ZOEKEN:

Hoeveel geld u nodig heeft hangt natuurlijk af van de soort reis die u heeft geboekt en wat is inbegrepen. Als u eet of een drankje nuttigt in een luxe hotel dan zijn de prijzen vergelijkbaar met Nederland. Maar het kan zijn dat u aan de overkant van de straat in een lokaal restaurant de prijzen veel lager zijn. Maak tevoren een inschatting en neem wat reserve mee.

De Chinese munt

Renminbi01Het Chinese geld heet Renminbi (RMB, letterlijk vertaald: Volksgeld). De munteenheid is de Yuan (er zijn briefjes van 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 Yuan en er is een munt van 1 Yuan). Een Yuan wordt onderverdeeld in 10 jiao (dubbeltjes). Er zijn munten van 5, 2 en 1 jiao. Een jiao wordt weer onderverdeeld in 10 fen. Hiervan zijn muntjes van 5, 2 en 1 fen. Dus: 1 Yuan = 10 jiao = 100 fen. In de volksmond wordt de Yuan vaak kuai genoemd en de jiao mao.

De waarde van de Yuan schommelt tussen de € 0,13 en € 0,15. Zie Currency Converter.

Geld wisselen

Vooral in de grote steden is het gebruik van de Pin-pas (cirrus-systeem) steeds meer mogelijk. Zorg dat u uw bankpas op wereldwijd betalen heeft staan. Houd er wel rekening mee dat de ATMs niet altijd werken en dat het dus verstandig is om altijd cash geld (Euro’s of dollars) achter de hand te houden. Wanneer u route langs “kleinere” of meer afgelegen plaatsen gaat is het verstandig vooraf genoeg geld te pinnen. Buiten de grote steden zijn pinautomaten schaars. De meeste hotels en ook banken wisselen cash geld. Van de verschillende Chinese banken kunt u het makkelijkst bij de Bank of China terecht. Slechts een beperkt aantal andere banken heeft een geldwisselbalie. Als u cash meeneemt; let er dan op dat uw reisverzekering dekt dat u tegen diefstal en verlies verzekerd bent.

De wisselkoersen zijn in heel China en bij alle banken en ATMs dezelfde, maar u krijgt bij cash wisselen een minder gunstige koers dan wanneer u geld pint bij een ATM.

Voor eventuele calamiteiten is het verstandig ook een creditkaart achter de hand te houden. Credit cards (American Express, Mastercard, Visa) kunt u vooral gebruiken in de grotere hotels, luxere winkels en restaurants. Soms is het mogelijk er bij een bank geld mee op te nemen, maar tegen een extra fee of minder goede koers dan bij pinnen met een bankpas.

Bij vertrek uit China kunt u op de luchthavens van Shanghai, Beijing en Guangzhou uw overgebleven Yuans omwisselen. U treft meestal nog een bank aan voor de incheckbalie. Voor het omwisselen heeft u wel een ‘wisselbriefje’ nodig.

Zwart wisselen
Geld wisselen op straat bij illegale handelaren is verboden en sterk af te raden. U kunt het land worden uitgezet wanneer u betrapt wordt. Daarnaast is de kans zeer groot dat u belazerd wordt tijdens de transactie. Er is in China vals geld in omloop, dat niet van echt is te onderscheiden.