat aan de oostzijde van het West Meer. Hier is koning Qian Liu (852-932) met vier nazaten begraven. Hij was de stichter van het Wuyue Rijk (吴越国 907-978), die van Hangzhou zijn hoofdstad maakte en het meer liet vergroten. Hij maakte van Wuyue een welvarend rijk door de irrigatie, landbouw, handwerk en handel te stimuleren.

Leifeng Pagode

De Leifeng Pagode werd in 975 gebouwd op de Nanping Heuvel door de koning van Wuyue om de geboorte van zijn zoon te vieren. Hij telt vijf etages en diende om boeddhistische geschriften op zijde te bewaren. Onder de grond is een zaal met 16 arhats, de discipelen van Boeddha. De Leifengta vormde met de Baochuta aan de noordzijde van het meer een twee-eenheid. De pagode stortte in 1924 echter in. In 2000 werd de pagode herbouwd. Binnen zijn trappen en liften en vanaf de pagode heeft u een mooi uitzicht.

Jingci Tempel

De Jingcisi bij de Leifeng Pagode gold vroeger als een van de belangrijkste tempels van het zuiden van China. De tempel trekt ieder jaar vele Japanse pelgrims omdat de Soto Zen sekte de Jincisi beschouwt als haar moedertempel. Alleen de hoofdtempel en bijbehorende hallen zijn open voor publiek. De tempel heeft een beroemde klok met daarop in 68.000 karakters de Lotus Soetra.

Baopu Tempel

De daoïstische Baopu Tempel (Baopu Daoyuan) dateert uit de Tang-dynastie. Hij was gewijd aan Ge Hong, een alchemist en mysticus die hier in de 4e eeuw leefde op de Gelingshan. Er komen weinig toeristen, maar voor wie is geïnteresseerd in hoe het Daoïsme heden ten dage nog altijd leeft in China is een bezoek zeker aan te raden.

Baoshi Heuvel en Baochu Pagode

Aan de noordzijde van het West Meer staat de Baochu Pagode op de Baoshi Heuvel. Ieder jaar, aan vooravond van het Maan Festival, strooiden de goden baoshi, kostbare stenen, over de rode rotsen van de heuvel. Maar alleen de zuiveren van hart, niet de gierige kooplieden en corrupte bestuurders, konden ze vinden. Nu liggen de edelstenen in een grot in de berg.

Op de Baosheshan staat de Baochu Ta, een slanke, oorspronkelijk negen en sinds vele renovaties zeven verdiepingen tellende pagode van grijze steen uit de 10e eeuw. Baochu betekent ‘zegenen van Chu, en hij werd gebouwd om koning Qian Chu van het Wuyue Rijk te ondersteunen toen hij de opdracht kreeg naar Kaifeng te reizen en bij de Song-keizer op audiëntie te verschijnen. Qian Chu was de laatste koning van Wuyue.

Lingyin Tempel

Hangzhou-Lingyingsi17-K2010 De Lingyin Tempel (灵隐寺), oftewel het Klooster van het Tehuis der Geesten, is een boeddhistische tempel uit 326. Hij ligt fraai in een rustige vallei omringd door bossen. Al in de 10e eeuw was het een groot complex, waar drieduizend monniken leefden. De tempel werd in de Culturele Revolutie gespaard doordat premier Zhou Enlai de Rode Gardisten expliciet verbood om hier vernielingen aan te brengen. Het is een van de grootste Chan (Zen) boeddhistische tempelcomplexen in China. De Lingyinsi wordt druk bezocht door groepen Chinese pelgrims en door (soms opdringerige en lawaaierige) toeristengroepen. Maar het blijft wel een prachtige tempel.

Feilaifeng

Op het tempelterrein is een heuvel genaamd Peak Flying from Afar (Feilaifeng). Hier zou de monnik Hui Li hebben geleefd toen hij in 326 de tempel stichtte. Hij ‘herkende’ de rots als een heilige berg die hij in India had gezien. In de heuvel zijn vele grotten en op de rotshelling zijn 345 uitgehouwen beelden uit de 10e-14e eeuw te zien.

Tianzhu Tempels

De Tianzhu Tempels (San Tianzhu Si), bestaande uit de Lagere Fajing Tempel (Dharma Spiegel Tempel), de Hogere Fajing Tempel (Dharma Zuiverheid Tempel) en verderop de Faxi Tempel (Dharma Geluk Tempel) worden vooral bezocht door gelovigen uit Hangzhou. Hier geen horden toeristen zoals in de Lingyin Tempel er vlak naast. De drie tempels hebben ieder een Boeddhahal. De laagste tempel werd in 330 gesticht, de tweede Fajingsi in 597 en de Faxisi in de 10e eeuw, maar deze is in 1927 herbouwd.

