ZOEKEN:

ZHANGYE 张掖

Zhangye is een stad in het westen van de provincie Gansu, 450 km ten noordwesten van Lanzhou en 260 km ten noorden van Xining. Het is een agrarisch gebied, dat wordt beschermd door twee bergen, de Qilianshan en de Helishan. Door irrigatie en grootschalige herbebossing probeert men het gebied te beschermen tegen de oprukkende woestijn.

Zhangye is het centrum van de Hexi Corridor, historisch een strategische doorgang op de Zijderoute. In de 42.000 km² grote prefectuur Zhangye wonen 1,3 miljoen mensen, in de stad zelf circa 260.000. Er wonen vooral Han-Chinezen, maar ook Tibetanen, Uygur, Mongolen en Hui. Zhangye ligt op 1474 meter hoogte.

Zhangye werd al 5000 jaar geleden bewoond. De lokale bevolking bestond uit vooral Tibetanen. In 111 v.Chr. vestigde de Han-dynastie hier een garnizoen en bestuurscentrum, vanwege de handel langs de Zijderoute. Het was een knooppunt tussen het huidige Xinjiang en centraal-China. De stad was welvarend en stond bekend als Ganzhou (甘州). Van de 7e tot 11e eeuw was het een kleine maar machtig rijk. Van de 11e tot 13e eeuw behoorde Ganzhou tot het Xixia Rijk en daarna werd het door de Mongolen veroverd. Marco Polo zou hier in die periode een jaar hebben gewoond. In de Ming-dynastie (1364-1644) kwam er een garnizoen om de Grote Muur te bewaken.

Zhangye is een redelijk moderne provinciestad, de tijden van de oude glorie als handelscentrum zijn wel een beetje verdwenen. Maar er is nog zeker een aantal bezienswaardigheden die een bezoek de moeite waard maken.

Trommeltoren

In het centrum van de oude stad staat de Drum Tower (Gulou). Hij is gebouwd in 1507. De toren heeft een paviljoen met twee etages en een massieve bronzen klok. De Trommeltoren staat op het kruispunt van de hoofdwegen, de Bei Jie, Dong Jie, Nan Jie en Xi Jie.

Houten Pagode

Niet ver van de Trommeltoren staat de negen verdiepingen tellende en 32 meter hoge Houten Pagode (Muta). Hij dateert waarschijnlijk uit de Noordelijke Zhou (557-581) en onderging in de dynastieën erna een aantal restauraties. Hij werd in 1926 voor het laatst gerenoveerd. De Muta wordt gezien als een zeer harmonieuze pagode, waarin het vakwerk zichtbaar is in de houten constructies en in het smeedwerk en schilderwerk. De pagode kan worden beklommen en van boven heeft u een mooi uitzicht over de stad. De pagode dient ook als een klein museum.

Grote Boeddha Tempel

De Dafo Si dateert uit 1098 en is tijdens de Qing-dynastie enkele malen gerenoveerd. In de tempel is een prachtige, 34 meter lange, met bladgoud bedekte, Liggende Boeddha te zien, de grootste in China. Achter Boeddha staan tien discipelen. De tempel staat in een mooie tuin.

Shandan

Andere bezienswaardigheden in Zhangye zijn de Shandan Tempel en de Shandan Paardenboerderij.

Wetland Park

Het Zhangye Wetland Park (张掖国家湿地公园) ligt enkele kilometers ten noorden van de stad.

Danxia Nationaal Geopark

Het Zhangye Danxia Nationaal Geologisch Park (张掖丹霞国家地质公园) ligt aan de voet van de Qilian Shan, 33 km ten westen van Zhangye. Het is 322 km² groot. Het geldt als een van de mooiste parken van China vanwege de kleurrijke rotsformaties en het geërodeerde landschap.

Grote Muur

De Grote Muur is te zien ten zuiden van de stad, op de weg van Wuwei naar Zhangye. Hij loopt eerst ten noorden van de weg, dan gaat de weg door de Muur en loopt hij verder ten zuiden van de weg. De Muur hier is geen bouwwerk van bakstenen, maar meer een grote aarden wal, die soms wat is aangetast in de tijd.

Mati Tempel

De Paardehoef Tempel (Matisi) ligt 60 km van Zhangye in de Sunan Yugu Autonomous County. De tempel kreeg zijn naam naar het verhaal dat hier een ‘pegasus’, een vliegend paard zou zijn geland en zijn hoefafdruk is dan ook nog altijd te zien in de hoofdhal. De Matisi is beroemd vanwege de boeddhistische grotkunst. In een rotswand zijn 33 rotstempels, die dateren uit de 5e tot 14e eeuw. Ze zijn te bereiken via (oude, gammele) houten trappen en balkons. Van de prachtige kunst in de grotten is helaas veel verloren gegaan, veel zandstenen beelden zijn qua vorm nog wel herkenbaar maar de gezichten zijn in de loop der tijd verweerd of verdwenen. Restaurantiewerk is bezig en niet altijd zijn de grotten toegankelijk.

In de buurt van de Matisi wonen veel Yugu Tibetanen en zijn mooie dorpen te zien. Een deel van de Yugu heeft nog een nomadische levenswijze. Het is soms mogelijk een familie te bezoeken, chang te drinken of een tochtje te paard te maken. In de buurt is ook het Qilianshan Natuurreservaat, waar trektochten gemaakt kunnen worden. http://www.zhangyetravel.com/guide/attractions.htm

TOURS MET ZHANGYE

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens