ZOEKEN:

TONGLIAO 通辽

De stad Tongliao ligt in het oosten van Binnen-Mongolië, niet ver van de provincies Jilin en Liaoning, aan de westkant van de Songliao Vlakte. Het wordt nauwelijks bezocht door China-reizigers. Toch kun je in de buurt het Mongoolse leven op de graslanden ervaren of een festival bijwonen.

Op de Ke’erqin Graslanden (nu een sub-district) bij Tongliao trokken al vijfduizend jaar geleden nomaden rond. In de 8e tot 5e eeuw vC behoorde het tot het Yan Rijk. De Qin (221-206 vC) voegde het bij China. In latere eeuwen behoorde het tot allerlei rijken in het noorden.

Tongliao ligt op een vruchtbare vlakte. Ten noorden liggen de uitlopers van de Daxing’an Bergen. Ten zuiden en westen zijn lage heuvels, ravijnen en zanderig moerasland. De winter is er koud, de lente droog en winderig, de zomer kort en heet en de herfst koel. Het waait er meestal; daarom zijn er veel windmolens te vinden. In het hele gebied van 60.000 km² wonen 3,1 miljoen mensen.

Horqin Museum

Het Horqin Museum (科尔沁博物馆, Ke’erqin Bowuguan) staat aan de Jianguo Road, in het stadsdeel Horqin. Het werd geopend in 1975 en herbergt meer dan 20.000 artefacten. Daaronder jade, bronzen vaten uit de Zhou, porselein uit de Mongoolse Yuan-dynastie en voorwerpen die te maken hebben met de Mongoolse cultuur en gewoonten.

Dalelin Tempel

Even ten zuiden van de Xiliao-rivier, die door de stad stroomt, staat de Dalelin Tempel (吉祥密乘大乐林寺, Jixiang Micheng Dale Linsi). Het is een relatief nieuwe tempel, die is gebouwd in 1993-97, en is gemodelleerd naar het (ten nog niet herbouwde) Moli Klooster. De Dalelin Tempel heeft circa 20 lama’s die hier de de rituelen uitvoeren.

Moli Klooster

Het Morin/Moli Klooster (莫力庙, Molimiao) staat 32 km ten westen van Tongliao in het plaatje Molimiao Sumu in de Horqin Linksbinnen Banner. Hij dateert uit 1785 en heet in het Mongools de Guzhen Hulun Yaliqi Sumu. Eerst stond hij op een andere plek, hier is hij sinds 1826 gevestigd. Het klooster omvat 12 tempelgebouwen en er wonen meer dan 250 monniken. De abt heeft de status van ‘levende boeddha’. Het klooster werd in 1932 door de Japanners bezet. Nationalistische troepen verdreven de Japanners, maar bivakkeerden er een jaar en plunderden het klooster. Later dat jaar brak er een ziekte uit en stierven 300 van de 800 monniken. Daarna raakte het klooster in verval en woonden er slechts enkele monniken. Wat resteerde werd tijdens de Culturele Revolutie verwoest. In 2007 begon de herbouw. In 2008 was de hoofdhal, de Jining Tempel, voltooid, en in 2010 volgden een Guandi Tempel, de Zhuangfei Herdenkingshal, de Fuquan Tempel, de Longyou Tempel en faculteiten waar novicen worden opgeleid.

Zhurihe Graslanden

Zhurihe (珠日和) is deel van de steppen van Ke’erqin (科尔沁), die Tongliao omringen. Rond de plaats Zhurihe is het landschap fraai en u kunt er kennismaken met de Mongoolse folklore. Jaarlijks wordt er het Ke’erqin Grassland Horse Race Festival gehouden. 

Fuyuan Tempel

De Fuyuan Tempel staat in het stadje Hure (Kulun, 库伦) in de Hure/Kulun Banner (库伦旗), 140 km ten zuiden van Tongliao. Het is een Lama-tempel (Tibetaans boeddhistisch), die is gesticht in 1742. Aan de tempel is een school verbonden. Er vindt ieder kwartaal een grote ceremonie plaats.

Drakenkoning Tempel

Circa 25 km ten zuiden van Hure/Kulun is in Xianjin Sumu (先进苏木) de Drakenkoning Tempel (龙王庙, Longwangmiao) te vinden.