ZOEKEN:

Hieronder de procedure voor het aanvragen van een Chinees visum via het officiële visacentrum, het Chinese Visa Application Service Center, in Den Haag. 

De aanvraag voor een visum kost voor de normale procedure 2 weken (minimaal 4 werkdagen op het Visa Center, plus verzending etc.). Maak op tijd een afspraak of regel het op tijd als u het door een visumdienst laat doen. Indien u het zelf regelt:

Ga naar de site Chinese Visa Application Service Center. Klik op Step by step guidance of Quick access. Vul in of u naar het visumcentrum gaat of de aanvraag per post wilt doen. Vul in: As a tourist. Klik op Next. Vul onderaan de Terms and conditions de verification code die u ziet in, vink aan dat u akkoord gaat met de regels en klik op Next en nog een keer op Next. Onder 3. Is an appointment required to submit the application? kunt u (hoeft niet) een afspraak maken binnen een time-slot. U vult dan een formuliertje in en krijgt een afspraakbevestiging met een afspraaknummer.

U gaat naar het Visa Center op Maanweg 174 (9e etage), 2516 AB Den Haag (Google Maps), vlakbij station Voorburg. Het is open maandag-vrijdag 09:00-15:00 uur. Er is geen parkeerfaciliteit, u kunt op de straten in de buurt parkeren (parkeren aan de Regulusweg is verboden!).

Na een week kunt u uw paspoort en visum afhalen. U betaalt op het moment van afhalen, u kunt er pinnen. De kosten zijn voor een single-entry visum € 126,55 (2019).

Het is aan te raden het visum 6-8 weken voor aankomst in China te regelen, uiterlijk 4 weken voor aankomst. Het visum is vanaf afgifte 3 maanden geldig.

Let op: de procedures en vereisten kunnen op ieder moment wijzigen en meestal wordt dat pas bekend als de wijziging is ingegaan. Tiantan | Reizen naar China kan geen aansprakelijkheid aanvaarden indien onderstaande informatie niet (meer) klopt. Check altijd de site van het Chinese Visa Application Center voor de meest actuele informatie.

NB: onderstaande geldt bij een toeristische reis naar China. Gaat u om een andere reden (zakenreis, studie, familiebezoek etc) dan gelden andere regels, zie daarvoor de site het Visa Center.


Visum China: wat heeft u nodig

Paspoort

Uw paspoort moet na aanvang van de reis nog minstens 6 maanden geldig zijn en tenminste twee blanco bladzijden te hebben. Houd voor de zekerheid aan: twee lege pagina’s naast elkaar en nog een lege pagina.

Visumformulier

Het daarvoor bestemd visumaanvraagformulier dient u digitaal op de site in te vullen, handgeschreven formulieren worden niet meer geaccepteerd. Er staat op de site nog wel dat u ook een pdf kunt downloaden en die digitaal kunt invullen en tekenen, maar de downloadlink voor de pdf is verdwenen.

Pasfoto

Een recente paspoortfoto, in kleur, tegen een lichte achtergrond dient u te uploaden.

Toestemming verwerken persoonsgegevens

Voor het verkrijgen van een visum moet, vanwege de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG), die sinds 25 mei 2018 in de EU van kracht is, door u uitdrukkelijk toestemming worden verleend voor het verwerken van persoonsgegevens door het Chinese visacentrum en de Chinese autoriteiten. Die toestemming moet u geven via een CONSENT FOR PROCESSING PERSONAL DATA AND BIOMETRIC DATA die u bij uw visumaanvraag moet inleveren.

Overige documenten

 • Kopie paspoort(en)

  Een kopie van de identiteit-pagina van het paspoort.

 • Covid-vaccinatieverklaring

  Een verklaring dat u bent gevaccineerd.

 • Gezondheidsverklaring

  Een verklaring dat u gezond bent.

 • Kinderen 18-

  Kopie van de geboorteakte. Minderjarigen die met slechts 1 ouder of alleen reizen moeten ook kopieën van de paspoorten van beide ouders en een toestemmingsbrief getekend door beide ouders inleveren.

 • Reisschema / Itinerary

  De reisbevestiging van Tiantan | Reizen naar China.

 • Bevestiging / voucher uit China

  De bevestiging vanuit China van uw reis (de voucher van de agent in China), deze dient als bewijs van verblijf en als bewijs van uitnodiging.

 • E-ticket

  De e-ticket van uw retour-vliegreis (in en uit China).

 • Bewijzen van zekerheid

  Voorheen was bovenstaande voldoende voor een toeristische reis en werden alleen bij reizen voor ander doelen extra documenten gevraagd, zoals een bevestiging van de uitnodigende partij en bewijzen van financiële zekerheid. Tegenwoordig moet u ook voor een toeristische reis kunnen aantonen voldoende middelen te hebben, afhankelijk van uw situatie:

 • Werknemer in loondienst

  Een werkgeversverklaring, op briefpapier van de werkgever, met uw functie, soort contract, aanvangsdatum en salaris (zie Werkgeversverklaring-visa-China; aan te passen Word document).
  “Employer Statement that contains information including position, years of employment and salary.”

 • Zelfstandig ondernemer

  Een maximaal 3 maanden oud Engelstalig uittreksel KvK en de meest recente btw-aangifte.
  “For self-employed applicant, one should provide a copy of KVK registration and a copy of his/her most recent tax report (BTW aangifte).”

 • Niet in loondienst en geen ondernemer

  Voor gepensioneerden of mensen zonder baan een bankafschrift met daarop een saldo van tenminste € 100 per reisdag of per dag dat het visum geldig is, dus bij 30 dagen € 3.000, en een kopie van de overschrijving van AOW, pensioen of andere uitkering.
  “For people who is retired or unemployed, one shall present his or her bank statement and proof of payment for his/her trip to China.”

 • Student

  Een bewijs van inschrijving. Een Engelstalige verklaring op briefpapier van de onderwijsinstelling, met daarop de contactgegevens van de onderwijsinstelling, de studie, de start- en einddatum, registratienummer van de opleiding en de contactgegevens van de aanvrager.
  “Registration of school enrollment including study program and years of enrollment.”

 • Extra documenten of persoonlijke afspraak

  Het Visa Center kan namens het Consulaat altijd vragen om extra documenten of vragen om een persoonlijk gesprek.
  “If necesssary, the consular officer may require the applicant to provide other proof documents or supplementary materials, or require an interview with the applicant.”