ZOEKEN:

WUTAISHAN 五台山

Wutai (`Vijf Terrassen’) is een van de heilige bergen van China. Dit gebergte bevindt zich ongeveer halverwege tussen Datong (200 km) en Taiyuan (175 km) in de provincie Shanxi. Het koele klimaat en de heldere bronnen hebben het berggebied de bijnaam Qinliangshan (Zuivere en Frisse Berg) gegeven. De Wutaishan omvat 2.837 km² met daarin een groep van vijf pieken, in het zuiden, noorden, oosten, westen en midden. De noordelijke piek, de Yedongfeng, is 3.061 meter hoog en bekend staat als het `Dak van Noord-China’. De gemiddelde hoogte van Wutaishan is 1.000 meter.

Wutaishan03Geschiedenis

Wutaishan was vroeger een van de belangrijkste centra van het Chinese boeddhisme. Pelgrims kwamen er vanuit heel China naar toe. De bodhisattva Manjusri (in het Chinees: Wenshu) werd hier vereerd, want men veronderstelde dat hij hier geleefd heeft. Volgens de overlevering bereikte Manjusri de Wutaishan op een wolk en zag hoe de boeren moesten zwoegen voor een karige oogst. Hij meldde dit aan de Drakenkoning in de Hemel, waarop deze regen en wind zond. De oogst werd rijker, en zo won het boeddhisme steeds meer aanhangers.

Van de 4e tot de 10e eeuw stonden hier verscheidene rijke kloosters. Deze hadden zowel grote geestelijke als wereldlijke macht. Zij leverden een groot deel van het tribuut dat het Chinese hof aan de semi-nomadische Liao in het noorden betaalde. Zij hadden ook zilvermijnen en andere werkplaatsen in de noordelijker gelegen Fanshi-vallei.

Daarnaast nam dit berggebied ook een bijzondere plaats in onder de Mongoolse boeddhisten die het Tibetaanse lamaïsme aanhingen. Nog tot in deze eeuw plachten Mongolen hun ouders hier naartoe te brengen om hen te begraven.

In zijn bloeitijd bevatte de Wutaishan wel 360 grote en kleine kloosters en tempels, waarin tweeduizend monniken en lama’s woonden. De rijkste en meest bezochte kloosters lagen in het centrum, tussen de vijf terrassen, en op het middenterras. Door de tand des tijds zijn er nu nog 47 kloosters over. Daarvan staan er 15 in en rond Taihuai en de rest in de omgeving.

Naar en van Wutaishan

Trein Het Wutaishan Station ligt in Shahe (砂河), ten noorden van de Wutaishan. Het is van het station 50 km rijden (ca. 1:20 uur) rijden naar Taihuai. Ook Xinzhou (忻州) is per trein bereikbaar en van daar gaan er bussen naar de Wutaishan.
Auto/bus Vanuit het oosten verbindt de S52 Baoding met de Wutaishan. Vanuit het westen is de Wutaishan bereikbaar over de S46 vanuit Xinzhou. Vanuit Taiyuan is het een rit van 250 km naar Wutaishan.

Taihuai 台坏

Het plaatsje Taihuai is het centrum van Wutaishan. Het ligt iets ten noorden van het midden van het gebied. In en rond Taihuai liggen de meeste en meest belangrijke tempels van Wutaishan.

In Taihuai zijn vele hotels en restaurants te vinden. Een mooi straatje is de Ming-Qing Ancient Street, die parallel aan de rivier loopt.

Vijf Pieken

Wanghai Piek De Piek met Uitzicht over de Zee staat in het oosten, 1 km ten oosten van het stadje Taihuai. Hij is 2.795 meter hoog. Het is een mooie plek om een zonsopkomst me te maken en te zien hoe de goud zonnestralen de zee van wolken beroeren.

Guayue Piek De 2.773 meter hoge Hangende Maan Piek staat in het westen, 13 km van Taihuai. In de avond kunt u er genieten van het maanlicht boven de pijnbomen.

Jinxiu Piek De Schitterende Piek is 2.485 meter hoog en staat 12 km ten zuiden van Taihuai. Van mei tot eind augustus kunt u er genieten van de vele bloemen die er bloeien.

Yedou Piek De Piek van de Bloeiende Bladeren staat in hete noorden, 5 km ten noorden van Taihuai. Met zijn 3.085 meter is hij het hoogste punt in de Wutaishan. Op de piek is een terras met een natuurlijke vijver van 300 m².

Cuiyan Piek 翠岩山 De Piek van de Groene Rotsen staat in het midden. De rotsen danken hun kleur aan de mos. De grote rotsen zouden lijken op draken.

Tempels van Wutaishan

Van de 47 overgebleven tempels zijn er vijf die het meest beroemd zijn en dus ook het meest worden bezocht.

Xiantong Tempel

De Xiantong Tempel (显通寺, Xiantongsi), oftewel de Tempel van de Goddelijke Onsterfelijken, dateert uit het jaar 68 en is daarmee de oudste tempel. Hij werd gebouwd tijdens de Oostelijke Han (25-200), maar in latere dynastieën uitgebreid, deels herbouwd en gerenoveerd. De Xiantongsi is ook de belangrijkste tempel en is de zetel van de Wutaishan Boeddhistische Associatie. Het tempelterrein is maar liefst 80.000 m² groot. De tempel omvat diverse hoven en zeven hallen in paleisstijl, met in totaal 400 kamers. In een van de hallen staat het beeld van Wenshu (Manjusri). Voor de tempelpoort is een enorme klok. Als deze wordt geslagen is hij de te horen in de hele Wutaishan.

Tayuan Tempel

De Tayuan Tempel (塔院寺, Tayuansi) en dan vooral de Grote Witte (Dabai) Dagoba is hét symbool van de Wutaishan. De witte pagode in Tibetaanse chorten-stijl is 75 meter hoog. Hij is op zich al fraai, maar staat ook nog eens voor andere tempels en dat biedt een mooi plaatje. Bij de Tayuan Tempel staat ook de Wenshufa Pagode, met daarin een haar van Manjusri, en het Dacangjing Paviljoen, waarin boeddhistische geschriften worden bewaard.

Manjusri Tempel

De Manjusri of Grote Wenshu Tempel (大文殊寺, Da Wenshusi) staat op de plek waar de bodhisattva Manjusri (Wenshu) zou hebben geleefd. Daarom wordt dit ook wel de ‘Bodhisattva Piek’ of de ‘Plek van de Verschijning’ (Zhenrong Yuan) genoemd. De tempel dateert uit de Noordelijke Wei (386-543), een periode waarin het boeddhisme bloeide en zich verspreidde. Tijdens de Ming (1368-1644) vestigde lama’s (hoge monniken binnen het Tibetaanse lama-boeddhisme) zich hier. Sindsdien werd de tempel een lamaïstisch centrum. Tijdens de Qing (1644-1911) bezochten zowel keizer Kanxi als Qianlong de tempel en lieten er hun inscripties achter.

Shuxiang Tempel

De Shuxiang Tempel (殊像寺, Shuxiangsi) staat even ten zuidwesten van de Tayuan Tempel. De Shuxiang Tempel dateert uit de Yuan (1271-1368) en is in 1487 na een brand herbouwd. De tempel omvat 6.400 m² waarop meer dan 50 hallen en paviljoens staan. Daaronder het grote Manjusri Paviljoen met daarin een 9,5 meter hoog beeld van Wenshu op een leeuw. De tempel heeft een bron waarvan het water Banruo (wijsheid) zou schenken.

Luohou Tempel

De Luohou Tempel (罗喉寺, Luohousi) staat ten oosten van de Xiantong Tempel. Hij werd gebouwd tijden de Tang als lamaïstische tempel. Een van de grote bezienswaardigheden is de houten lotusbloem, een kunstige mechanische constructie die zorgt dat de lotusbladeren zich openvouwen waarna er boeddhistische figuren op een vierkant platform te zien zijn.

Andere tempels

Behalve de vijf meest bekende tempels zijn er nog diverse andere te zien. Daaronder zijn van noord naar zuid:

 • Bishan Tempel (碧山寺, Bishansi). Op deze plek stond al tijdens de Noordelijke Wei een tempel, gesticht door keizer Xiaowen (r471-499). Hij werd herbouwd in 1486 tijdens de Ming en werd toen de Chan (Zen) Bishan (Azuren Bergen) Tempel. In 1698 tijdens de Qing was er weer een grote renovatie en deels herbouw. De tempel heeft een Wijdingshal met daarin beelden van de 18 arhats (discipelen) en een witte jaden Boeddha uit de 20e eeuw, geschonken door Burma (Myanmar).
 • Pule Tempel (普乐寺, Pulesi).
 • Jinjie Tempel (金界寺, Jinjiesi). Aan de overkant van de rivier vanaf de Pule Tempel.
 • Qifo Tempel (七佛寺, Qifosi) Zeven Boeddha Tempel.
 • Pushou Tempel (普寿寺, Pushousi).
 • Pusading Tempel (菩萨顶). De Tempel van de Bodhisattva Piek staat op de Longjiu-berg en is via een trap met 108 treden bereikbaar. Hij zou tussen 471 en 499 zijn gesticht maar de huidige tempel is in de 15e eeuw gebouwd. Toen werd hij een lamaïstische tempel, ook wel de Gele Tempel genoemd (naar de Geelkappen Denominatie). Op deze plek zou Manjusri hebben verbleven.
 • Cifu Tempel (慈福寺, Cifusi). Even ten noorden van de Pusading Tempel, op een punt waarvandaan u een mooi uitzicht heeft over de stad.
 • Santa Tempel (三塔寺, Santasi). Ten zuiden van de Pusadingsi en ten noordwesten van de grote Xiantong Tempel.
 • Guangren Tempel (广仁寺, Guangrensi). Een kleine tempel met Mongoolse en Tibetaanse monniken naast de Luohou Tempel en met mooi houtsnijwerk.
 • Wanfo Tempel (万佛阁, Wanfoge). Bij de Wanfo Tempel worden in de zomermaanden soms Shanxi Opera’s opgevoerd.
 • Shuxiang Tempel (殊像寺, Shuxiangsi). De Shuxiangsi heeft een 26 meter hoog Boeddhabeeld de 500 arhats van houtsnijwerk.
 • Fenglin Tempel (风林寺, Fenglinsi). Bij de Shuxiang Tempel leidt een weg westwaarts naar de Fenglin Tempel.
 • Puhua Tempel (普化禅寺, Puhua Chansi), Zen-boeddhistische tempel, even ten zuiden van de Shuxiang Tempel.
 • Nanshan Tempel (南山寺, Nanshansi). De Nansha Tempel ligt in het zuiden van de Wutaishan, 2,5 km ten zuiden van Taihuai. Van hier heeft u mooi uitzicht over de vallei.
 • Youguo Tempel. Vlakbij en boven de Nanshan Tempel. In de Youguosi zijn muurschilderingen van de Reis naar het Westen te zien.
 • Guanyin Grot (观音洞, Guanyindong). Een weg ten oosten van de Nanshan Tempel leidt naar de Nanpo Helling en de Grot van de Godin van Genade Guanyin.
 • Longquan Tempel (龙泉寺, Longquansi). De Drakenbron Tempel, ten westen van de Nanshan Tempel, heeft een mooie marmeren boogpoort.
 • Zhulin Tempel (竹林寺, Zhulinsi). Voorbij de Longquan Tempel, nog iets verder westwaarts, ligt de Zhulin Tempel.
 • Jinge Tempel (金阁寺). De Gouden Tempel ligt ten zuiden van de Zhulin Tempel.
 • Zhenhai Tempel (镇海寺, Zhenhaisi). Even ten zuiden van de Nanshan Tempel ligt de Zhenhai Tempel.
 • Guanhai Tempel (观海寺, Guanhaisi).

Dailuo Piek

Bovendien zijn er enkele bijzondere plekken waar de natuur met de religie tot een synthese is gekomen. Dat geldt zeker voor de Donkere Groene Slakken Piek (Dailuoding), ten oosten van de tempelgroep in Taihuai. Hier is het Wufang Manjusri Paleis, waarin de beelden staan van de vijf Manjusri Bodhisattva’s van de vijf terrassen. 1.080 treden leiden naar de top van de piek, maar er is ook een kabelbaan.

TOURS MET WUTAISHAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens