ZOEKEN:

Wat u het beste mee kunt nemen hangt gedeeltelijk af van de tijd van het jaar en gedeeltelijk van de route die u zult volgen. Neem niet te veel mee! De meeste gebruiksartikelen zijn in China te koop.

Kleding en schoeisel
Quanzhou-straatbeeld-K2011-(14)Wat u zeker nodig zult hebben zijn goede wandelschoenen. Ook is een opvouwbare paraplu of dun regenjasje aan te bevelen. Wanneer u in de lente of in de herfst gaat is het verstandig een trui of vest mee te nemen. In het algemeen verdient kleding van katoen of zijde de voorkeur boven synthetische fabrikaten, omdat de laatste veel slechter vocht (transpiratie) absorberen. Hotels, winkels en bussen zijn vaak voorzien van airconditioning, die soms zo koud staat dat een trui geen overbodige luxe is.

In China is men weinig formeel wat betreft kleding. U hoeft dus geen speciale uitgaanskleding mee te nemen voor theaterbezoek e.d. Bij een bezoek aan religieuze instellingen wordt een zekere bedektheid op prijs gesteld.

Zwemkleding kan tijdens een China-reis soms van pas komen. Luxe hotels beschikken soms over een zwembad, waar u ook terecht kunt als u niet in het hotel verblijft. In open water zwemmen is in een beperkt aantal plaatsen veilig.

Wasserij
In de meeste hotels is een wasserette. In het algemeen betekent ’s morgens inleveren dat u de was ’s avonds of de volgende morgen gestreken terug krijgt. U vindt op uw kamer de prijslijst en de bijbehorende waszak. Uw te wassen kleren levert u in bij de ‘floor attendant’.

Mensen die kleding met speciale wasvoorschriften meenemen, kunnen die beter zelf wassen om te voorkomen dat de kledingstukken verkleurd of gekrompen worden terugbezorgd. Mocht u zelf uw kleren willen wassen dan raden wij u aan een tube vloeibaar wasmiddel mee te nemen.

Elektrische apparaten
Batterijen, met name penlights (type AA) zijn in China volop verkrijgbaar. U kunt beter geen batterijen van Chinese makelij kopen, want deze zijn vaak van slechte kwaliteit. Wanneer u speciale (incourante) batterijtypen nodig heeft, kunt u deze beter vanuit Nederland meenemen.

China heeft net als Nederland 220 Volt aansluitingen. In China treft u meestal wandcontactdozen met twee of drie platte pluggen aan, maar helaas is uniformiteit ver te zoeken. Indien u elektrische apparaten wilt gebruiken verdient het aanbeveling een zogenoemde wereldadapter mee te nemen. In de badkamer zit meestal wel een scheerpunt met een ‘normaal’ stopcontact.

Een apparaat dat zeer van pas zal komen is een zaklantaarn. Sommige tempels en andere bezienswaardigheden zijn zeer slecht verlicht, als gevolg waarvan u zonder zaklantaarn het belangrijkste mist.

Lichaamsverzorging
Zaken als tandpasta, shampoo, scheerschuim, maandverband en dergelijke zijn in China volop verkrijgbaar, ook van Westerse merken. Het is echter aan te raden om voldoende van deze artikelen uit Nederland mee te nemen, omdat uw favoriete merk wellicht niet of lastig verkrijgbaar is. Deodorant is moeilijk verkrijgbaar in China, wij raden u dan ook aan dit van huis mee te nemen.

Een aanrader voor bijvoorbeeld de treinreizen is het gebruik van oordopjes. Deze kunt u in Nederland bij de meeste drogisten kopen.

Belangrijke papieren
U doet er verstandig aan nog in Nederland fotokopieën te maken van alle belangrijke papieren die u mee naar China neemt en deze apart op te bergen in uw bagage. Vooral een fotokopie van de bladzijden van uw paspoort waarop uw persoonsgegevens staan. Ook een drietal pasfoto’s zijn van belang, dit in verband met het snel verkrijgen van nieuwe identiteitspapieren bij verlies van uw paspoort onderweg. Verder verdient het aanbeveling om naast uw paspoort nog minstens één identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan van pas komen wanneer u bijvoorbeeld een fiets wilt huren, en men als onderpand uw paspoort of een ander persoonsbewijs wil hebben. In principe komt elk persoonsbewijs waar uw naam en uw pasfoto met stempel op staat hiervoor in aanmerking – ook lidmaatschapskaarten van verenigingen die in Nederland niet als geldig identiteitsbewijs gelden.

Recepten
Reizigers die regelmatig medicijnen slikken doen er verstandig aan om een recept mee te nemen waarop de werkende bestanddelen van het medicijn vermeld staan. Vaak zijn Westerse medicijnen wel in China te koop, echter onder een andere merknaam. Ook brildragende reizigers doen er verstandig aan een reserve bril en het recept mee te nemen, zodat in geval van nood in China een nieuwe bril kan worden aangeschaft (overigens heel goedkoop). Reizigers die contactlenzen dragen, raden we aan een reservebril mee te nemen.

Genotmiddelen
Sigaretten zijn overal verkrijgbaar, sigaren zijn in slechts enkele plaatsen te koop. Frisdranken en bier zijn overal te krijgen en het Chinese bier is goed te drinken. Koffie is snel populair aan het worden, maar alleen in luxe hotels wordt een smakelijke kop koffie geserveerd. Mensen die niet zonder koffie kunnen, raden wij daarom aan oploskoffie mee te nemen of in China te kopen. In uw hotelkamer staat vrijwel altijd een waterkoker, bedoeld om thee te maken. Naast oploskoffie en theezakjes is het een idee om bouillon of pakjes soep mee te nemen, daarmee houdt u tevens uw zoutgehalte op peil. Ook in de trein kunt u heet water krijgen, neemt u daarom een mok mee van huis. Thee wordt in China zonder suiker gedronken. Mocht u niet buiten suiker kunnen, dan raden we het meenemen van zoetjes aan.

Bagage
Chinese-koffersDe manier waarop u het beste uw bagage kunt meenemen hangt af van de manier waarop u gaat reizen.

Reist u overwegend per openbaar vervoer (trein/bus) dan raden wij u aan een rugzak of vormloze tas mee te nemen, vanwege het feit dat het openbare vervoer altijd overvol is en een koffer dan zeer onhandig is. Een rugzak met binnenframe is het handigste, wilt u niet overal achter blijven steken. Zorgt u ervoor dat u uw rugzak/tas af kunt sluiten met een slotje. Mocht dit niet kunnen dan raden wij u aan een overzak mee te nemen. Soms wordt u namelijk bij binnenlandse vluchten of treinreizen gevraagd uw bagage af te sluiten. Ook als u uw bagage in bewaring wilt geven, bijvoorbeeld in uw hotel of op een station, moet u uw bagage af kunnen sluiten.

Reist u voornamelijk per vliegtuig en heeft u bijvoorbeeld regelmatig een transfer dan volstaat een stevige koffer. Ook hier geldt dat deze afgesloten moet kunnen worden.

Bij lange trajecten of in geval van een meerdaagse tocht verdient het aanbeveling om eveneens een kleine tas of rugzak mee te nemen.