ZOEKEN:

Zhenjiang-straatbeeld20-K20Binnen de steden zult u vooral reizen per auto of busje. Het autoverkeer in de grote steden is de laatste jaren sterkgenomen, met filevorming als gevolg. Houdt u dan ook rekening met vertragingen en langere reistijden.  

Taxi’s

Taxi’s (出租汽车, chuzuqiche) zijn in vrijwel alle Chinese steden  volop te krijgen, maar in de kleine steden in beperkte mate. Zij mogen officieel niet overal passagiers van de straat oppikken, maar doen dit in de praktijk wel. Wilt u een taxi en het lukt niet om er een aan te houden dan kunt u meestal het beste naar het dichtstbijzijnde grote hotel gaan.

Een taxi kost gewoonlijk tussen 2.10 en 3.30 Yuan per km (dit staat of op de buitenkant of binnen in de taxi aangegeven). De meeste taxi’s hebben een meter, andere berekenen hun prijs naar de kilometerteller. Oplichterij van de kant van de taxichauffeur komt helaas soms voor, dus bij geen meter adviseren we vooraf een prijs te bedingen. Fooien worden niet verwacht, wel gewaardeerd. Veel taxichauffeurs hebben maar beperkt wisselgeld. Het is dan ook handig om voldoende klein geld bij u te hebben.

Stadsbussen

Het net van stadsbussen is gewoonlijk zeer uitgebreid en de ritprijs erg laag. De bussen zijn echter altijd overvol en doen er lang over om hun bestemming te bereiken. Wie met de bus mee wil, dient tevens over scherpe ellebogen te beschikken, aangezien het opengaan van de busdeuren het sein voor een ware stampede schijnt te zijn. In de bus zitten een of twee conductrices, waar u voor een paar cent een kaartje moet kopen.

Fietsen

Yangshuo-fietsen01In veel steden kan men fietsen huren. Men kan gewoonlijk kiezen tussen het huren van een fiets per uur, per dag of voor enkele dagen. De huurprijzen variëren enorm. De meeste verhuurders vragen u een identiteitsbewijs achter te laten, meestal uw paspoort. Maar vaak is men ook al tevreden met een lidmaatschapskaart van een sportvereniging of elk ander officieel uitziend document waar uw pasfoto op staat. Sommige verhuurders vragen ook een borgsom al dan niet in plaats van uw paspoort. Dit kan oplopen tot 500 Yuan. Verhuurders die bij hotels horen, vragen vaak om uw kamersleutel. Let u er, voordat u vertrekt, op of de fiets in een redelijke staat verkeerd (remmen, banden en zadelhoogte). Het is in de steden verboden om uw fiets zomaar ergens tegen de muur te zetten. U moet naar speciale fietsparkeerplaatsen, vaak op de stoep omgeven door een touw, die bewaakt worden. Dit parkeren kost een paar mao.

Scooters

In sommige plaatsen zijn elektrische scooters te huur.