ZOEKEN:

Post

PostzegelVoor het verzenden van poststukken kunt u op elk postkantoor terecht; bovendien hebben hotels soms een eigen ‘postkantoor’ of kunt u een brief of ansichtkaart bij de receptie afgeven om te posten.

Bij de adressering naar Nederland of België kunt u volstaan met onder het adres Holland of Belgium te schrijven, in het pinyin: Helan of Bilishi.

Ansichtkaarten en postzegels zijn in de meeste hotels te koop. Vergeet u niet er ‘by airmail’ op te zetten of de loketbeambte om het stempel ‘par avion’ te vragen, anders kan het verzenden wat lang duren. Luchtpost doet er normaal (maar afhankelijk van de plaats van verzending) 6 tot 12 dagen over.

Pakketpost kan alleen via het postkantoor worden verzonden. Denk erom dat u de inhoud moet tonen aan een van de postbeambten, die het daarna weer keurig voor u zal inpakken. U moet echter wel zelf zorgen voor een doos en pakpapier en u dient een uitgebreid douaneformulier in te vullen. Pakketpost doet er ongeveer 2 maanden over. Op de postkantoren zijn verzenddozen te krijgen.

Telefoon

Vanuit de grote steden kunt u, redelijk snel en duidelijk, direct verbinding krijgen met Nederland of België. De kosten zijn circa € 5,- per minuut. Nota bene: ook bij het geen verbinding krijgen worden door hotels (soms na 30 seconden) kosten in rekening gebracht.

Bij direct bellen gelden de volgende nummercodes: naar Nederland 00-31(netnummer zonder eerste 0 / abonneenummer) en naar België 00-32(net zonder eerste 0 / abonneenummer).

Mobiel telefoneren

Beijing-telefoonDe meeste Nederlandse aanbieders, hebben overeenkomsten gesloten voor mobiel bellen met China Telecom. De uitbreiding van het net van China Telecom gaat razendsnel. Ook buiten de grote steden in Oost-China is de dekking tegenwoordig zeer behoorlijk. Niet met alle abonnementen en telefoons kunt u hier evenwel gebruik van maken. Wij raden u aan contact op te nemen met uw leverancier om te informeren of u ook met uw abonnement in China kunt bellen.

Als u denkt vooral in China zelf te bellen, dan is het te adviseren om een simlock vrije telefoon me te nemen en ter plekke een sim-kaart te kopen.

Als u gaat varen op de Yangtze-rivier moet u er rekening mee houden dat u uw GSM beperkt (in de buurt van steden) kunt gebruiken en dat er op de luxe cruise schepen alleen een (dure) satelliettelefoon is.

E-mail

De meeste grote hotels bieden in het business center de mogelijkheid om e-mail te verzenden en dat is vele malen goedkoper dan bellen of faxen. Ook op de kamers is er vaak een internetpoort. Draadloos internet is in steeds meer hotels te vinden in de lobby en andere publieke ruimtes. In steeds meer plaatsen zijn ook internetcafés te vinden.

Wellicht is het een idee om voor u op reis gaat een e-mail adres op Internet aan te vragen (o.a. via hotmail.com, yahoo.com en gmail.com is dat gratis), zodat u ook e-mail kunt ophalen, of te checken of uw provider webmail biedt.