ZOEKEN:

Goede hotels zijn vrijwel overal in China te vinden. In de wat grotere plaatsen is er keuze uit diverse hotels, variërend van luxe tot budgetniveau. 

Shanghai-Peace-Htl2-K2014-(

In de veelbezochte steden zijn tegenwoordig veel luxe hotels en middenklasse hotels. Wel kan de kwaliteit per plaats variëren, het aantal sterren is niet altijd doorslaggevend.

Soorten hotels

China kent om de hotels te onderscheiden een sterrensysteem. De sterren worden toegewezen door de overheid. In het algemeen geldt: hoe verder van de ‘bewoonde wereld’, hoe eenvoudiger de hotels, ook binnen een zelfde categorie.

De 5* en 4* hotels voldoen qua inrichting en faciliteiten aan internationale eisen. Soms liggen ze centraal, soms buiten het centrum om zakelijke reizigers van dienst te zijn. Dit soort hotels is te vinden in de grote steden in het oosten van het land en in de provinciehoofdsteden en in toenemende mate in kleine steden.

Hotels in de standaard toeristenklasse of middenklasse (3* hotels) zijn in alle toeristische plaatsen te vinden. Buiten de grote steden bieden deze hotels beperkte voorzieningen, meestal alleen een Chinees restaurant en een kleine winkel. De kamers zijn eenvoudig, maar vaak wel met badkamer, tv en airco.

De eenvoudige 2* en 1* hotels hebben soms simpele tweepersoonskamer met of zonder eigen badkamer, en vaak meerpersoonskamers, met gemeenschappelijke toilet- en badvoorzieningen.

Indeling en voorzieningen

In Chinese hotels wordt de begane grond de 1e verdieping genoemd, wat wij de eerste verdieping noemen de tweede, enzovoort. Op de begane grond is de lobby en bevinden zich in de betere hotels faciliteiten als een zakencentrum (business center), een geldwisselbalie of ATM, winkels, een tour desk (boekingskantoortje voor excursies en interlokaal transport) en meestal zijn er diensten zoals een conciërge (porter service en bagageopslag) en is er in de lobby wifi aanwezig.

De meeste hotels hebben diverse restaurants (Chinees, soms lokale specialiteiten, vaak een westers restaurant), een coffeeshop, een bar, karaokeruimtes, soms een nachtclub. De duurdere hotels hebben ook andere recreatieve faciliteiten, zoals een fitness, schoonheidssalon, sauna, massage service en soms een tennisbaan of een zwembad.

In de hotelkamers staat vrijwel altijd een waterkoker, en zijn thee en soms oploskoffie op de kamer aanwezig. Een koelkastje is vrijwel altijd aanwezig, maar deze is niet altijd gevuld. De luxe hotels hebben wel een minibar. Een televisie is aanwezig, maar alleen de luxere hotels beschikken naast de Chinese zenders over satellietkanalen als CNN, BBC World Service of een HBO filmkanaal. In de badkamer treft u een toilet, wastafel, douche en/of bad en vaak ‘amenities’ zoals zeep, shampoo, tandenborstel en tandpasta en een haardroger.

Service

Bij joint-venture hotels en andere luxe hotels zijn de snelheid en kwaliteit van de service zeer goed te noemen. In de overige hotels kan de dienstverlening (of liever het gedeeltelijk ontbreken hiervan) soms een bron van ergernis zijn en in eenvoudige hotels of hotels in de provincie is de beheersing van het Engels bij het baliepersoneel soms beperkt. In de minder luxe hotels raden we u aan bij binnenkomst even te checken of alles goed schoon is en of alles goed werkt.

<- Reisinformatie