ZOEKEN:
Dokter Ho in Baisha bij Lijiang

Dokter Ho in Baisha bij Lijiang

De gezondheidszorg en medische voorzieningen staan in China op een relatief hoog peil, zodat u met een gerust hart van deze voorzieningen gebruik kunt maken. Soms kunt u zelfs kiezen uit een Westerse of traditioneel Chinese behandelingsmethode. In de ziekenhuizen in de grote steden zijn soms aparte afdelingen voor buitenlanders.

Als u Chinese medicijnen voorgeschreven krijgt, moet u zich niet verbazen over de enorme hoeveelheid die u dient in te nemen. Chinese medicijnen zijn gewoonlijk op traditionele kruidengeneeskunde gebaseerd en veel minder krachtig dan wat de Westerse farmaceutische industrie produceert.

Indien u in China een medische behandeling moet ondergaan, raden wij u aan uw behandelend arts op te laten schrijven wat zijn diagnose is, de gekozen behandelwijze en de voorgeschreven medicatie (werkende bestanddelen). Na terugkomst in Nederland kunt u dit dan aan uw huisarts geven.

COVID

Sinds, na 3 jaren zero-Covid-beleid, in december 2022 opeens de meeste restricties zijn opgeheven, neemt het aantal besmettingen met covid in China in een razend tempo toe. Dat lijkt een bewuste keuze. Er is nu gekozen voor massa-immuniteit om uit de corona-crisis te komen. Dat eist slachtoffers, vooral onder ouderen die vaker niet of minder zijn gevaccineerd. Het trekt ook een grote wissel op het gezondheidssysteem. Vanaf 8 januari 2023 zijn er geen covid-beperkingen meer voor buitenlandse reizigers. Kennelijk gaat men ervan uit dat dit geen extra risico’s oplevert.


Vaccinaties en malaria

China kent geen verplichtingen tot inentingen. Wilt u zich van te voren tegen besmettelijke ziekten wapenen, dan raden wij u DTP, tyfus en hepatitis A, en afhankelijk van de route malariapillen aan.

Tegen malaria wordt tegenwoordig, vanwege de resistentie voor andere middelen, veelal Lariam voorgeschreven. In individuele gevallen kan dit middel vervelende bijwerkingen hebben. Een nieuwe profylaxe is Malerone, dat veel minder bijwerkingen heeft. Zie verder de informatie over malaria.

Voor een persoonlijk gezondheidsadvies over de eventueel geadviseerde vaccinaties en malariatabletten én het maken van een afspraak kunt u – on-line – terecht bij Thuisvaccinatie. Uiteraard kunt u ook terecht bij andere vaccinatiecentra zoals de regionale GGD of bij uw huisarts.

Om alle voorbereidingen inclusief de eventuele vaccinaties soepel te laten verlopen, is het raadzaam om tenminste 6 weken voor vertrek naar het buitenland contact op te nemen met een van de genoemde instanties.

Maag/darm-stoornissen

Vele reizigers krijgen vooral in de eerste dagen last van diarree óf van verstoppingen. Dit is normaal ge¬sproken geen gevolg van de slechte kwaliteit van het Chinese voedsel, maar van de omschakeling, zowel wat het klimaat als de gebruikte spijsolie betreft. Het is gewoonlijk slechts een kwestie van enkele dagen. U kunt zich medicinaal tegen diarree wapenen door imodium, diacure, norit en/of zoutoplossingen (ORS) mee te nemen.

In het algemeen raden wij u af om uit open kranen te drinken. Tot in de meest eenvoudige hotels is altijd gekookt water te krijgen, er staat meestal een gevulde thermoskan op de kamer. Vers fruit kunt u het beste wassen en daarna schillen.

Verkoudheid

Een lichte verkoudheid komt ook in de zomer bij reizigers vaak voor. Redenen zijn tocht in bussen met openstaande ramen en het bezweet binnengaan van een door airconditioning gekoelde ruimte. Zelfs hoog zomer is het handig om een trui of sweater bij de hand te hebben.

Oververmoeidheid

Oververmoeidheid treedt bij reizen in China vaak op en wordt vaak te laat onderkend. De oorzaak is een combinatie van fysieke en mentale factoren.

U reist in een dag naar de andere kant van de wereld en overbrugt daarbij een tijdsverschil van 6 of 7 uur. U komt plotseling in een geheel ander klimaat. In uw reis zitten vaak veel verplaatsingen en lange trajecten. U heeft beperkte tijd, doet veel nieuwe indrukken op en hebt de neiging om in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk te willen zien.

Het weerstandsvermogen wordt uitgeput en op de eerste signalen daarvan wordt vaak geen acht geslagen. De gevolgen zijn vermoeidheid, verkoudheid en maag- of darmstoornissen.

Het cliché zegt dat voorkomen beter is dan genezen en dat is hier zeker terecht. Wij raden u aan op tijd rust te nemen, vooral in het begin van de reis, zodat u niet het risico loopt echt ziek te worden.

Toiletten

Openbare toiletten zijn in China vaak vies, ook in veel restaurants. Voordeel is dat het vrijwel zonder uitzondering hurktoiletten betreft, zodat uw lichaam niets hoeft aan te raken. Bij belangrijke bezienswaardigheden zijn tegenwoordig steeds vaker redelijk schone toiletten waarvan u tegen betaling gebruik kunt maken.

In dorpen en verafgelegen gebieden in West-China is het openbare toilet niet anders dan een gat in de grond. De fecaliën worden voor bemesting gebruikt.

Toiletpapier is in openbare gelegenheden als eenvoudige restaurants en tijdens vervoer vaak afwezig. U doet er derhalve verstandig aan om steeds een voorraadje te hebben. Toiletpapier is in warenhuizen te koop. Toiletpapier wordt gebruikelijk niet doorgespoeld maar in een speciale mand gedeponeerd.

Luchtverontreiniging

Het toenemende autoverkeer en de deels verouderde industrie zorgen in veel grote steden van China voor luchtverontreiniging. In combinatie met bepaalde klimatologische omstandigheden kan dat leiden tot smogvorming. Vooral mensen met ademhalingsproblemen kunnen hiervan last ondervinden.

Hoogteziekte

Boven de 3000 meter kunt u last krijgen van hoogteziekte.