Qing Hefang Street

In het zuiden van het stadscentrum bij het Wushan Park en het Chenghuang (Stadsgod) Paviljoen (12e eeuw) is Hefang Jie, een Qing historische straat met vele winkeltjes, eethuisjes en restaurants. Het is al meer dan een eeuw een bekende winkelstraat in Hangzhou. De gebouwen dateren uit de Ming- en Qing-dynastie en zijn gerenoveerd. Dit is de beste plaats om op zoek te gaan naar traditionele producten en lokale snacks te proeven. U vindt er zaken als thee, traditionele medicijnen en kruiden, handwerkartikelen, kleding en heerlijkheden zoals slakken en eendenkoppen. Er zijn ook mensen die het publiek vermaken met poppentheater, suikerfiguren maken etc.

Hu Xueyan Mansion

De rijke en beruchte koopman Hu Xueyan liet in 1872 tegenover de Trommeltoren (Gulou) een prachtig huis met omringende tuinen in traditionele stijl bouwen. Het bestaat uit drie delen: kantoor, woning en ontspanning. De mansion is in 2001 in zijn voormalige luister gerenoveerd.

Keizerlijke Avenue

De Zhongshan Road was in de Song-dynastie de weg voor de keizerlijke familie, de belangrijkste zuid-noord verbinding in Lin’an, zoals Hangzhou toen heette. Na uitgebreide renovaties van de weg en de gebouwen werd de weg in 2009 als ‘Keizerlijke Avenue’ heropend.

Wansong Academie

De Wansong Academie (Wansong Shuyuan) staat op de noordhelling van de Phoenix Berg, even ten zuidoosten van het West Meer en niet ver van de Leifeng Pagode en de Jingci Tempel. De academie gold in de Ming en Qing als een van de vier meest invloedrijke in China. Veel hoge bestuurders kregen hier hun scholing in de Confuciaanse klassieken. In de Grote Hal krijgt u via wassen beelden een indruk van de academische studie in het Chinese keizerrijk.

Pagode van de Zes Harmonieën

De Liuheta is een 60 meter hoge, 13 etages tellende, pagodetoren, die dateert uit 970. Hij staat aan de Qiantang-rivier, ten zuiden van de stad, en diende tevens als lichtbaken voor de scheepvaart. Hij werd gebouwd om de toen frequente overstromingen vanwege vloedgolven tegen te gaan door de fengshui balans te herstellen tussen de zes richtingen: noord, zuid, oost, west, hemel en aarde. Overigens zijn de vloedgolven van de Qiantang-rivier nog altijd niet bedwongen; ze zijn het beste te zien (vooral de jaarlijkse grote op de 18e dag van de 8e maanmaand) bij Haining, 60 km ten oosten van Hangzhou.
Later stonden de zes niveaus voor de zes harmonieën binnen het boeddhisme. De Liuheta is nu een van kenmerkende gebouwen van Hangzhou en vereeuwigd in vele gedichten. Het is er vaak druk. De pagode kan binnen worden beklommen en u heeft er een fraai uitzicht.
Bij de Liuheta is sinds 1993 het Chinese Pagoda Exhibition Park, met meer dan 100 replica’s van pagodes uit heel China.

Song-dynastie Themapark

De Song Cheng is een themapark in de stijl van de Song. Er zijn een Klokkentoren, een Stadstoren, een tempel en enkele tuinen, kleurrijke handwerkmarkten, restaurantjes en iedere avond zijn er om 18:30 en 20:00 uur shows waarin het hofleven in de Song wordt getoond. Een bezoek is aardig, zo lang u zich realiseert dat het een toeristisch themapark is, geen historische plek.

Grote Kanaal

Het Grote Kanaal werd gebouwd in 605-609 om de hoofdstad Luoyang in het noorden te verbinden met de stad Yangzhou in de Yangtze-delta. Korte tijd later werd het kanaal verlengd, in het noorden naar Beijing, in het zuiden naar Hangzhou. Het maakte het rijk tot een eenheid en liet rijst en andere rijkdommen vanuit de zich sterk ontwikkelende delta naar de hoofdstad vloeien. Het kanaal wordt nog altijd gebruikt. U kunt een tochtje maken over het Grote Kanaal in een ‘rijstboot’. Er zijn 5 verschillende routes om uit te kiezen.

Xixi Wetlands

Het Xixi Wetlands National Park werd in 2005 gevestigd om het traditionele waterlandschap ten noordwesten van Hangzhou te bewaren en te beschermen, vooral tegen de oprukkende urbanisatie. Het park omvat een gebied van 10 km² en er worden maximaal 3000 bezoekers per dag toegelaten. In het park ligt het ‘waterdorp’ Jiangcun, dat slechts 300 inwoners heeft. In de Xixi Wetlands ervaart u nog het traditionele waterlandschap van deze regio.

Musea

Het Zhejiang Provinciale Museum staat op Solitary Hill aan de Bai Passage in het West Meer. De trots van het museum zijn de Hemudu opgravingen, die aantonen dat hier al 7000 jaar geleden rijst werd verbouwd. Op de 2e etage zijn o.a. bronzen zwaarden uit de Strijdende Rijken periode te zien, en aardewerk en porselein uit de Sui, Tang en Song. De 3e etage is gewijd aan de 19e en 20e eeuw.

Aan het West Meer zijn twee musea gewijd. Aan de oostkant is het West Meer Museum (met 3D animaties) en aan de noordwestkant het West Lake Expo Museum, (Xihu Bolanhui Bowuguan) dat (vooral in foto’s) laat zien hoe het er hier in 1929 uitzag.

Wie in zijde is geïnteresseerd kan terecht in twee musea. Iets ten zuiden van het West Meer is het grote Chinese Silk Museum (Zhongguo Sichou Bowuguan, met goede Engelstalige beschrijvingen. Aan de noordoostkant van het West meer is het Du Jinsheng Brokaat Museum, een uit 1922 daterende zijdefabriek. Zijde shoppen kan in ‘Silk City’ de winkels aan Xinhua en Jiankang Road.

De productie van aardewerk en porcelein tijdens de Song-dynastie (1127-1279) wordt getoond in het Southern Song Dynasty Imperial Kiln Museum (Nansong Guanyao Bowuguan). Bezoekers kunnen er meedoen aan een workshop.

Hangzhou is ook vanouds een centrum voor de Traditionele Chinese Medicijnen (TCM). Het Huqingyutang TCM Museum is een gebaseerd op een traditionele apotheek die in 1864 werd gestart. Het bestaat uit een tentoonstelling, een kliniek en een apotheek. De 200 jaar oude Guangxingtang Apotheek is in feite ook een museum.

Het Liangzhu Museum staat in de stad Liangzhu. Het is gebaseerd op de opgraving van de 5000 jaar oude Liangzhu Cultuur. Er zijn o.a. 400 jade artefacten gevonden. Verder is er in Hangzhou zelf ook nog het Nationale Thee Museum (zie onder).

Thee en theecultuur

Hangzhou geldt al eeuwen lang als een van dé centra van de Chinese thee (cha 茶). Het drinken van thee is meer dan 3000 jaar populair, in het begin vooral bij de elite en bij daoïstische en later ook boeddhistische monniken en anderen. Het drinken van thee werd een vorm van kunst, een thee-cultuur die zich vanaf de 8e eeuw ontwikkelde en waarbij de bereiding en het drinken een waar ritueel werd. In de Song-dynastie ontstonden speciale theehuizen.

Even buiten Hangzhou kunt het sfeervolle platteland met rijstvelden en theeplantages zien. U kunt een bezoek brengen aan het befaamde Drakenbrondorp (Longjingcun), ten westen van Hangzhou, waar de in China beroemde groene Longjing-thee vandaan komt. De beste varianten zijn duurder dan goud. Onderweg kunt u een stop maken bij het National Thee Museum (Zhongguo Chaye Bowuguan), waar u een indruk krijgt van de geschiedenis van de theecultuur. Wat verder weg dan Longjingcun ligt het theedorp Meijiawu.

In Hangzhou zijn diverse theehuizen. Bij de thee wordt, in de betere theehuizen, ook eten geserveerd. Soms zijn er verhalenvertellers om de klanten te vermaken. Een bijzonder theehuis is het fraaie He Theehuis (He Chaguan) dat in 1999 is geopend en waar authentiek antiek de sfeer bepaalt. Het Hupanju Theehuis staat aan de Hubin Road aan het West Meer. Het is een van oudste theehuizen van het moderne Hangzhou. Een kop thee kost hier € 10, maar daar krijgt u allerlei snacks bij.

Fuyang en Longmen

De stad Fuyang (富阳) ligt een uur rijden ten zuidwesten van Hangzhou, aan de Fuchun-rivier, een zijrivier van de Qiantang.

10 km van Fuyang (50 km van Hangzhou) ligt het dorp Longmen (龙门古镇, Longmen Guzhen). Longmen (‘Drakenpoort’) is een levend museum met vele prachtige, maar een beetje vervallen, gebouwen uit de Ming- en Qing-dynastie, bogen met karakters, tempels en kanalen. Het plaatsje is al meermalen gebruikt als decor voor films en televisieseries. Zo’n 95% van de bevolking heeft Sun als familienaam, het zijn de nazaten van Sun Quan, koning in het Wuyue Rijk. Voor een bezoek aan Longmen moet entree worden betaald.

Tangqi

Het oude stadje Tangqi (塘栖) ligt 10 km ten noorden van Hangzhou. Door Tangqi loopt het Grote Kanaal en het werd in het verleden dan ook wel gezien als de ‘waterpoort’ tot Hangzhou. Tangqi is een typisch waterstadje met kanalen en oude huizen, tegen een decor van de Chaoshan bergen.

TOURS MET HANGZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens