ZOEKEN:

JINAN 济南

Jinan is de 4,3 miljoen inwoners tellende provinciehoofdstad van Shandong. Jinan oogt ruim en aangenaam, maar is een belangrijk centrum voor handel en industrie. De stad tussen de Gele Rivier en de Taishan heeft een geschiedenis die 2.600 jaar teruggaat. Jinan wordt ook de ‘bronnenstad’ genoemd, vanwege de vele natuurlijke bronnen. 

Bronnengebied

Het meer dan 3 km² grote ‘bronnengebied’ omvat een deel van een rivier (de gracht), een meer (Daming Meer), drie bronnen (Baotu, Zwarte Tijger en Vijf Draken) en vier parken (Baotu Park, Huancheng Park, Vijf Draken Bron Park en Daming Meer). Het is een landschappelijk en cultuurhistorisch fraai gebied. Er zouden in totaal 108 bronnen zijn, die putten, vijvers en fonteinen voeden op openbare plekken en in tuinen. In de zomerperiode daalt het waterpeil en staan veel bronnen helaas droog.

Daming Meer

Het grote Daming Meer (大明湖, Daminghu) beslaat een kwart van de oude stad en het is er het hele jaar aangenaam vertoeven. Het ‘Meer van de Grote Helderheid’ is al eeuwenlang een plek waar de bevolking van Jinan graag vertoeft. Op diverse kleine eilandjes en langs de oevers zijn theehuizen, er zijn tuinen en fraaie paviljoenen. In het midden van het meer is het Lixia Paviljoen uit 1747. Er stond al 1500 jaar geleden een paviljoen en hier kwamen de beroemde Tang-dichters Li Bai en Du Fu samen om er te declameren en te drinken. De duizend jaar oude Beiji Tempel aan de noordzijde van het Daminghu is een voormalige daoïstische tempel en nu het kleine Shandong Museum waarin o.a. neolithisch Longshan aardewerk wordt getoond. In het zuidwesten van het meer staat de Examenhal, vroeger de plek waar op provinciaal niveau bestuursexamen in de Confuciaanse klassieken werden afgelegd, nu de Bibliotheek van Shandong. Verder zijn er in het Daming gebied nog de Zeng Gong Herdenkingstempel (gewijd aan een gouverneur uit de Song) een de kleine Li Hongzang Herdenkingshal (staatsman van rond 1900).

De Baotu Bron (趵突泉, Baotu Quan, ‘Opborrelend uit de grond bron’) in het Baotu Park in het zuidwesten van de oude stad is de fraaiste met zijn 16 fonteinen. In het park zijn ook enkele andere bronnen. Bezoek er ook het theehuis in het Paviljoen voor het Bekijken van de Kraanvogels (Wanghe Ting) en het Paviljoen voor het Bekijken van de Wilgen (Guanlan Ting).

De Zwarte Tijger Bron (黑虎泉, Heihu Quan) ligt in het zuidoosten. Het donkere water buldert uit de bekken van drie stenen tijgerkoppen.

De Parel Bron (Zhenzhu Quan) ligt in het centrum van de oude stad.

De Vijf Draken Bron (五龙泉, Wulong Quan) ligt in het westen in de Vijf Draken Vijver (五龙潭, Wulongtan) in wat ooit de tuin was van een generaal uit de Tang.

Duizend Boeddha Berg

De 285 meter hoge Qianfoshan (千佛山) ligt 2½ km ten zuidoosten van de stad. Het is een mooi park en al vele eeuwen lang een bijzondere plek. De Xingguo Tempel bevat diverse beelden uit de Sui (581-618) en Tang (618-906). Hij werd tijdens de Tang de ‘Duizend Boeddha Tempel’ genoemd en is de naamgever van de heuvel. Tijdens de Ming (1368-1644) werd de tempel uitgebreid. Aan de zuidzijde is de ‘Duizend Boeddha Klif’ een rotswand met enkele grotten. In de Drakenbron Grot (Longquan Dong) werden al in de Wei (386-543) boeddhistische reliëfs aangebracht.

De Gele Steen Rots (Huangshi Ya) ligt 3 km ten westen van de Xingguo Tempel. Op de 40 meter hoge rotswand zijn reliëfs van boeddhabeelden en apsara’s te zien.

Grote Muur

In Zhonggong (仲宫), 18 km ten zuiden van Jinan, zijn de overblijfselen van de Grote Muur van het Lu Rijk uit de 5e eeuw v.Chr., dus van voor de Qin (221-206 v.Chr.) toen de Muur aaneen werd gebouwd.

Paomaling

Paomaling (跑马岭) ligt 40 km ten zuidoosten van Jinan, op een hoogte van 700 meter en dicht bij de Taishan. Het terrein werd in de Tang (618-906) gebruikt voor militaire oefeningen. Nu staat het bekend om zijn fraaie, groene landschap met diverse rotskliffen. Bezienswaardigheden zijn de Vier Deuren Pagode uit de Sui (581-618), de ‘Crouching Tiger Scenic Spot’  en de ‘Jinxiuchuan Scenic Spot’. Pamaling werd in 1992 een nationaal bospark en omvat ook de Jinan Wildlife World (济南野生动物世界, Jinan Yesheng Dongwu Shijie), een safaripark met diverse wilde dieren.

Lingyan Tempel

De Lingyan Tempel staat in Wande (万德), 65 km ten zuiden van Jinan en even ten noordwesten van de Taishan. De Tempel van de Magische Rots heeft een geschiedenis die ver teruggaat, tot 357. In de Duizend Boeddha Hal van de tempel staan de beroemde levendige beelden van 40 arhats (discipelen van Boeddha), gemaakt van beschilderd aardewerk, die dateren uit de Song (960-1127). De Pizhi Pagoda is een 52 meter hoge octagonale pagode uit de Song. Het Stupa Woud staat vol met gedenktekens voor de abten van het klooster.

TOURS MET JINAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens