ZOEKEN:

KAIFENG 开封

Kaifeng ligt 70 km ten oosten van Zhengzhou, in het oosten van de provincie Henan, en vlakbij de Gele Rivier. Kaifeng is een zeer oude stad en was in het verleden meermalen hoofdstad van China. Tegenwoordig is het een aangename provinciestad, met ca. 830.000 inwoners (stadsprefectuur 4,7 miljoen).

Kaifeng-Gildehuis01-K1996Kaifeng bereikte haar grootste faam in de Noordelijke Song-dynastie (960-1127), toen zij een bloeiende en elegante metropool werd. In de 11e-12e eeuw woonden er 600 tot 700 duizend mensen en was Kaifeng een van de grootste steden ter wereld. De stad was in drie concentrische cirkels geconstrueerd: een Keizerlijke Stad, een Binnenstad en een Buitenstad. Dit patroon werd later, in rechthoekige vorm, nagebootst door de keizers van de Yuan-dynastie (1279-1368) in Beijing. Langs de marktstraten werden kanalen aangelegd die met lotusbloemen werden gevuld. In deze eeuwen woonden er in Kaifeng opvallend veel joden, maar daarvan rest nauwelijks iets. Kaifeng heeft nog wel een islamitische gemeenschap; aan de Wangjia Hutong is een oude vrouwen-moskee.
In 1642 werd Kaifeng door de Manzu belegerd. De magistraten lieten daarin de dijken van de Gele Rivier doorsteken. Het resultaat was een desastreuze overstroming met bijna 400.000 doden. Daarna verviel Kaifeng tot provinciehoofdstad en zelfs die status moest in 1954 aan Zhengzhou worden afgestaan. Daardoor kon de stad wel een authentieke charme bewaren. Nog altijd staan de stadsmuren er en veel bezienswaardigheden bevinden zich binnen de muren.

The famous painting Along the River During the Qingming Festival is believed by some to portray life in Kaifeng on Qingming Festival. Several versions exist – the above is an 18th-century recreation – of an original attributed to the 12th-century artist Zhang Zeduan.

‘Langs de rivier tijdens het Qingming Festival’ is een beroemd schilderij van Zhang Zeduan, dat het leven in Kaifeng in de 12e eeuw weergeeft. Bron: Chinese Wikipedia.

Wandeling door de Oude Stad

Vele straten van Kaifeng hebben nog huizen uit de Qing-dynastie: van steen, maar met houten panelen. Sommige hebben houten veranda’s. De nauwe stegen met hutongs zijn het levendigst. De meest interessante hutongs zijn ten oosten van de Beitun Jie en ten zuiden van de Dong Dajie, eens de plek van Kaifengs joodse, christelijke en moslimwijken. Op Beitun Jie 59 staat nu een ziekenhuis waar eens de synagoge stond. De eerste laan ten zuiden van het ziekenhuis is de Nanjiao Jing, vroeger het centrum van de joodse buurt. Enkele blokken ten zuidoosten van de Nanjiao Jing is de Dongdasi, een actieve moskee, in 1922 na een vernietigende overstroming herbouwd in Chinese stijl met een helder turquoise dakpannendak. Een deel van het materiaal dat gebruikt is om de moskee te restaureren, zou van de oude joodse synagoge komen, die in een eerdere overstroming min of meer met de grond gelijk was gemaakt. Vlakbij is een katholieke kerk. U bereikt deze religieuze monumenten wanneer u in oostelijke richting langs de Sihou Jie, de eerste grote straat ten zuiden van de joodse buurt, loopt. Bij het straatje met de markt is de kerk links af en de moskee langs de volgende steeg.

Qingming Rivierpark

Het Qingming Rivierpark (清明上河园, Qingming Shanghe Yuan) is aangelegd om het beroemde 12e eeuwse rolschilderij te verbeelden. Het Qingming Rivierpark wordt ook wel het Millennium Park genoemd. Aan de overkant van het Yangjia Meer ligt het Longting Park met daarin het Drakenpaviljoen.

Drakenpaviljoen

Kaifeng-Stadspaviljoen01-K1In het noordwesten van de oude stad was in het Song het keizerlijke paleis, dat in de overstroming van 1642 werd vernietigd. Op deze plek kwam in 1659 een examenzaal, een indrukwekkend gebouw met dubbele dakranden, gebouwd op een piramide die door verschillende terrassen wordt gevormd. Het heet in de volksmond het Drakenpaviljoen (龙亭, Longting) vanwege een stenen kubus binnen van bijna twee meter met aan alle kanten gegraveerde draken. Deze steen heeft vroeger mogelijk als opstap tot de troon gediend. In het paviljoen is het Wassenbeeldenmuseum van de Song-dynastie gevestigd, met 68 beelden van belangrijke figuren uit de Noordelijke Song-dynastie.

Song Straat

De Songduyujie of Songjie is een 400 meter lange straat ten zuiden van het Longting Park. Het zuidelijke einde wordt gemarkeerd door een grote herdenkingsboog en daarvoor een krijger op een olifant. Aan de Song Straat staan 50 gebouwen in oude stijl. Er zijn vele traditionele winkels (o.a. antiek en kunstnijverheid) en restaurants te vinden. Men probeert er, zelfs in de kleding van het winkelpersoneel de sfeer van de Song te laten herleven. Het is een recreatie uit 1988. Aan de noordkant van de straat staat het prachtige Fanlou, een mansion met vijf torens. De Song Straat is een klein stukje van de Keizerlijke Weg, die zich van het Keizerlijke Paleis (aan de noordzijde van Song Straat) uitstrekte tot de Nanxu Poort, 5 km zuidelijker. In de avond zijn de gebouwen aan de straat, maar ook aan het meer in het Longting Park, fraai uitgelicht.

IJzeren Pagode

De houten pagode die bij het Shangfang Klooster behoorde, brandde in 1044 af. De Youguosi Pagoda (佑國寺塔) werd ter vervanging hiervan in 1049 gebouwd. Het is een 54,6 meter hoge, achthoekige stenen pagode van dertien verdiepingen, versierd met apsara’s, draken, eenhoorns en bodhisattva’s. Hij is geheel bedekt is met bruingeglazuurde tegels en dankt daaraan de naam IJzeren Pagode (铁塔, Tieta).

Toen de Japanners de stad in 1938 bombardeerden werd de pagode zwaar beschadigd, maar hij is in 1957 gerestaureerd.

Klooster van de Beschermer van het Land

Het Xiangguo Klooster (大相国寺, Daxiangguo Si)aan de Ziyou Lu is een van de oudste kloosters van China. Het werd in 555 gebouwd tijdens de Noordelijke Qi-dynastie. De bloeiperiode was tijdens de Noordelijke Song-dynastie. Tijdens de overstroming van 1644 werd het volledig vernietigd en de huidige gebouwen dateren van 1766. De belangrijkste gebouwen van het complex staan op een as, met aan weerszijden symmetrisch geordende bijgebouwen. Zij vormen het typische Chinese kloostercomplex met vele binnenplaatsen. Er zijn mooie beelden te zien, vooral de 6 meter hoge Guanyin, de godin der barmhartigheid. In haar handpalmen houdt zij een oog dat de boeddhistische geest symboliseert, die zowel het verleden als de toekomst omvat. Het wordt als een meesterstuk van boeddhistische houtsnijkunst beschouwd.

Herdenkingstempel van Heer Bao

De Herdenkingstempel van Heer Bao staat aan de westoever van het Baogong Meer. Het is gebouwd in de architectuur van de Song. Heer Bao stond bekend als een bestuurder die zich niet liet corrumperen. Hij geldt nog altijd als een voorbeeld in China. U ziet bij de tempel ook de Kaifeng Yamen, het traditionele bestuursgebouw. De tempel en de yamen zijn ingericht met oude materialen en enkele wassen beelden en geven een blik in de wereld van een ‘mandarijn’.

Overige bezienswaardigheden

Kaifeng heeft nog veel meer bezienswaardigheden. In het zuidoosten staat het Oude Muziekterras, waar beroemde dichters duizend jaar geleden hun gedichten reciteerden. Niet ver ervandaan is de Fan Pagode, die resteert van een klooster uit de 10e eeuw. In het zuidwesten vindt u de uit de 13e eeuw daterende taoïstische Yanqing Tempel (延庆观, Yanqing Guan).

TOURS MET KAIFENG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens